Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego

Sałatka ze szparagami, łososiem, malinami, orzeszkami pinii
Sałatka ze szparagami, łososiem, malinami, orzeszkami pinii
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje pomysłów na różne, pyszne sałatki. Piotr Kucharski podzielił się przepisem na prostą wiosenną sałatkę farmerską. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis.

Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 4 garście mieszanych sałat
  • 8 rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 1 młoda cebula
  • 200 g bobu
  • 2 upieczone filety z kurczaka
  • 2 ugotowane na miękko jajka
  • kwiatki jadalne

Dressing:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wiosenna sałatka farmerska - sposób przygotowania

  1. Sałaty umyć, wymieszać i podzielić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki cienko pokroić na mandolinie. Ogórka również pokroić na mandolinie ale wzdłuż (można to też zrobić obieraczką do warzyw). Młodą cebulę bardzo cienko pokroić w piórka. Bób zblanszować przez kilka minut w gorącej, osolonej wodzie.
  2. Sałaty rozłożyć na cztery talerze, na wierzchu ułożyć warzywa, pokrojone filety oraz jajka. Dresing: Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w słoiku i zmiksować blenderem ręcznym aż powstanie majonez. Następnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dresingiem polać sałatkę i udekorować kwiatkami jadalnymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości