Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 4 garście mieszanych sałat
- 8 rzodkiewek
- 1 ogórek
- 1 młoda cebula
- 200 g bobu
- 2 upieczone filety z kurczaka
- 2 ugotowane na miękko jajka
- kwiatki jadalne
Dressing:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wiosenna sałatka farmerska - sposób przygotowania
- Sałaty umyć, wymieszać i podzielić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki cienko pokroić na mandolinie. Ogórka również pokroić na mandolinie ale wzdłuż (można to też zrobić obieraczką do warzyw). Młodą cebulę bardzo cienko pokroić w piórka. Bób zblanszować przez kilka minut w gorącej, osolonej wodzie.
- Sałaty rozłożyć na cztery talerze, na wierzchu ułożyć warzywa, pokrojone filety oraz jajka. Dresing: Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w słoiku i zmiksować blenderem ręcznym aż powstanie majonez. Następnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dresingiem polać sałatkę i udekorować kwiatkami jadalnymi.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
- Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: