Sałatka z bobem - przepis krok po kroku
Składniki:
- Płynny (!) miód bądź syrop klonowy
- Pęczek pietruszki
- 2 kg młodego bobu
- 3 miękkie awokado
- 4 pomidory malinowe
- Słoiczek suszonych pomidorów
- Pęczek koperku
- 3 ogórki zielone gruntowe
- Oliwa dobrej jakości
- Cytryna
- Musztarda francuska
- 3 sztuki Cebulki szalotki
- Kostka fety
- Sól
- Pieprz
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Sposób przygotowania sałatki z bobem
- Pomidory kroimy w większą kostkę, ogórki ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki, a dojrzałe awokado obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Młody bób gotujmy w osolonej wodzie i dodajemy do sałatki ze skórką.
- Robimy dressing na bazie musztardy francuskiej, miodu, cytryny, soli, oraz pieprzu i mieszamy wszystkie składniki.
- Po wierzchu sałaty układamy pokrojoną cebulkę, zioła, pokrojone pomidory suszone, oraz kładziemy kostkę sera feta.
Zobacz także:
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: