Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną z przepisu Sabiny Francuz

Makrela po grecku
Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną z przepisu Sabiny Francuz
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego i książki "Siga Siga. Smak Grecji na twoim talerzu", przygotowała swoje dania w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak przygotować wędzoną makrelę z cebulką i kiszoną cytryną. 

Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • wędzona (najlepiej na zimno) makrela,
    • średnia czerwona cebula,
      • świeża cytryna,
        • 1/3 kiszonej cytryny,
          • 2 łyżki kaparów,
            • suszone oregano,
              • szczypta soli,
                • 3 łyżki oliwy z oliwek.

                  Sposób przygotowania makreli wędzonej z cebulką i kiszoną cytryną

                  1. Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
                    1. Cebulę obierz i pokrój w pióra, oprósz solą, wciśnij połowę cytryny, łyżkę oliwy i zagnieć, tak, żeby cebula zrobiła się lekko miękka.
                      1. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plasterki, a kiszoną cytrynę w cienkie paski.
                        1. Rybę włóż do foremki do pieczenia, ułóż na niej cytryny, cebulę, kapary i zalej resztą oliwy.
                          1. Włóż rybę do gorącego piekarnika. Piecz 25 min.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Sabina Francuz

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana