Materiał promocyjny

Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - przepis Jaśka Kuronia

Botwinka
Botwinka
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić zupę botwinkową z tiftelami z jajkiem przepiórczym? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.

Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lub 20 g masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchew pokrojona w ćwierć plastry
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1,5 bulionu
  • kilka ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana do podania
  • ew. odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 16 jajek przepiórczych

Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - sposób wykonania

  1. Na rozgrzanym średnio tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę smaż kolejne 2 minuty i zalej całość bulionem
  2. Botwinkę podziel na 2 części – posiekane liście i łodygi oraz buraczki pokrojone w plasterki. Doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj buraczki oraz pokrojone grubsze łodygi koperku. Gotuj 5 minut.
  4. Dodaj resztę botwiny oraz młode ziemniaki pokrojone w plastry.
  5. Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każdej wepchnij jajko przepiórcze.
  6. Umieść pulpeciki w zupie. Gotuj 5 minut i gotowe.
  7. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
  8. Serwuj z posiekanym koperkiem, jajkiem oraz odrobiną śmietany.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości