Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju lub 20 g masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona w ćwierć plastry
- 1 duży pęczek botwinki
- 1,5 bulionu
- kilka ugotowanych młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- śmietana do podania
- ew. odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 16 jajek przepiórczych
Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - sposób wykonania
- Na rozgrzanym średnio tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę smaż kolejne 2 minuty i zalej całość bulionem
- Botwinkę podziel na 2 części – posiekane liście i łodygi oraz buraczki pokrojone w plasterki. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj buraczki oraz pokrojone grubsze łodygi koperku. Gotuj 5 minut.
- Dodaj resztę botwiny oraz młode ziemniaki pokrojone w plastry.
- Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każdej wepchnij jajko przepiórcze.
- Umieść pulpeciki w zupie. Gotuj 5 minut i gotowe.
- Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Serwuj z posiekanym koperkiem, jajkiem oraz odrobiną śmietany.
Zobacz także:
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: