Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 1 główka młodej kapusty – posiekana
- łyżka oleju rzepakowego
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- ½ pęczka koperku - posiekanego
- sól, pieprz
- 70 g cammemberta
- łyżka masła
- 2 szalotki posiekane
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietany 30%
- 70 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue - sposób przygotowania
- Polędwiczki rozklep i natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Schowaj do lodówki.
- Na oleju skarmelizuj boczek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj kapustę, posól i smaż kilkanaście minut (możesz podlewać wodą). Pod koniec dodaj koperek i dopraw pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180C.
- Na rozklepane polędwiczki wyłóż kapustę, kawałki cammemberta i zawiń roladki. Zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami. Obsmaż roladki na złoty kolor i przełóż do pieca na 20 minut.
- W rondlu na maśle zeszklij szalotki, dodaj wino i odparuj połowę na małej mocy. Dodaj śmietankę i pokruszony ser. Odparuj na małej mocy, dopraw solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: