Materiał promocyjny

Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 główka młodej kapusty – posiekana
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ½ pęczka koperku - posiekanego
  • sól, pieprz
  • 70 g cammemberta
  • łyżka masła
  • 2 szalotki posiekane
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • 70 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz

Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue - sposób przygotowania

  1. Polędwiczki rozklep i natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Schowaj do lodówki.
  2. Na oleju skarmelizuj boczek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj kapustę, posól i smaż kilkanaście minut (możesz podlewać wodą). Pod koniec dodaj koperek i dopraw pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180C.
  4. Na rozklepane polędwiczki wyłóż kapustę, kawałki cammemberta i zawiń roladki. Zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami. Obsmaż roladki na złoty kolor i przełóż do pieca na 20 minut.
  5. W rondlu na maśle zeszklij szalotki, dodaj wino i odparuj połowę na małej mocy. Dodaj śmietankę i pokruszony ser. Odparuj na małej mocy, dopraw solą i pieprzem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości