Wolno pieczona Karkówka według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszną, wolno pieczoną karkówkę. Można ją wykorzystać do tradycyjnego obiadu lub do kolejnych dań, np. kanapki lub burrito. Sprawdź, jak ją przyrządzić i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięsem.

Wolno pieczona Karkówka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 2 kg karkówki wieprzowej,
    • 0,5 łyżeczka soli,
      • 0,5 łyżeczki pieprzu,
        • łyżeczka cukru trzcinowego,
          • łyżka słodkiej papryki,
            • łyżka listków tymianku,
              • 3 ząbki czosnku,
                • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
                  • łyżka octu winnego,
                    • 3 łyżki oliwy.

                      Sposób przygotowania pieczonej karkówki

                      1. Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować blenderem na pastę.
                        1. Pastą natrzeć mięso, ułożyć w misce i wstawić do lodówki, aby się zamarynowało na około 3 godziny, najlepiej na noc.
                          1. Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Mięso ułożyć na kratce ułożonej na blaszce i wstawić do piekarnika.
                            1. Piec mięso przez około 3 godziny.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Piotr Kucharski

                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana