Karkówka wieprzowa pieczona z kminkiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
Składniki:
- 200 g suszonych grzybów (mogą być podgrzybki)
- 2 kg karkówki bez kości
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 50 g soli
- 25 g musztardy Dijon
- 10 g kminku w ziarnach
Suszone grzyby zamoczyć w ciepłej wodzie, poczekać aż zmiękną, a następnie odcedzić i dokładnie posiekać. Karkówkę nakłuć długim i cienkim nożem kuchennym. Włożyć do środka sztywną gałązkę rozmarynu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Zdjąć i natrzeć dokładnie solą, posmarować musztardą Dijon, posypać posiekanymi grzybami, ziarnami kminku i zawinąć dość szczelnie w papier do pieczenia tak, aby powstał rulon. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 160°C na godzinę i 15 minut, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Karkówkę można jeść albo na gorąco po upieczeniu lub poczekać aż wystygnie i kroić na cienkie plastry.
Rolowany boczek wieprzowy pieczony z ziołami
Składniki:
- 1 kg soli morskiej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1/2 pęczka tymianku
- 10 ziaren jałowca
Sól morską wymieszać z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i jałowcem. Dodać odrobinę wody, aby całość zwilgotniała. Powstałą masę nałożyć na surowy plaster boczku i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie płat boczku wymyć pod bieżącą wodą.
- 10 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek tymianku
- 25 ml oliwy z oliwek
- 2 kg surowego boczku bez kości i skóry
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 małe opakowanie roszponki
Zmiksować ząbki czosnku razem z nacią pietruszki, kolendrą, tymiankiem i oliwą z oliwek do otrzymania konsystencji pasty (zostawić trochę pasty na sos). Nasmarować płat boczku i zwinąć roladę (jeśli boczek jest gruby, można go rozciąć na cieńszy płat). Zwinąć boczek tak, aby pasta była wewnątrz. Po zwinięciu należy związać sznurkiem boczek, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie za pomocą wykałaczki. Boczek powinien być soczysty w środku.
Do odłożonej pasty dodać kwaśną śmietanę i wymieszać - w ten sposób otrzymaliśmy dip ziołowy do boczku. Na talerzu ułożyć plaster mięsa, polać sosem i udekorować liśćmi roszponki.
Bartosz Krupa/East News
Szynka wieprzowa pieczona w miodzie i goździkach
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej „kulki”
- 500 ml miodu wielokwiatowego
- 20 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka cynamonu w proszku
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1/2 łyżki chili w proszku
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 1 pęczek tymianku
- 1 kg marchwi
Na patelni podgrzać suche przyprawy (anyż i nasiona kolendry). Przełożyć do moździerza i utrzeć dodając na koniec cynamon, imbir w proszku i chili. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Szynkę nakłuć szpiczastym nożem i polać jasnym sosem sojowym posypując na koniec wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Za pomocą noża naciąć kratkę wielkości 1 cm na wierzchu szynki, w powstałą kratkę nabić goździki. Na blaszce do pieczenia ułożyć wyczyszczoną marchew, łodygi tymianku, ułożyć na nich szynkę i polać miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę d 220°C i piec jeszcze przez 15 minut.
Autor: Luiza Bebłot