Turecki kebab z mięsa mielonego - przepis krok po kroku
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- jedna cebula starta na tarce o drobnych oczkach,
- 2 ząbki czosnku posiekane,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka tymianku,
- szczypta sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka suszonej mięty.
Sposób przygotowania tureckiego kebabu z mięsa mielonego
- Wszystkie składniki zmieszać w misce i najlepiej odstawić do marynowania na godzinę lub przez całą noc.
- Następnie z masy uformować walce o średnicy 2 cm i długości około 10 cm.
- Smażyć na patelni lub grillu na średniowysokim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie brązowe z wierzchu i upieczone w środku.
- Podawać z sosami, pokrojonymi warzywami zawinięte w tortille.
Zobacz także:
- Gyros a kebab - na czym polega różnica?
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Chajzer "dziabał" kebaba z automatu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
podziel się: