Turecki kebab z mięsa mielonego według przepisu Macieja Regulskiego

Maciej Regulski
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji programu MasterChef, przygotował swoje przepisy na kebaby. W Polsce codziennie zjadanych jest ich 5 milionów. Sprawdź, jak przygotować turecki kebab z mięsa mielonego z jego przepisu.

Turecki kebab z mięsa mielonego - przepis krok po kroku

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • jedna cebula starta na tarce o drobnych oczkach,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka suszonej mięty.

Sposób przygotowania tureckiego kebabu z mięsa mielonego

  1. Wszystkie składniki zmieszać w misce i najlepiej odstawić do marynowania na godzinę lub przez całą noc.
  2. Następnie z masy uformować walce o średnicy 2 cm i długości około 10 cm.
  3. Smażyć na patelni lub grillu na średniowysokim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie brązowe z wierzchu i upieczone w środku.
  4. Podawać z sosami, pokrojonymi warzywami zawinięte w tortille. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości