Łosoś z warzywami - przepis
Składniki:
- 1 łosoś jurajski
- 2 pęczki koperku
- 100 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- 2 kalarepy
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść i lekko ponacinaj w kilku miejscach.
- Pęczek koperku i czosnek posiekaj, następnie wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem.
- Smakowym masłem natrzyj łososia i odstaw, aby lekko się zamarynował.
- Ziemniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewkę oczyść, kalarepy obierz i pokrój na kawałki o podobnej wielkości, co ziemniaki.
- Wszystkie warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż będą w połowie upieczone.
- Po tym czasie połóż na nich łososia i piecz kolejne 20-25 minut.
- Warzywa przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i podawaj z kawałkami łososia.
Karpatka z truskawkami i dzikim bzem - przepis
Składniki na ciasto:
- 200 ml wody
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 8 jajek
Składniki na krem:
- 500 g truskawek
- 300 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- cukier puder
- 7-8 baldachów kwiatów dzikiego bzu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotuj.
- Do gorącej masy dodaj mąkę i bardzo energicznie wymieszaj, aż zrobi się zwarte ciasto, odstaw na 10-15 minut, aby przestygło.
- Do ciasta wbijaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj. Gdy jajko połączy się z ciastem, dodaj kolejne, aż dodasz wszystkie.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim połowę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
- Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
- W czasie, gdy pieką się blaty ciasta, przygotuj krem. Twaróg zmiksuj ze 100 g truskawek i 3-4 łyżkami cukru pudru.
- Następnie dodaj mascarpone, resztę truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i wymieszaj.
- Dodaj do kremu kwiatki z 5-6 baldachów kwiatów bzu i wymieszaj.
- Krem rozsmaruj na blacie ciasta, przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem i posyp kwiatkami czarnego bzu.
Bajgle z pastą rybną i jajkiem
Składniki:
- około 150 g upieczonego mięsa z łososia
- 1 wędzona makrela
- 1 świeży ogórek
- 1 małą cebula
- 3-4 rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka listków świeżej sałaty
- 2 bajgle
- 4 jajka
- masło
Sposób przygotowania:
- Mięso z upieczonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
- Mięso z makreli obierz z kości i wymieszaj z łososiem. Ogórka przekrój wzdłuż i łyżką wyskrob gniazdo nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby.
- Cebulę, rzodkiewkę i szczypiorek posiekaj drobno i dodaj do pasty rybnej.
- Do całości dodaj majonez, jogurt i musztardę. Wszystko dobrze dopraw solą i pieprzem.
- Bajgle podpiecz na patelni, obficie obłóż sałatą i posmaruj pastą rybną.
- Jajka usmaż na maśle i połóż na bajglach.
Zobacz także:
- Wiosna na talerzu - pyszne przepisy
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
podziel się: