Dania z piekarnika: łosoś, karpatka i bajgle - przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W piekarniku można przygotować rozmaite pyszne obiady dla całej rodziny. Jak zrobić łososia z warzywami, karpatkę z truskawkami i dzikim bzem oraz bajgle z pastą rybną i jajkiem? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN.

Łosoś z warzywami - przepis

Składniki:

  • 1 łosoś jurajski
  • 2 pęczki koperku
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 kalarepy
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oczyść i lekko ponacinaj w kilku miejscach.
  2. Pęczek koperku i czosnek posiekaj, następnie wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Smakowym masłem natrzyj łososia i odstaw, aby lekko się zamarynował.
  4. Ziemniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Rzodkiewkę oczyść, kalarepy obierz i pokrój na kawałki o podobnej wielkości, co ziemniaki.
  6. Wszystkie warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż będą w połowie upieczone.
  8. Po tym czasie połóż na nich łososia i piecz kolejne 20-25 minut.
  9. Warzywa przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i podawaj z kawałkami łososia.

Karpatka z truskawkami i dzikim bzem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 8 jajek

Składniki na krem:

  • 500 g truskawek
  • 300 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder
  • 7-8 baldachów kwiatów dzikiego bzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotuj.
  3. Do gorącej masy dodaj mąkę i bardzo energicznie wymieszaj, aż zrobi się zwarte ciasto, odstaw na 10-15 minut, aby przestygło.
  4. Do ciasta wbijaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj. Gdy jajko połączy się z ciastem, dodaj kolejne, aż dodasz wszystkie.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim połowę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
  6. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
  7. W czasie, gdy pieką się blaty ciasta, przygotuj krem. Twaróg zmiksuj ze 100 g truskawek i 3-4 łyżkami cukru pudru.
  8. Następnie dodaj mascarpone, resztę truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i wymieszaj.
  9. Dodaj do kremu kwiatki z 5-6 baldachów kwiatów bzu i wymieszaj.
  10. Krem rozsmaruj na blacie ciasta, przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem i posyp kwiatkami czarnego bzu.

Bajgle z pastą rybną i jajkiem

Składniki:

  • około 150 g upieczonego mięsa z łososia
  • 1 wędzona makrela
  • 1 świeży ogórek
  • 1 małą cebula
  • 3-4 rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka listków świeżej sałaty
  • 2 bajgle
  • 4 jajka
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z upieczonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
  2. Mięso z makreli obierz z kości i wymieszaj z łososiem. Ogórka przekrój wzdłuż i łyżką wyskrob gniazdo nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby.
  3. Cebulę, rzodkiewkę i szczypiorek posiekaj drobno i dodaj do pasty rybnej.
  4. Do całości dodaj majonez, jogurt i musztardę. Wszystko dobrze dopraw solą i pieprzem.
  5. Bajgle podpiecz na patelni, obficie obłóż sałatą i posmaruj pastą rybną.
  6. Jajka usmaż na maśle i połóż na bajglach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości