Kotleciki z warzyw, maślane rzodkiewki i wiosenna zupa, czyli nowalijki w kuchni. Zobacz przepisy Andrzeja Polana

Jak przechowywać warzywa i owoce?
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.

Kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki

Składniki na kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki:

  • 600 g groszku zielonego mrożonego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • kumin, sól, pieprz, kolendra
        • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
          • pęczek rzodkiewki
            • 150g bułki tartej
              • 50g tartego sera
                • olej do smażenia

                  Jak przygotować kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki?

                  1. Groszek zielony wrzucamy na gotująca wodę z dodatkiem soli, parzymy około 5 minut, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody.
                    1. Przestudzony miksujemy na puree, dodajemy pokrojone zioła, startą i odciśniętą rzodkiewkę, proszek do pieczenia, doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i mieloną kolendrą. Masę wstawiamy do lodówki i schładzamy.
                      1. Po schłodzeniu dzielimy na małe porcje, każdą obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z tartym serem.
                        1. Smażymy na głębokim tłuszczu.

                          Ostry sos majonezowy do kotlecików

                          Składniki na ostry sos majonezowy do kotlecików:

                          • 100 g majonezu
                            • 100 g śmietany 18%
                              • garść szpinaku
                                • koperek
                                  • 1 zielona papryka
                                    • 1 łyżka miodu
                                      • sok z cytryny
                                        • sól, pieprz czarny

                                          Jak przygotować ostry sos majonezowy do kotlecików?

                                          Szpinak przesmażamy na oleju, łączymy z majonezem, śmietaną, koperkiem, miodem, sokiem z

                                          cytryny doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy wszystko na gładki sos.

                                          • ananas świeży
                                            • miód
                                              • ocet jabłkowy

                                                Ananasa kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, skrapiamy na koniec octem jabłkowym.

                                                • 1 pęczek rzodkiewki
                                                  • roszponka
                                                    • koperek

                                                      Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do zimnej wody.

                                                      Kiedyś kromka chleba z masłem i rzodkiewką, dzisiaj maślane rzodkiewki z grzankami

                                                      Składniki na maślane rzodkiewki z grzankami:

                                                      • 3 pęczki rzodkiewek z ładnymi świeżymi listkami
                                                        • 150g masła
                                                          • 2-3 łyżki zsiadłego mleka
                                                            • sól
                                                              • 1 mały chlebek żytni lub graham
                                                                • 200g twarogu
                                                                  • szczypiorek

                                                                    Jak przygotować maślane rzodkiewki z grzankami?

                                                                    1. Rzodkiewki dokładnie myjemy w całości, nie pozbawiając je młodych zielonych listków.
                                                                      1. Miękkie masło ucieramy z zsiadłym mlekiem dodając sól na biały delikatny krem. Rzodkiewki obtaczamy w maśle do połowy, pamiętając, że pozostawiamy je z listkami.
                                                                        1. Chleb kroimy na bardzo cienkie kromki, wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 15 minut.
                                                                          1. Twarożek doprawiamy pieprzem.

                                                                            Zupa wiosenna z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera, smażona pierś z kurczaka

                                                                            Składniki na zupę wiosenną z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera oraz smażoną pierś z kurczaka:

                                                                            • 1 pęczek rzodkiewki
                                                                              • 3 ziemniaki
                                                                                • 1 ogórek zielony
                                                                                  • masło klarowane do smażenia
                                                                                    • 2 szt. serka kremowego śmietankowego( topionego)
                                                                                      • 200 ml śmietanki 36%
                                                                                        • 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
                                                                                          • 2 szklanki wywaru z warzyw
                                                                                            • 1 pęczek koperku
                                                                                              • 4 szt. fileta z kurczaka
                                                                                                • papryka wędzona, ostra, słodka
                                                                                                  • 1 sałata masłowa

                                                                                                    Jak przygotować zupę wiosenną z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera oraz smażoną pierś z kurczaka?

                                                                                                    1. Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy szczypiorek, młode rzodkiewki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym.
                                                                                                      1. Ogórka ścieramy na tarce wraz ze skórką, podobnie pozostałe rzodkiewki.
                                                                                                        1. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy serek śmietankowy, śmietankę kremówkę. Następnie dodajemy starty ogórek, rzodkiewkę i doprawiamy do smaku. Na koniec spora ilość koperku.
                                                                                                          1. Filety obtaczamy w oleju z dodatkiem wszystkich papryk i smażymy na patelni, w razie potrzeby dopiekamy w piekarniku.

                                                                                                            Zupę możemy podać klasycznie w talerzu z plasterkami kurczaka, ale zupa może być też formą sosu podając kurczaka polanego zupą na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty masłowej.

                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                            Nowalijki - jak je przechowywać?

                                                                                                            • Pomidory czy paprykę trzymajmy najlepiej na parapecie, bo one cały będą przy okazji dojrzewać. Te delikatniejsze nowalijki powinniśmy przechowywać w lodówce. Są czasami specjalne miejsca w lodówce przeznaczone na warzywa i owoce.
                                                                                                              • Warto szufladę w lodówce wyłożyć wilgotnym ręcznikiem papierowym i na nim właśnie ułożyć nowalijki, np. pęczek szczypiorku czy cebulę dymkę. Ważne jest, żeby po zakupie szczypiorku, podobnie jak przy kwiatach, odciąć końcówkę dolną i owinąć je wtedy w wilgotny papierowy/umieścić w lodówce na takim papierze.
                                                                                                                • Ogórki zielone najlepiej trzymać w lodówce, bo inaczej będą odparowywać i zrobią się miękkie. Ogórka przed krojeniem warto wrzucić do wody na parę minut i wtedy wygląda jak dopiero co zerwany z ogrodu.
                                                                                                                  • Sałata zielona powinna być owinięta papierowym wilgotnym ręcznikiem i przechowywana w lodówce. Sałata w woreczku śniadaniowym nie oddycha, zewnętrzne liście zaczynają się psuć.
                                                                                                                    • Owoce cytrusowe powinniśmy przechowywać poza lodówką. Natomiast wszystkie drobne owoce jagodowe, czyli maliny, truskawki, jagody, poziomki powinny być trzymane w lodówce z szypułkami. Pamiętajmy, żeby takich owoców nie myć po zakupie, tylko przed samym podaniem. Dzięki temu będzie można przechować je na dłużej.
                                                                                                                      • Jeśli mamy lodówkę ze specjalnym pojemnikiem na przechowywanie warzyw i owoców, następuje odpowiednia cyrkulacja powietrza. Dlatego też warzyw nie przechowujemy w lodówce w zamkniętych, szczelnych pojemnikach.
                                                                                                                        • Rzodkiewka, szczypiorek czy cebula dymka one w zamkniętym pomieszczeniu poddawane są reakcji, która powoduje, że ich zapach staje się mocny.

                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                          Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                          Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady

                                                                                                                          Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i kiedy ją stosować?

                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                          Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości