Kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki
Składniki na kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki:
- 600 g groszku zielonego mrożonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kumin, sól, pieprz, kolendra
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek
- pęczek rzodkiewki
- 150g bułki tartej
- 50g tartego sera
- olej do smażenia
Jak przygotować kotleciki z zielonego groszku i rzodkiewki?
- Groszek zielony wrzucamy na gotująca wodę z dodatkiem soli, parzymy około 5 minut, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody.
- Przestudzony miksujemy na puree, dodajemy pokrojone zioła, startą i odciśniętą rzodkiewkę, proszek do pieczenia, doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i mieloną kolendrą. Masę wstawiamy do lodówki i schładzamy.
- Po schłodzeniu dzielimy na małe porcje, każdą obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z tartym serem.
- Smażymy na głębokim tłuszczu.
Ostry sos majonezowy do kotlecików
Składniki na ostry sos majonezowy do kotlecików:
- 100 g majonezu
- 100 g śmietany 18%
- garść szpinaku
- koperek
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- sól, pieprz czarny
Jak przygotować ostry sos majonezowy do kotlecików?
Szpinak przesmażamy na oleju, łączymy z majonezem, śmietaną, koperkiem, miodem, sokiem z
cytryny doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy wszystko na gładki sos.
- ananas świeży
- miód
- ocet jabłkowy
Ananasa kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, skrapiamy na koniec octem jabłkowym.
- 1 pęczek rzodkiewki
- roszponka
- koperek
Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do zimnej wody.
Kiedyś kromka chleba z masłem i rzodkiewką, dzisiaj maślane rzodkiewki z grzankami
Składniki na maślane rzodkiewki z grzankami:
- 3 pęczki rzodkiewek z ładnymi świeżymi listkami
- 150g masła
- 2-3 łyżki zsiadłego mleka
- sól
- 1 mały chlebek żytni lub graham
- 200g twarogu
- szczypiorek
Jak przygotować maślane rzodkiewki z grzankami?
- Rzodkiewki dokładnie myjemy w całości, nie pozbawiając je młodych zielonych listków.
- Miękkie masło ucieramy z zsiadłym mlekiem dodając sól na biały delikatny krem. Rzodkiewki obtaczamy w maśle do połowy, pamiętając, że pozostawiamy je z listkami.
- Chleb kroimy na bardzo cienkie kromki, wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 15 minut.
- Twarożek doprawiamy pieprzem.
Zupa wiosenna z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera, smażona pierś z kurczaka
Składniki na zupę wiosenną z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera oraz smażoną pierś z kurczaka:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 ziemniaki
- 1 ogórek zielony
- masło klarowane do smażenia
- 2 szt. serka kremowego śmietankowego( topionego)
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- 1 pęczek koperku
- 4 szt. fileta z kurczaka
- papryka wędzona, ostra, słodka
- 1 sałata masłowa
Jak przygotować zupę wiosenną z ogórka zielonego, rzodkiewki i sera oraz smażoną pierś z kurczaka?
- Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy szczypiorek, młode rzodkiewki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym.
- Ogórka ścieramy na tarce wraz ze skórką, podobnie pozostałe rzodkiewki.
- Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy serek śmietankowy, śmietankę kremówkę. Następnie dodajemy starty ogórek, rzodkiewkę i doprawiamy do smaku. Na koniec spora ilość koperku.
- Filety obtaczamy w oleju z dodatkiem wszystkich papryk i smażymy na patelni, w razie potrzeby dopiekamy w piekarniku.
Zupę możemy podać klasycznie w talerzu z plasterkami kurczaka, ale zupa może być też formą sosu podając kurczaka polanego zupą na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty masłowej.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Nowalijki - jak je przechowywać?
- Pomidory czy paprykę trzymajmy najlepiej na parapecie, bo one cały będą przy okazji dojrzewać. Te delikatniejsze nowalijki powinniśmy przechowywać w lodówce. Są czasami specjalne miejsca w lodówce przeznaczone na warzywa i owoce.
- Warto szufladę w lodówce wyłożyć wilgotnym ręcznikiem papierowym i na nim właśnie ułożyć nowalijki, np. pęczek szczypiorku czy cebulę dymkę. Ważne jest, żeby po zakupie szczypiorku, podobnie jak przy kwiatach, odciąć końcówkę dolną i owinąć je wtedy w wilgotny papierowy/umieścić w lodówce na takim papierze.
- Ogórki zielone najlepiej trzymać w lodówce, bo inaczej będą odparowywać i zrobią się miękkie. Ogórka przed krojeniem warto wrzucić do wody na parę minut i wtedy wygląda jak dopiero co zerwany z ogrodu.
- Sałata zielona powinna być owinięta papierowym wilgotnym ręcznikiem i przechowywana w lodówce. Sałata w woreczku śniadaniowym nie oddycha, zewnętrzne liście zaczynają się psuć.
- Owoce cytrusowe powinniśmy przechowywać poza lodówką. Natomiast wszystkie drobne owoce jagodowe, czyli maliny, truskawki, jagody, poziomki powinny być trzymane w lodówce z szypułkami. Pamiętajmy, żeby takich owoców nie myć po zakupie, tylko przed samym podaniem. Dzięki temu będzie można przechować je na dłużej.
- Jeśli mamy lodówkę ze specjalnym pojemnikiem na przechowywanie warzyw i owoców, następuje odpowiednia cyrkulacja powietrza. Dlatego też warzyw nie przechowujemy w lodówce w zamkniętych, szczelnych pojemnikach.
- Rzodkiewka, szczypiorek czy cebula dymka one w zamkniętym pomieszczeniu poddawane są reakcji, która powoduje, że ich zapach staje się mocny.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i kiedy ją stosować?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Andrzej Polan