Przepisy kulinarne

Wiosna na talerzu. Przepisy na zielone śniadanie według Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Wiosna na talerzu. Przepisy na zielone śniadanie według Piotra Kucharskiego

Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.

Omlet ze szczawiem

Składniki na omlet ze szczawiem:

  • 6 jajek
  • pół pęczka szczawiu
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 2 łyżki masła
  • 5-6 plasterków boczku
  • 200 g pieczarek
  • 300-400 g szpinaku
  • pęczek dymki

Jak przygotować omlet ze szczawiem:

  1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. 
  2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po chwili smażenia pieczarek dodać szpinak i poddusić całość razem przez chwile. 
  3. Pod koniec dodać posiekaną dymkę, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Jajka rozbełtać w misce i dodać drobno posiekany szczaw. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy jajecznej. Równo rozprowadzić i pozwolić aż jajka się zetną i boki złożyć do środka.
  6. Omlet przełożyć na patelnię, rozciąć na środku wzdłuż, do środka włożyć farsz. Całość przyprawić pieprzem.

Zielona szakszuka

Składniki na zieloną szakszukę:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zielona papryka
  • mały brokuł
  • garść mrożonego groszku
  • 3-4 łyżki pesto
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • koperek i dymka do podania

Jak przygotować zieloną szakszukę:

  1. Cebule pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni. 
  2. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić kilka minut. 
  3. Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem i poddusić na wolnym ogniu. 
  4. Po około 10 minutach duszenia, dodać pesto, wymieszać, zrobić cztery dołeczki w które wbić jajka.
  5. Jajka przyprawić solą i pieprzem. 
  6. Gotować na wolnym ogniu aż białka się zetną. Nie przykrywać!
  7. Podawać posypane koperkiem i dymką.

Tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką

Składniki na tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opakowanie greckiej fety (około 120 g)
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • kilka kromek dobrego pieczywa na zakwasie do podania

Jak przygotować tosty z rzodkiewką na ciepło i zieloną sałatką:

  1. Szparagi oczyścić i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. 
  2. Fetę pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz z połową posiekanego czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić pieprzem. 
  3. Masę rozsmarować na podłużnym talerzu. Na wierzchu ułożyć szparagi i pomidorki razem z oliwą z patelni. 
  4. Wierzch posypać resztą czosnku. 
  5. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.

Chleb tostowy z dymką i cheddarem

Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

Składniki na chleb tostowy z dymką i cheddarem:

  • chleb tostowy
  • bochenek o wadze około 900 g
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12 g soli
  • 50 g masła (łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
  • pęczek dymki
  • 100 g tartego sera cheddar

Potrzebny sprzęt: foremka typu keksówka 26x12x10 cm

Jak przygotować chleb tostowy z dymką i cheddarem:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. 
  2. Dodać mąki i wszystko razem wymieszać aż wszystko połączy się w jedną całość. 
  3. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać. 
  4. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną dymkę oraz starty ser. 
  5. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę. 
  7. Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. 
  8. Przykryć i odstawić na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
  9. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C, z funkcją góra dół. Na spodzie rozgrzać duża blachę.
  10. Wstawić bochenek, na blachę na spodzie wylać kubek wody i piec około 35 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Piotr Kucharski |
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0