Przepisy kulinarne

Knedle, buchty i parzaki, czyli kluski słodkie i wytrawne. Poznaj przepisy uczestnika MasterChefa

Grzegorz Bień i jego przepisy na kluski.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Knedle, buchty i parzaki, czyli kluski słodkie i wytrawne. Poznaj przepisy uczestnika MasterChefa

Grzegorz Bień i jego przepisy na kluski.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kluski to taka "polska pizza" i nasza specjalność. Mamy ich kilkanaście rodzajów, na wytrawnie i na słodko. Kluski ciemne, knedle ze śliwkami, bryndzowe haluszki i buchty z sosem jagodowym przyrządza w naszej kuchni Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef. Sprawdź jego sprawdzone przepisy. 

Kluski ciemne w sosie i warzywami 

Składniki na kluski ciemne w sosie i warzywami:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g startych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól/pieprz

Składniki na sos warzywny: 

  • brokuł
  • kalafior
  • marchew
  • czosnek
  • cebula
  • zielony groszek (mrożony)
  • pietruszka korzeń
  • seler
  • pomidor koktajlowy
  • pietruszka zielona
  • cukinia
  • fasolka szparagowa (mrożona)
  • wino białe wytrawne
  • masło
  • świeży rozmaryn.

Jak przygotować ciemne kluski w sosie warzywnym?

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w naczyniu ubić je na równą powierzchnię i podzielić na równe 4 części, jedną cześć wyciągnąć na bok w misce i nasypać do powstałej dziury na równo mąki ziemniaczanej, doprawić odrobiną soli.
  2. Następnie dodać, jajko, starte ciemne odciśnięte od wody ziemniaki i wymieszać na jednolitą masę tak aby odchodziła od boków miski (podobnie jak ciasto drożdżowe).
  3. Z wykonanego ciasta uformować kluski i gotować w osolonej wodzie.
  4. Wszystkie warzywa pokroić w dowolnej formie, najlepiej zrobić to tak samo jak już mamy pokrojone w gotowych mieszankach warzywnych. Brokuł, kalafior, marchew, pietruszkę korzeń, seler, i fasolkę zblanszować i odstawić na bok. Pietruszkę zieloną poszatkować. Cebulę z czosnkiem zeszklić i wrzucić, rozmaryn do smaku, po małej garści w ręce (ok. 30-40 g) każdego z osobna warzywa, oprócz pomidora, pietruszki zielonej. Smażyć ok. 5 minut, podlać winem, zredukować o połowę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać, pietruszkę zieloną i pomidory koktajlowe przekrojone w pół, 50 g zimnego masła i mieszać energicznie płyn z masłem, aby uzyskać delikatny sos. Dodać do warzyw, kluski dobrze wymieszać i podawać.

Knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami ( kuchnia łódzka)

Składniki na knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • śliwki mrożone
  • Kapusta biała,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • cebula,
  • cukier,
  • świeży majeranek

Jak przygotować knedle?

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Z przygotowanego ciasta uformować knedle nadziane połową śliwki i ugotować.
  2. Kapustę poszatkować 500g, jedną cebulę pokroić w kostkę. Rozpuścić w garnku 100 g masła, przesmażyć chwile cebule i dodać kapustę dusić ok. 5minut i dodać puszkę pomidorów i przyprawić cukrem, majerankiem, solą i pieprzem. 
  3. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka i wyparuje większa ilość płynu.

Bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami 

Składniki na bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami:

  • 500g ziemniaków
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 200g bryndzy
  • 200g słoniny
  • 200g boczku
  • świeży szczypiorek

Jak przygotować haluszki?

  1. Ziemniaki zatrzeć na tarce jak na placki, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać i gotować na osolonej wodzie. Ciasto porcjować tak samo jak na kluski lane albo łyżką albo przez durszlak.
  2. Słoninę i boczek wytopić, szczypiorek poszatkować. Ugotowane kluski odcedzić, dodać do nich 100 g bryndzy wymieszać delikatnie tak, aby się stopiła. Serwować oblewając skwarkami, posypując szczypiorkiem i pozostałą bryndzą.

Buchty/parzaki/bułki na parze z sosem jagodowym

Składniki na buchty:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 30g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • cukier/sól

Składniki na sos jagodowy

  • mrożone jagody
  • maślanka
  • kefir
  • świeża mięta
  • cukier puder, gęsta śmietana 18%

Jak przygotować buchty?

  1. Do mleka (35 st. C) dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski dodać resztę składników i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto drożdżowe, uformować kluski następnie pozostawić do wyrośnięcia, i gotować na parze przez odpowiedni czas. 
  3. Z jagód, maślanki, kefiru i cukru zrobić mocny w smaku jagodowy gęsty jagodowy koktajl. Podawać kluski z sosem/koktajlem na górę dodać listki mięty oraz kleksy śmietany.
Zobacz też:

Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

Źródło: Grzegorz Bień |
Co sądzisz o tym artykule?
77
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
12.04.2021
Mara
Te przepisy to tak trochę po polskiemu np zastrzec ziemniaki jak na placki, dodać mąkę gotować w osolonej wodzie