Kluski ciemne w sosie i warzywami
Składniki na kluski ciemne w sosie i warzywami:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 400 g startych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól/pieprz
Składniki na sos warzywny:
- brokuł
- kalafior
- marchew
- czosnek
- cebula
- zielony groszek (mrożony)
- pietruszka korzeń
- seler
- pomidor koktajlowy
- pietruszka zielona
- cukinia
- fasolka szparagowa (mrożona)
- wino białe wytrawne
- masło
- świeży rozmaryn.
Jak przygotować ciemne kluski w sosie warzywnym?
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w naczyniu ubić je na równą powierzchnię i podzielić na równe 4 części, jedną cześć wyciągnąć na bok w misce i nasypać do powstałej dziury na równo mąki ziemniaczanej, doprawić odrobiną soli.
- Następnie dodać, jajko, starte ciemne odciśnięte od wody ziemniaki i wymieszać na jednolitą masę tak aby odchodziła od boków miski (podobnie jak ciasto drożdżowe).
- Z wykonanego ciasta uformować kluski i gotować w osolonej wodzie.
- Wszystkie warzywa pokroić w dowolnej formie, najlepiej zrobić to tak samo jak już mamy pokrojone w gotowych mieszankach warzywnych. Brokuł, kalafior, marchew, pietruszkę korzeń, seler, i fasolkę zblanszować i odstawić na bok. Pietruszkę zieloną poszatkować. Cebulę z czosnkiem zeszklić i wrzucić, rozmaryn do smaku, po małej garści w ręce (ok. 30-40 g) każdego z osobna warzywa, oprócz pomidora, pietruszki zielonej. Smażyć ok. 5 minut, podlać winem, zredukować o połowę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać, pietruszkę zieloną i pomidory koktajlowe przekrojone w pół, 50 g zimnego masła i mieszać energicznie płyn z masłem, aby uzyskać delikatny sos. Dodać do warzyw, kluski dobrze wymieszać i podawać.
Knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami ( kuchnia łódzka)
Składniki na knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- śliwki mrożone
- Kapusta biała,
- puszka pomidorów krojonych,
- cebula,
- cukier,
- świeży majeranek
Jak przygotować knedle?
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Z przygotowanego ciasta uformować knedle nadziane połową śliwki i ugotować.
- Kapustę poszatkować 500g, jedną cebulę pokroić w kostkę. Rozpuścić w garnku 100 g masła, przesmażyć chwile cebule i dodać kapustę dusić ok. 5minut i dodać puszkę pomidorów i przyprawić cukrem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka i wyparuje większa ilość płynu.
Bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami
Składniki na bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami:
- 500g ziemniaków
- 1szklanka mąki pszennej
- 200g bryndzy
- 200g słoniny
- 200g boczku
- świeży szczypiorek
Jak przygotować haluszki?
- Ziemniaki zatrzeć na tarce jak na placki, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać i gotować na osolonej wodzie. Ciasto porcjować tak samo jak na kluski lane albo łyżką albo przez durszlak.
- Słoninę i boczek wytopić, szczypiorek poszatkować. Ugotowane kluski odcedzić, dodać do nich 100 g bryndzy wymieszać delikatnie tak, aby się stopiła. Serwować oblewając skwarkami, posypując szczypiorkiem i pozostałą bryndzą.
Buchty/parzaki/bułki na parze z sosem jagodowym
Składniki na buchty:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 30g drożdży
- 2 łyżki masła
- cukier/sól
Składniki na sos jagodowy
- mrożone jagody
- maślanka
- kefir
- świeża mięta
- cukier puder, gęsta śmietana 18%
Jak przygotować buchty?
- Do mleka (35 st. C) dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski dodać resztę składników i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto drożdżowe, uformować kluski następnie pozostawić do wyrośnięcia, i gotować na parze przez odpowiedni czas.
- Z jagód, maślanki, kefiru i cukru zrobić mocny w smaku jagodowy gęsty jagodowy koktajl. Podawać kluski z sosem/koktajlem na górę dodać listki mięty oraz kleksy śmietany.
Zobacz też:
Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy
Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Bień
podziel się: