Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>
Klasyczna kluska śląska z oczkiem
Składniki:
- 1kg ziemniak
 - Ok 250g mąka ziemniaczana
 - 1szt jajko
 - Sól
 
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przeciśnięte formujemy na kształt kuli, jedną czwartą odejmujemy, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy z powrotem ziemniaki odłożone, dodajemy jajko, jeszcze szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na cztery części, z każdej robimy wałek, dzielimy na porcje i turlamy kulki robiąc na koniec w każdej dziurkę. Gotujemy w owdzie z solą, kiedy wypłyną gotowe. Proponuję podać kluski ze stekiem i brukselką
- 2 steki z antrykota
 - 500g brukselka
 - 2 łyżki masło klarowane
 - 200ml śmietana kremówka
 - 2 łyżki musztarda francuska
 - Gałka muszkatołowa
 - 100g Ser dojrzewający do starcia
 - Cebula czerwona
 
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy podzieloną na listki i małe cząstki brukselki, smażymy do momentu prawie przyrumienienia kapusty. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec ser dojrzewający. Steki oprószamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony po około 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy masło i polewamy steki sosem ze smażenia. Dajemy im chwilę żeby po usmażeniu odpoczęły i kroimy w plastry. Podajemy na brukselkach no i oczywiście kluski śląskie. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym.
Kluska śląska z dynią, soczewicą i jogurtem
Składniki:
- Ciasto na kluski śląskie przepis powyżej
 - Łyżeczka maku
 - Kawałek dyni
 - Masło klarowane
 - 1 łyżka miód
 - 500g soczewica zielona
 - Skórka z cytryny
 - 1 cebula
 - Przyprawa curry do smaku
 - Sól, czarny pieprz,
 - Tymianek świeży
 - Jogurt gęsty
 
Przygotowanie:
Ciasto ziemniaczane łączymy z makiem, mieszamy i przygotowujemy kluski. Gotujemy i studzimy. Dynię skrapiamy masłem, miodem i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do pieczenia. Upieczoną widelcem rozdrabniamy na puree. Soczewicę namaczamy. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę i podlewamy stopniowo wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Kluski ugotowane podsmażamy na maśle klarowanym. Układamy na soczewicy, kładziemy porcje dyni, jogurtu i posypujemy tymiankiem.
Kluski śląskie jesienne z wołowiną, ogórkami kiszonymi
Składniki:
- Ciasto na kluski śląskie
 - sok z buraka
 - sok z marchewki
 - 100g szpinak mrożony
 - 3-4 grzybki suszone
 - 50g dynia pieczona
 
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 5 porcji, do każdej dodajemy inny składnik co spowoduje, że kluski będziemy mieli w różnych kolorach.
- 1kg wołowina udziec
 - 3-4 cebule
 - Sól, pieprz
 - 3-4 łyżki koncentrat pomidorowy
 - 6szt ogórki kiszone
 - 200g pieczarka drobna
 - 1 musztarda rosyjska
 - Natka pietruszki
 
Na patelni przesmażamy na oleju cebulę, zdejmujemy z patelni i smażymy partiami pokrojone w paski mięso. Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. W trakcie duszenia mięsa, na drugiej patelni smażymy pieczarki i na koniec ogórki. Wszystko łączymy, doprawiamy pieprzem, sola i musztardą rosyjską. Posypujemy natka pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN