Kluski z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- sól
- koperek
Przygotowanie:
- Jajka rozbić do miseczki, dodać masło (musi być miękkie) i dobrze rozetrzeć
- Powoli wsypujemy kaszkę manny, dodajemy śmietanę, koperek, delikatnie solimy i mieszamy.
- Mieszaninę należy odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała. Na osoloną wodę kładziemy kluski łyżką, maczając we wrzątku.
- Gotować 5-7 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Doskonały dodatek do zup.
Kluski kładzione z serem
Składniki:
- 30 dkg sera białego
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5-2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1/4 kostki masła
- cukier, maliny, borówka
Przygotowanie:
- Składniki na kluski mieszamy dokładnie. Możemy użyć miksera.
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
- W gotującej się wodzie zanurzamy łyżkę. Na gorącą łyżkę nabieramy ciasto i wrzucamy do wrzącej wody.
- Czekamy aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund gotujemy. Możemy podawać polane masłem, z cukrem i cynamonem lub ze świeżymi owocami, sosem owocowym.
Zobacz także:
Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: