Kluski lane i kładzione z przepisu Beaty Kartowicz

Najskuteczniej powrócić do dzieciństwa można przez potrawy, które przygotowywała dla nas mama. W taką podróż zabrała nas Beata Kartowicz, przygotowując kluski lane i kładzione. Poznaj jej przepisy.

Kluski z kaszy manny

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • sól
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbić do miseczki, dodać masło (musi być miękkie) i dobrze rozetrzeć
  2. Powoli wsypujemy kaszkę manny, dodajemy śmietanę, koperek, delikatnie solimy i mieszamy.
  3. Mieszaninę należy odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała. Na osoloną wodę kładziemy kluski łyżką, maczając we wrzątku.
  4. Gotować 5-7 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Doskonały dodatek do zup.

Kluski kładzione z serem

Składniki:

  • 30 dkg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5-2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1/4 kostki masła
  • cukier, maliny, borówka

Przygotowanie:

  1. Składniki na kluski mieszamy dokładnie. Możemy użyć miksera.
  2. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
  3. W gotującej się wodzie zanurzamy łyżkę. Na gorącą łyżkę nabieramy ciasto i wrzucamy do wrzącej wody.
  4. Czekamy aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund gotujemy. Możemy podawać polane masłem, z cukrem i cynamonem lub ze świeżymi owocami, sosem owocowym.

Zobacz także:

Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

Daria Ładocha uczy swoje córki dobrych nawyków żywieniowych. "Kupujemy dokładnie tyle, ile chcemy zjeść"

Placki ziemniaczane, za które dałby się pokroić Wojciech Kasprowicz. Poznaj przepis uczestnika MasterChefa

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości