Przepisy kulinarne

Specjały z suchą krakowską według Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Specjały z suchą krakowską według Andrzeja Polana

Sucha krakowska to iście polski smak. Do jakich potraw ją dodać, aby wydobyć z niej wszystko co najlepsze? Poznaj przepisy Andrzeja Polana. 

Rolki krakowskie

Składniki:

  • pieczywo tostowe ciemne
  • 2 op. krakowskiej w plastrach
  • 1 musztarda rosyjska
  • 1 chrzan śmietankowy
  • 250 g białego sera kremowego
  • 2 gruszki
  • ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • koperek
  • szpinak baby
  1. Pieczywo pozbawiamy skórki, środek pieczywa rozwałkowujemy na cienkie arkusze. G
  2. ruszki przesmażamy na miodzie, miksujemy i łączymy z musztardą, posiekanym koperkiem. ogórki kroimy na ćwiartki. 
  3. Pieczywo smarujemy sosem, układamy plasterki kiełbasy krakowskiej, z jednego brzegu układamy ćwiartki ogórka, gałązki szczypiorku, listki szpinaku i serek wymieszany z chrzanem. 
  4. Zwijamy niczym rolki sushi, kroimy na plastry i podajemy. 
  5. Takim sniadaniem zaskoczymy kazdego w pracy, szkole czy w pociągu. A co!

Ziemniak doskonały serio mówię

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 300 g twaróg białego chudego
  • koper, natka, lubczyk
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki miód
  • ocet jabłkowy do smaku
  • krakowska z szynki
  • pieprz czarny, sól,
  • masło klarowane do smażenia
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. 
  2. Prawie miękkie wyjmujemy i studzimy. Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. 
  3. Ziemniaki pieczemy do momentu aż będą przypominać ziemniaki z ogniska, czyli będą mocno spieczone. 
  4. Twarożek łączymy z posiekanymi ziołami świeżymi, dość mocno doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu. 
  5. Na pozostałym miodzie przesmażamy jabłka, w trakcie podlewamy octem jabłkowym do smaku, odparowujemy i miksujemy na puree. 
  6. Krakowską z szynki kroimy w kostkę i przyrumieniamy w piekarniku. 
  7. Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, do środka dajemy porcję twarogu, puree jabłkowego i wszystko posypujemy chrupiącą krakowską. 

Placek w kropki

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml wody
  1. W wodzie lekko podgrzanej rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3-4 łyżki mąki, miód, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Do rozczynu dodajemy majonez, sól, olej i pozostałą mąkę. 
  3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


  • 1 kg pomidorów
  • 200 g krakowskiej 
  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 śliwek różowych lub żółtych
  • cząber
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • ser mozzarella twardy w kawałku
  1. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z szypułkami i pozbawione pestek węgierki. 
  2. Wszystko razem dusimy do miękkości i kiedy tylko sos odparuje, precieramy go przez sitko. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym. 
  4. Kiedy ciasto tylko podrośnie a jestem przekonany że tak jest, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. 
  5. Smarujemy olejem i wykładamy lekko przestudzony sos. 
  6. Na sos wykładamy plasterki kiełbasy, plasterki lub cząstki śliwek różowych lub żółtych. 
  7. Jeszcze plastrerki sera, wszystko ponownie skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 12-15 minut.

Filiżanki zalewajki, chrupiące plasterki krakowskiej

Składniki:

  • 20 plasterków krakowskiej
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 200 g żeberek lub kości schabowej
  • koperek
  • 100 ml zakwasu do żurku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • majeranek świeży
  1. Z żeberek lub kości, ziemniaków pokrojonych w kostkę gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. 
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Ziemnaki praktycznie powinny nam sie prawie rozgotować. 
  4. Dodajemy czystą część zakwasu do żurku, ponownie zagotowujemy ponownie. 
  5. Kościom lub żeberkom, nie wiem co użyliście - dziekujemy za uwagę. 
  6. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na mocno złoty kolor. Dodajemy do zupy. Sporą ilośc kopru koniecznie. 
  7. Śmietankę podbijamy na puch. 
  8. Kiełbasę podpiekamy w piekarniku na chrupiąco. 
  9. Zupę nalewamy do filiżanek, na wierzch wykładamy podbitą śmietankę, na talerzyku układamy chrupiące plasterki kiełbasy. 

Zobacz także:

Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

Daria Ładocha uczy swoje córki dobrych nawyków żywieniowych. "Kupujemy dokładnie tyle, ile chcemy zjeść"

Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0