Dyniowy zawrót głowy. Co przyrządzić z różnych rodzajów dyni?

Dyniowy zawrót głowy. Co przyrządzić z różnych rodzajów dyni?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dyniowy zawrót głowy
Dyniowy zawrót głowy
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Dynia w kuchni potrafi zaskoczyć. Nadaje potrawom kremową konsystencję, delikatną słodycz i jesienny charakter. To składnik, który wnosi ciepło, aromat i wyjątkowy smak. Szymon Czerwiński zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN kilka dań z różnych rodzajów dyni.

Kucharz przyrządził dyniowe naleśniki z twarogiem, dyniową pastę śniadaniową, dyniowe kopytka z grzybami, a także risotto z dynią i grzybami jesiennymi. Przepisy poniżej.

Dyniowe naleśniki z twarogiem

Dyniowe naleśniki z twarogiem
Dyniowe naleśniki z twarogiem
Dyniowe naleśniki z twarogiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 110 g masła,
  • 380 g mąki tortowej,
  • 100 g puree z dyni hokaido,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane,
  • 400 g twarogu śmietanowego,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • laska wanilii,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy,
  • 2 paczki malin,
  • paczka borówek,
  • paczka jeżyn,
  • 2 paczki czerwonej porzeczki,
  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • pęczek mięty,
  • cukier puder do dekoracji.
Dyniowe naleśniki z twarogiem
Dyniowe naleśniki z twarogiem
Dyniowe naleśniki z twarogiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku. Do miski lub dzieży miksera przełóż składniki na ciasto naleśnikowe. Połącz ze sobą składniki i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż naleśniki. W miseczce połącz ze sobą twaróg z jogurtem, ziarnami wanilii i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Gotowe naleśniki przekładaj przygotowanym twarożkiem. Ułóż na talerzu i udekoruj owocami.

Dyniowa pasta śniadaniowa

Składniki:

  • 2 szklanki cieciorki gotowanej, w puszce,
  • 250 g pasty sezamowej tahini,
  • 300 g puree z dyni prowansalskiej,
  • łyżka czarnuszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • kumin,
  • sok z jednej limonki,
  • zimna woda,
  • sól i pieprz.

Do dekoracji:

  • oliwa,
  • kolendra,
  • bagietki,
  • prażone pestki z dyni.
Dyniowa pasta śniadaniowa
Dyniowa pasta śniadaniowa
Dyniowa pasta śniadaniowa
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Do misy blendera dodaj pastę tahini oraz czosnek. Blenduj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj cieciorkę oraz pieczoną dynię. Ponownie blenduj, do czasu, aż składniki połączą się w jedną masę. W międzyczasie dodaj sok z limonki, kumin, sól oraz pieprz. Jeżeli masa jest za gęsta, podlej zimną wodą. Jej ilość zależy od gęstości pasty. Gotowy humus wyłóż na talerz. Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek. 

Dyniowe kopytka z grzybami

Dyniowe kopytka z grzybami
Dyniowe kopytka z grzybami
Dyniowe kopytka z grzybami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 150 g ziemniaków, ugotowanych i rozdrobnionych,
  • 700 g puree z dyni hokkaido,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 300 g świeżego borowika,
  • mała cebula,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 20 g masła,
  • sól i pieprz,
  • pęczek natki z pietruszki.

Przygotowanie:

Puree z dyni oraz ziemniaków przełóż do miseczki, dodaj mąkę partiami i cały czas mieszaj. Ilość dodanej mąki zależy od ilości wody w dyni i ziemniakach. Dodaj sól i dokładnie rozgnieć ciasto. Ugniataj i dodawaj mąkę do chwili, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Ciasto podziel na mniejsze porcje.

Blat kuchenny oprósz mąką i rób z ciasta wałeczki, następnie za pomocą noża odcinaj kopytka. Gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię, następnie odczekaj minutę. Na patelni rozpuść masło, dodaj czyste i pokrojone w plastry borowiki razem z cebulą. Do usmażonych produktów dodaj śmietankę oraz dopraw. Gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sos grzybowy
Sos grzybowy
Sos grzybowy
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Risotto z dynią i grzybami jesiennymi

Składniki:

  • 500 g ryżu arborio,
  • 300 g dyni (np. hokkaido lub piżmowej),
  • 400 g świeżych grzybów leśnych (lub pieczarek/borowików/mieszanki),
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka oleju (lub oliwy z oliwek),
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • ok. litra gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 150 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.
Risotto z dynią i grzybami jesiennymi
Risotto z dynią i grzybami jesiennymi
Risotto z dynią i grzybami jesiennymi
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Dynia: Dynię obierz (jeśli trzeba) i pokrój w kostkę. Rozłóż na blasze, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ci przez ok. 20 minut, aż będzie miękka i lekko przyrumieniona.

Grzyby: Oczyść grzyby i pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż je na odrobinie oleju do odparowania wody, lekko posól i odstaw.

Baza risotto: W dużym rondlu rozgrzej masło z łyżeczką oleju. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę i zeszklij na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty czosnek, a potem krótko podsmaż (uważaj, by się nie przypalił).

Ryż: Wsyp ryż arborio i smaż przez 2–3 minuty, mieszając, aż ziarenka staną się lekko szkliste. Wlej białe wino i mieszaj, aż całkowicie odparuje.

Gotując risotto stopniowo, chochla po chochli, dodawaj gorący bulion. Za każdym razem mieszaj, aż ryż wchłonie płyn, zanim dodasz kolejną porcję. Powtarzaj, aż ryż będzie al dente i kremowy (ok. 18–20 minut). Pod koniec gotowania dodaj upieczoną dynię i podsmażone grzyby, delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zdejmij garnek z ognia, dodaj starty parmezan i wymieszaj, aby risotto nabrało kremowej konsystencji. Risotto od razu podawaj, posypane świeżą natką pietruszki i ewentualnie dodatkową porcją parmezanu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości