Dynia króluje na jesiennym stole. Te przepisy Patryka Galewskiego rozgrzeją i zachwycą

Patryk Galewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Dynia króluje na jesiennym stole. Te przepisy Patryka Galewskiego rozgrzeją i zachwycą
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, która świetnie sprawdza się w różnorodnych daniach - od aromatycznych zup po słodkie desery. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego, które wprowadzą do twojej kuchni smakowity, rozgrzewający klimat i pozwolą w pełni cieszyć się tym wyjątkowym sezonem.

W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz przyrządził kopytka, krem, placki i sernik z dynią. Przepisy poniżej.

Kopytka z dynią

Składniki:

  • 600 g twarogu tłustego,
  • 250 g dyni hokkaido, pokrojonej w dużą kostkę,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • jajko,
  • łyżka cukru z wanilią,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu gryczanego,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • mąka do podsypywania podczas wyrabiania kopytek.

Przygotowanie:

Dynię mieszamy z miodem, masłem i szczyptą soli, a potem pieczemy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 60 minut. Po wystudzeniu ugniatamy dynię z ziemniakami oraz twarogiem. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy do połączenia się. Z ciasta formujemy kopytka, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut.

Krem z dyni

Składniki:

  • kilogram dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę,
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę,
  • marchew, pokrojona w kostkę,
  • korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka żółtej pasty curry,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka),
  • jabłko, pokrojone w kostkę,
  • 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oraz owoce (z wyjątkiem pomarańczy) mieszamy razem, dodajemy oliwę, szczyptę soli oraz miód. Następnie podsmażamy na złoty kolor. Warzywa przekładamy do garnka, a następnie dodajemy bulion i gotujemy przez około 60 minut. Następnie całość blenderujemy, dodajemy mleko kokosowe, pastę curry oraz pomarańczę. Doprawiamy solą, miodem oraz gałką muszkatołową.

Rosti dyniowe

Składniki:

  • 800 g dyni hokkaido, startej na grubych oczkach,
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka,
  • 200 g ziemniaków surowych, startych na grubych oczkach,
  • jajko,
  • żółtko,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • garść startego parmezanu,
  • garść natki pietruszki, pokrojonej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz dynię po starciu porządnie wyciskamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolita masę. Smażymy placki na średnio rozgrzanej patelni z olejem, kładąc masę łyżką na patelnię.

Sernik dyniowy

Składniki:

  • 800 g tłustego twarogu sernikowego, mielonego,
  • 250 g serka Philadelphia,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 5 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Składniki na polewę:

  • łyżka soku z rokitnika,
  • szklanka cukru pudru.

Przygotowanie:

Dynię mieszamy z miodem, masłem, szczyptą soli i pieczemy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 60 minut. Następnie pozostawiamy do porządnego wystudzenia. Chłodną dynię blenderujemy na puree. Serki ucieramy z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz żółtka. Ucieramy mikserem przez około 5 minut. Mieszamy masę serkowo-jajeczną z dyniowym puree, a potem dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobioną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy na dolnym piętrze w piekarniku (bez termoobiegu), przez 70 minut, w 170 stopniach. Sernik po upieczeniu odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Cukier puder mieszamy z sokiem z rokitnika, a następnie polewamy schłodzony sernik.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości