W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz przyrządził kopytka, krem, placki i sernik z dynią. Przepisy poniżej.
Kopytka z dynią
Składniki:
- 600 g twarogu tłustego,
- 250 g dyni hokkaido, pokrojonej w dużą kostkę,
- 100 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- jajko,
- łyżka cukru z wanilią,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- mąka do podsypywania podczas wyrabiania kopytek.
Przygotowanie:
Dynię mieszamy z miodem, masłem i szczyptą soli, a potem pieczemy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 60 minut. Po wystudzeniu ugniatamy dynię z ziemniakami oraz twarogiem. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy do połączenia się. Z ciasta formujemy kopytka, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut.
Krem z dyni
Składniki:
- kilogram dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę,
- 2 cebule, pokrojone w kostkę,
- marchew, pokrojona w kostkę,
- korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka żółtej pasty curry,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka),
- jabłko, pokrojone w kostkę,
- 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 200 ml mleka kokosowego,
- sól,
- pieprz do smaku,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oraz owoce (z wyjątkiem pomarańczy) mieszamy razem, dodajemy oliwę, szczyptę soli oraz miód. Następnie podsmażamy na złoty kolor. Warzywa przekładamy do garnka, a następnie dodajemy bulion i gotujemy przez około 60 minut. Następnie całość blenderujemy, dodajemy mleko kokosowe, pastę curry oraz pomarańczę. Doprawiamy solą, miodem oraz gałką muszkatołową.
Rosti dyniowe
Składniki:
- 800 g dyni hokkaido, startej na grubych oczkach,
- czerwona cebula, pokrojona w piórka,
- 200 g ziemniaków surowych, startych na grubych oczkach,
- jajko,
- żółtko,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżka mąki pszennej,
- garść startego parmezanu,
- garść natki pietruszki, pokrojonej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz dynię po starciu porządnie wyciskamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolita masę. Smażymy placki na średnio rozgrzanej patelni z olejem, kładąc masę łyżką na patelnię.
Sernik dyniowy
Składniki:
- 800 g tłustego twarogu sernikowego, mielonego,
- 250 g serka Philadelphia,
- 100 g serka mascarpone,
- 5 żółtek,
- 2 jajka,
- 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na polewę:
- łyżka soku z rokitnika,
- szklanka cukru pudru.
Przygotowanie:
Dynię mieszamy z miodem, masłem, szczyptą soli i pieczemy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem), w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 60 minut. Następnie pozostawiamy do porządnego wystudzenia. Chłodną dynię blenderujemy na puree. Serki ucieramy z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz żółtka. Ucieramy mikserem przez około 5 minut. Mieszamy masę serkowo-jajeczną z dyniowym puree, a potem dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobioną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy na dolnym piętrze w piekarniku (bez termoobiegu), przez 70 minut, w 170 stopniach. Sernik po upieczeniu odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Cukier puder mieszamy z sokiem z rokitnika, a następnie polewamy schłodzony sernik.
Zobacz także:
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Jesienne dania z dyni, które rozgrzeją od środka. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News