W kuchni Dzień Dobry TVN kisimy kapustę. Co z niej potem przygotować?

W kuchni Dzień Dobry TVN kisimy kapustę. Co z niej potem przygotować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kapusta kiszona z miłością
Kapusta kiszona z miłością
Domowa pizza dla całej rodziny
Domowa pizza dla całej rodziny
Oryginalne i pyszne hot dogi
Oryginalne i pyszne hot dogi
Śliwka rządzi w kuchni
Śliwka rządzi w kuchni
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Sezon na truskawki – czas start!
Sezon na truskawki – czas start!
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie kiszenia kapusty. To nasz polski superfood, który warto mieć w domu i jeść nie od święta. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski pokazał, jak samodzielnie zrobić taką kapustę oraz przygotował różne dania z niej. Co można zrobić z kiszonej kapusty? Poznaj jego przepisy.

Przepis na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
Źródło: Anita Walczewska/East News

Sładniki:

  • głowa dojrzałej kapusty,
  • 2 marchwie,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól (trzeba użyć soli wysokiej jakości, dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy).

Sposób przygotowania:

Do kiszonej kapusty powinny być głowy kapusty o główkach twardych, bardzo dojrzałych. Usuwamy dwie warstwy liści oraz przycinamy głąb (równo z główką). Po usunięciu liści kapustę i marchew szatkujemy lub drobno kroimy.

Do kiszenia kapusty można wykorzystać kamionkowe, drewniane naczynie. W naczyniu układamy warstwę kapusty i marchwi (około 2 cm), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, szczodrze solimy. Dodatek soli ma zarówno znaczenie smakowe, jak i przetwórcze. Czynność powtarzamy do wyczerpania kapusty.

Mocno ugniatamy kapustę, aż do całkowitego pokrycia powierzchni sokiem. Ważne, aby naczynie nie było wypełnione kapustą do samego brzegu. W czasie fermentacji kapusta zwiększa objętość na skutek wydzielania dwutlenku węgla. Na ugniecioną kapustę nakładamy jeszcze nie szatkowane liście kapusty i dociskamy ciężarem (np. kamień granitowy). Odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3 dni, następnie wynosimy do chłodnego ciemnego miejsca.

Ważne, aby naczynie, w którym jest kapusta, postawić na pierwsze dni w misce, ponieważ proces fermentacji może powodować wylewanie się zawartości.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Źródło: Anita Walczewska/East News

8 porcji

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1,5 kg wędzonych żeberek, pokrojony na mniejsze elementy,
  • 3 l wywaru mięsnego,
  • 200 g boczku wędzonego w kostce,
  • 12 suszonych moreli, pokrojonych w paski,
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę,
  • 1/2 bulwy selera, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • pietruszka, pokrojona w kostkę,
  • 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 3 cebule, obrane i pokrojone w piórka,
  • posiekane listki z 4 gałązek tymianku,
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki oliwy do smażenia,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kmin do smaku.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wędzony boczek, suszone morele i cebulę, smażymy kilka minut. Dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę (sok zostawiamy, może przyda się do doprawienia zupy). Po kilku minutach dodajemy wędzone żeberka i 2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy, aż kapusta będzie miękka, często przy tym mieszając.

Przekładamy kapustę z dodatkami do garnka wlewamy wywar, zagotowujemy. Na patelni kolejno podsmażamy warzywa, następnie dodajemy do wywaru. Doprawiamy przyprawami. Zupę podajemy z wędzonymi żeberkami.

Pierogi z kapustą i słodką cebulą

4 porcje

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • jajko i żółtko (białko z jajka dodamy do farszu),
  • 40 g masła,
  • 100 ml gorącej wody,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty (odciśnięta z soku, drobno pokrojona),
  • cebula (pokrojona w kostkę),
  • 200 g podgrzybków (pokrojone w kostkę),
  • 10 suszonych moreli (pokrojone w drobną kostkę),
  • marchew (starta na małych oczkach),
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki olej rzepakowy,
  • 1 litr wody,
  • sól, pieprz, miód.

Składniki na słodką cebulkę:

  • 2 cebule (przekrojone na pół, w łódki),
  • płaska łyżeczka miodu lub cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia (niewielka ilość),
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zabieramy się za farsz: w garnku podsmażamy wszystkie składniki na złoty kolor, następnie zalewamy wodą i dusimy, często mieszając. Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajmy natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy posoloną wodę (koniecznie bardzo ciepłą), spowoduje to zaparzenie mąki (ciasto będzie delikatne i unikniemy kleistej konsystencji), jajka przed dodaniem należy roztrzepać, wyrabiamy ciasto kilka minut i na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło, wyrabiamy jeszcze kilka chwil.

Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy koła. Po zwinięciu pierogów dowolnym stylem wrzucamy do osolonej wody i od momentu wypłynięcia gotujemy 7 min.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze cebulowe łódki, solimy. Smażymy, aż się pięknie zrumienią, dodajemy masło, miód i na małym ogniu dusimy. Kiedy cebulka będzie wystarczająco miękka, odkładamy na bok. Pierogi podsmażamy na patelni po smażeniu cebulki, gdyż zostało tam dużo aromatu.

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty
Placki z kiszonej kapusty
Placki z kiszonej kapusty
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty (odciśnięta z soku),
  • 2 ziemniaki (starte za grubych oczkach),
  • szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól, kminek, majeranek, pieprz.

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z jajkami i śmietaną. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, starte ziemniaki, natkę pietruszki, doprawiamy przyprawami. Formujemy placki, oprószamy bułką tartą i smażymy po kilka minut z każdej strony.

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki (starte na małych oczkach),
  • 2 słodkie jabłka (pokrojone w drobna kostkę),
  • mała cebula czerwona (pokrojona w piórka),
  • 2 łyżki miodu gryczanego,
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy,
  • płaska łyżka młotkowanego pieprzu..

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, następnie odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości