Zupa truskawkowa z lanymi kluskami i twarogiem
Składniki:
- kilogram truskawek,
- gałązka rozmarynu,
- 200 g dzikiej róży lub 5 saszetek herbaty,
- litr wody,
- 0,5 kg czerwonej porzeczki,
- 4 łodygi rabarbaru pokrojonego,
- 1/2 szklanki miodu,
- 2 limonki (wyciśnięty sok i otarta skórka)
- szklanka mąki pszennej,
- kostka tłustego twarogu (200 g).
Składniki na lane kluski:
- 2 jajka,
- żółtko,
- 1/4 szklanki mleka,
- szklanka mąki pszennej.
Przygotowanie:
Czerwoną porzeczkę, rabarbar, rozmaryn i dziką różę gotujemy przez około 15 minut. Następnie przecedzamy przez drobne sito. Do wywaru dodajemy drobno pokrojone truskawki, limonkę oraz miód.
Lane kluski: Jajka mieszamy z mlekiem, energicznie mieszając dodajemy mąkę i szczyptę soli. Lane kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Kluski do wrzątku możemy nakładać za pomocą łyżki lub sitka. Zupę podajemy na zimno z lanymi kluskami i twarogiem.
Cannelloni z truskawkami i kwaśną śmietaną
Składniki:
- paczka cannelloni (250 g),
- kilogram truskawek,
- 2 kostki twarogu tłustego (400 g),
- 2 żółtka,
- 1/2 kostki masła (100 g),
- 300 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Po ugotowaniu przekładamy do naczynia z wodą i lodem (hartujemy). Truskawki, twaróg, żółtka oraz miód ucieramy na jednolitą masę. Utartymi truskawkami faszerujemy cannelloni i smażymy na maśle. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Truskawki w pomarańczowym karmelu
Składniki:
- kilogram truskawek,
- 2 pomarańcze (wyciśnięty sok i otarta skórka),
- 1,5 szklanki cukru,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy w garnku (do rudego koloru), dodajemy sok z pomarańczy i śmietanę. Gotujemy przez 10 min i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki kroimy na kawałki, mieszamy z karmelem i miętą.
Kopytka z twarogiem i truskawkami
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- 2 kostki tłustego twarogu (400 g),
- 2 jajka,
- szklanka pszennej mąki,
- kilogram tryskawek,
- 2 jogurty greckie gęste (600 g),
- 1/2 kostki masła (100 g),
- cukier i sól do smaku.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce (na małych oczkach), dodajemy rozgnieciony twaróg, mąkę, jaja i wyrabiamy na jednolitą masę. Rolujemy cienkie kopytka i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane kopytka smażymy na maśle (na złoty kolor). Podajemy z utartymi truskawkami i śmietaną.
Zobacz także:
- Truskawkowa kuchnia Beaty Kartowicz. Jakie słodkie desery przygotować z truskawkami?
- Naleśniki z truskawkami, czyli truskawkowa słodycz i sycący posiłek. Sprawdź, jak je zrobić!
- Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News