Truskawkowa kuchnia Patryka Galewskiego. Te słodkie owoce można dodać nie tylko do deserów

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na truskawki – czas start!
Sezon na truskawki – czas start!
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Truskawki to ukochane owoce Polaków. Są słodkie i doskonale pasują do wielu dań oraz deserów. Już niedługo rozpocznie się na nie sezon, więc warto zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z truskawkami w roli głównej. Sprawdź, co przyrządził Patryk Galewski w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zupa truskawkowa z lanymi kluskami i twarogiem

Zupa truskawkowa z lanymi kluskami i twarogiem
Zupa truskawkowa z lanymi kluskami i twarogiem
Zupa truskawkowa z lanymi kluskami i twarogiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • kilogram truskawek,
    • gałązka rozmarynu,
      • 200 g dzikiej róży lub 5 saszetek herbaty,
        • litr wody,
          • 0,5 kg czerwonej porzeczki,
            • 4 łodygi rabarbaru pokrojonego,
              • 1/2 szklanki miodu,
                • 2 limonki (wyciśnięty sok i otarta skórka)
                  • szklanka mąki pszennej,
                    • kostka tłustego twarogu (200 g).

                      Składniki na lane kluski:

                      • 2 jajka,
                        • żółtko,
                          • 1/4 szklanki mleka,
                            • szklanka mąki pszennej.

                              Przygotowanie:

                              Czerwoną porzeczkę, rabarbar, rozmaryn i dziką różę gotujemy przez około 15 minut. Następnie przecedzamy przez drobne sito. Do wywaru dodajemy drobno pokrojone truskawki, limonkę oraz miód.

                              Lane kluski: Jajka mieszamy z mlekiem, energicznie mieszając dodajemy mąkę i szczyptę soli. Lane kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Kluski do wrzątku możemy nakładać za pomocą łyżki lub sitka. Zupę podajemy na zimno z lanymi kluskami i twarogiem.

                              Cannelloni z truskawkami i kwaśną śmietaną 

                              Cannelloni z truskawkami i kwaśną śmietaną 
                              Cannelloni z truskawkami i kwaśną śmietaną 
                              Cannelloni z truskawkami i kwaśną śmietaną 
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Składniki:

                              • paczka cannelloni (250 g),
                                • kilogram truskawek,
                                  • 2 kostki twarogu tłustego (400 g),
                                    • 2 żółtka,
                                      • 1/2 kostki masła (100 g),
                                        • 300 g kwaśnej śmietany 18%,
                                          • 2 łyżki miodu.

                                            Przygotowanie:

                                            Makaron gotujemy. Po ugotowaniu przekładamy do naczynia z wodą i lodem (hartujemy). Truskawki, twaróg, żółtka oraz miód ucieramy na jednolitą masę. Utartymi truskawkami faszerujemy cannelloni i smażymy na maśle. Podajemy z kwaśną śmietaną.

                                            Truskawki w pomarańczowym karmelu

                                            Truskawki w pomarańczowym karmelu
                                            Truskawki w pomarańczowym karmelu
                                            Truskawki w pomarańczowym karmelu
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Składniki:

                                            • kilogram truskawek,
                                              • 2 pomarańcze (wyciśnięty sok i otarta skórka),
                                                • 1,5 szklanki cukru,
                                                  • świeża mięta.

                                                    Przygotowanie:

                                                    Cukier karmelizujemy w garnku (do rudego koloru), dodajemy sok z pomarańczy i śmietanę. Gotujemy przez 10 min i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki kroimy na kawałki, mieszamy z karmelem i miętą.

                                                    Kopytka z twarogiem i truskawkami 

                                                    Kopytka z twarogiem i truskawkami 
                                                    Kopytka z twarogiem i truskawkami 
                                                    Kopytka z twarogiem i truskawkami 
                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                    Składniki:

                                                    • kilogram ugotowanych ziemniaków,
                                                      • 2 kostki tłustego twarogu (400 g),
                                                        • 2 jajka,
                                                          • szklanka pszennej mąki,
                                                            • kilogram tryskawek,
                                                              • 2 jogurty greckie gęste (600 g),
                                                                • 1/2 kostki masła (100 g),
                                                                  • cukier i sól do smaku.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce (na małych oczkach), dodajemy rozgnieciony twaróg, mąkę, jaja i wyrabiamy na jednolitą masę. Rolujemy cienkie kopytka i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane kopytka smażymy na maśle (na złoty kolor). Podajemy z utartymi truskawkami i śmietaną.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana