Dania na romantyczną randkę w domu. Przepisy Patryka Galewskiego na kolację i deser

Źródło: Dzień Dobry TVN
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Choć do Walentynek jeszcze kilka tygodni, już dziś warto zaprosić swoją partnerkę/partnera na romantyczną kolację we dwoje. Zwłaszcza, że 26 stycznia obchodzony jest Dzień Drugiej Połówki. To doskonała okazja, by zjeść wspólnie coś pysznego w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował przepisy na dania idealne na taką randkę.

Gość Dzień Dobry TVN ugotował krem z selera z migdałami i białą czekoladą, tartę z batatami i gruszką, pieczonego ananasa z krewetkami, a także przygotował ciastka czekoladowe z owocami.

Krem z selera z migdałami i białą czekoladą

Składniki:

  • 0,5 kg selera pokrojonego w kostkę,
    • 250 g korzenia topinamburu,
      • 0,5 kg korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę,
        • 1,5 l bulionu drobiowego,
          • 100 g białej czekolady,
            • garść płatków migdałowych,
              • 200 g ziemniaków,
                • 4 ząbki czosnku,
                  • 2 łyżki oleju,
                    • sól i pieprz biały do smaku.

                      Przygotowanie:

                      Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną czekoladę, przyprawy i całość blendujemy. Na koniec posypujemy migdałami.

                      Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
                      Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
                      Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
                      Źródło: Michał Woźniak/East News
                      Krem z selera
                      Krem z selera
                      Krem z selera
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado

                      Składniki;

                      • 2 dojrzałe ananasy,
                        • 1 kg krewetek (obrane, surowe i z ogonkiem),
                          • 2 awokado,
                            • 2 limonki,
                              • słoik suszonych pomidorów (odcedzone i pokrojone w drobną kostkę),
                                • 2 łyżki miodu,
                                  • ½ koski masła,
                                    • 2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę,
                                      • cytryna,
                                        • 2 łyżki oleju,
                                          • świeży tymianek,
                                            • Sól i pieprz do smaku.

                                              Przygotowanie:

                                              Jednego ananasa obieramy i kroimy w grube plastry, doprawiamy tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Na patelni smażymy paprykę i suszone pomidory, a następnie dodajemy krewetki, sok z cytryny i masło oraz smażymy razem około 5 min. Krewetki podajemy z pieczonym ananasem. Awokado mielimy dodajemy odrobinę limonki i miodu, po czym dodajemy do pieczonego ananasa i krewetek. 

                                              Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
                                              Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
                                              Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
                                              Źródło: Michał Woźniak/East News
                                              Ananas z krewetkami i awokado
                                              Ananas z krewetkami i awokado
                                              Ananas z krewetkami i awokado
                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                              Ciastko czekoladowe

                                              Składniki:

                                              • 300 g czekolady gorzkiej 56%,
                                                • 200 g czekolady mlecznej,
                                                  • 400 g masła,
                                                    • 50 g cukru,
                                                      • 9 jajek,
                                                        • 0,5 kg borówek,
                                                          • 0,5 kg truskawek,
                                                            • 0,5 kg malin,
                                                              • pomarańcza,
                                                                • szklanka mąki migdałowej lub pszennej,
                                                                  • kakao.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę i łączymy w jednolitą masę. Na koniec stopniowo dodajemy czekoladę. Naczynia żaroodporne (10 szt.) smarujemy masłem i oprószamy kakao, przelewamy masę równo do naczyń i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Podajemy ciastko z owocami.

                                                                    Ciastka czekoladowe z owocami
                                                                    Ciastka czekoladowe z owocami
                                                                    Ciastka czekoladowe z owocami
                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News
                                                                    Ciastka czekoladowe
                                                                    Ciastka czekoladowe
                                                                    Ciastka czekoladowe
                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                    Tarta z batatami i gruszką

                                                                    Składniki:

                                                                    • 3 duże bataty pokrojone w cienkie plastry,
                                                                      • 2 marchewki pokrojone w cienkie plastry,
                                                                        • 5 dojrzałych gruszek pokrojonych w paski,
                                                                          • szklanka śmietany 30%,
                                                                            • 4 żółtka,
                                                                              • jajko,
                                                                                • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
                                                                                  • garść orzechów włoskich drobno posiekanych,
                                                                                    • 100 g sera Grana Padano,
                                                                                      • 4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
                                                                                        • sól i pieprz do smaku,
                                                                                          • olej do smażenia.

                                                                                            Składniki na kruche ciasto:

                                                                                            • ½ kostki masła,
                                                                                              • szklanka mąki pszennej,
                                                                                                • 3 żółtka,
                                                                                                  • sól i cukier do smaku.

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Zaczynamy od ciasta. Mąkę ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy żółtka. Dokładnie wyrobione ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15minut. Warzywa oraz gruszki podsmażamy na patelni, dodajemy suszone pomidory, orzechy oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Podsmażone warzywa wykładamy warstwowo na wypieczone ciasto, zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkami. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.

                                                                                                    Tarta z batatami i gruszką
                                                                                                    Tarta z batatami i gruszką
                                                                                                    Tarta z batatami i gruszką
                                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana