Dania na romantyczną randkę w domu. Przepisy Patryka Galewskiego na kolację i deser

Dania na romantyczną randkę w domu. Przepisy Patryka Galewskiego na kolację i deser
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Choć do Walentynek jeszcze kilka tygodni, już dziś warto zaprosić swoją partnerkę/partnera na romantyczną kolację we dwoje. Zwłaszcza, że 26 stycznia obchodzony jest Dzień Drugiej Połówki. To doskonała okazja, by zjeść wspólnie coś pysznego w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował przepisy na dania idealne na taką randkę.

Gość Dzień Dobry TVN ugotował krem z selera z migdałami i białą czekoladą, tartę z batatami i gruszką, pieczonego ananasa z krewetkami, a także przygotował ciastka czekoladowe z owocami.

Krem z selera z migdałami i białą czekoladą

Składniki:

  • 0,5 kg selera pokrojonego w kostkę,
  • 250 g korzenia topinamburu,
  • 0,5 kg korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 100 g białej czekolady,
  • garść płatków migdałowych,
  • 200 g ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz biały do smaku.

Przygotowanie:

Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną czekoladę, przyprawy i całość blendujemy. Na koniec posypujemy migdałami.

Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
Źródło: Michał Woźniak/East News
Krem z selera
Krem z selera
Krem z selera
Źródło: Michał Woźniak/East News

Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado

Składniki;

  • 2 dojrzałe ananasy,
  • 1 kg krewetek (obrane, surowe i z ogonkiem),
  • 2 awokado,
  • 2 limonki,
  • słoik suszonych pomidorów (odcedzone i pokrojone w drobną kostkę),
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ koski masła,
  • 2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę,
  • cytryna,
  • 2 łyżki oleju,
  • świeży tymianek,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jednego ananasa obieramy i kroimy w grube plastry, doprawiamy tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Na patelni smażymy paprykę i suszone pomidory, a następnie dodajemy krewetki, sok z cytryny i masło oraz smażymy razem około 5 min. Krewetki podajemy z pieczonym ananasem. Awokado mielimy dodajemy odrobinę limonki i miodu, po czym dodajemy do pieczonego ananasa i krewetek. 

Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
Źródło: Michał Woźniak/East News
Ananas z krewetkami i awokado
Ananas z krewetkami i awokado
Ananas z krewetkami i awokado
Źródło: Michał Woźniak/East News

Ciastko czekoladowe

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej 56%,
  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 400 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 9 jajek,
  • 0,5 kg borówek,
  • 0,5 kg truskawek,
  • 0,5 kg malin,
  • pomarańcza,
  • szklanka mąki migdałowej lub pszennej,
  • kakao.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę i łączymy w jednolitą masę. Na koniec stopniowo dodajemy czekoladę. Naczynia żaroodporne (10 szt.) smarujemy masłem i oprószamy kakao, przelewamy masę równo do naczyń i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Podajemy ciastko z owocami.

Ciastka czekoladowe z owocami
Ciastka czekoladowe z owocami
Ciastka czekoladowe z owocami
Źródło: Michał Woźniak/East News
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tarta z batatami i gruszką

Składniki:

  • 3 duże bataty pokrojone w cienkie plastry,
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie plastry,
  • 5 dojrzałych gruszek pokrojonych w paski,
  • szklanka śmietany 30%,
  • 4 żółtka,
  • jajko,
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
  • garść orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 100 g sera Grana Padano,
  • 4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na kruche ciasto:

  • ½ kostki masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta. Mąkę ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy żółtka. Dokładnie wyrobione ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15minut. Warzywa oraz gruszki podsmażamy na patelni, dodajemy suszone pomidory, orzechy oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Podsmażone warzywa wykładamy warstwowo na wypieczone ciasto, zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkami. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.

Tarta z batatami i gruszką
Tarta z batatami i gruszką
Tarta z batatami i gruszką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości