Gość Dzień Dobry TVN ugotował krem z selera z migdałami i białą czekoladą, tartę z batatami i gruszką, pieczonego ananasa z krewetkami, a także przygotował ciastka czekoladowe z owocami.
Krem z selera z migdałami i białą czekoladą
Składniki:
- 0,5 kg selera pokrojonego w kostkę,
 - 250 g korzenia topinamburu,
 - 0,5 kg korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę,
 - 1,5 l bulionu drobiowego,
 - 100 g białej czekolady,
 - garść płatków migdałowych,
 - 200 g ziemniaków,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki oleju,
 - sól i pieprz biały do smaku.
 
Przygotowanie:
Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną czekoladę, przyprawy i całość blendujemy. Na koniec posypujemy migdałami.
Ananas pieczony z krewetkami i pastą z awokado
Składniki;
- 2 dojrzałe ananasy,
 - 1 kg krewetek (obrane, surowe i z ogonkiem),
 - 2 awokado,
 - 2 limonki,
 - słoik suszonych pomidorów (odcedzone i pokrojone w drobną kostkę),
 - 2 łyżki miodu,
 - ½ koski masła,
 - 2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę,
 - cytryna,
 - 2 łyżki oleju,
 - świeży tymianek,
 - Sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Jednego ananasa obieramy i kroimy w grube plastry, doprawiamy tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Na patelni smażymy paprykę i suszone pomidory, a następnie dodajemy krewetki, sok z cytryny i masło oraz smażymy razem około 5 min. Krewetki podajemy z pieczonym ananasem. Awokado mielimy dodajemy odrobinę limonki i miodu, po czym dodajemy do pieczonego ananasa i krewetek.
Ciastko czekoladowe
Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej 56%,
 - 200 g czekolady mlecznej,
 - 400 g masła,
 - 50 g cukru,
 - 9 jajek,
 - 0,5 kg borówek,
 - 0,5 kg truskawek,
 - 0,5 kg malin,
 - pomarańcza,
 - szklanka mąki migdałowej lub pszennej,
 - kakao.
 
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę i łączymy w jednolitą masę. Na koniec stopniowo dodajemy czekoladę. Naczynia żaroodporne (10 szt.) smarujemy masłem i oprószamy kakao, przelewamy masę równo do naczyń i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Podajemy ciastko z owocami.
Tarta z batatami i gruszką
Składniki:
- 3 duże bataty pokrojone w cienkie plastry,
 - 2 marchewki pokrojone w cienkie plastry,
 - 5 dojrzałych gruszek pokrojonych w paski,
 - szklanka śmietany 30%,
 - 4 żółtka,
 - jajko,
 - pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
 - garść orzechów włoskich drobno posiekanych,
 - 100 g sera Grana Padano,
 - 4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
 - sól i pieprz do smaku,
 - olej do smażenia.
 
Składniki na kruche ciasto:
- ½ kostki masła,
 - szklanka mąki pszennej,
 - 3 żółtka,
 - sól i cukier do smaku.
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Mąkę ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy żółtka. Dokładnie wyrobione ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15minut. Warzywa oraz gruszki podsmażamy na patelni, dodajemy suszone pomidory, orzechy oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Podsmażone warzywa wykładamy warstwowo na wypieczone ciasto, zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkami. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.
Zobacz także:
- Dania do smakowania we dwoje z przepisów Volodymyra Testardiego
 - Ciekawe pomysły na kolację. Sprawdź, jakie danie przygotować dla dwojga
 - Kolacja na walentynki - co ugotować? Przepisy i inspiracje
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN