Różowa beza na walentynki - przepis
Bezę przygotowujemy z białek jaj kurzych oraz cukru.
- Święta zasada: na białko używamy 60 gramów cukru białego. Możemy to wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Jajka w temperaturze pokojowej ubijają się znacznie szybciej. Ubijamy do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Można użyć cukru drobnego, dzięki czemu szybciej się ubije. Tutaj mam 5 białek, czyli 300 gramów cukru - opowiadał Bartek Boratyn w Dzień Dobry TVN.
Piana powinna być tak gęsta, że po odwróceniu miski nie wypadnie. Z okazji walentynek barwimy ją na różowo. - Używamy barwnika w proszku, ponieważ te w płynie lub żelu często mają kwas w sobie, a kwas tutaj nam nie za bardzo pomoże - przyznał cukiernik.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pianę, tworząc minitorciki lub dużą bezę. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Po włożeniu bezy obniżamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy z wykorzystaniem termoobiegu. Minitorciki pieczemy ok. 80 minut, a dużą należy suszyć przez ok. 2-3 godziny.
Czym przekładać tort bezowy?
Tort bezowy najlepiej przełożyć kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki 30 lub 36%.
- Tutaj "święta proporcja": 250 gramów serka mascarpone bardzo mocno schłodzonego na 200 gramów śmietanki. Możemy doprawić wanilią, cukrem pudrem - poradził Bartek Boratyn.
Składniki ubijamy na gęsty krem, który od razu nakładamy na bezę. Ozdabiamy świeżymi owocami np. truskawkami, marakują, borówkami amerykańskimi.
Jak przygotować bezę w wersji wegańskiej? Sprawdź w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna
- Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
- Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News