Dania do smakowania we dwoje z przepisów Volodymyra Testardiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
 Pyszne dania na randkę
Pyszne dania na randkę
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Volodymyr Testardi przygotował dania idealne dla dwojga. Jak uważa kucharz, nie ma lepszej randki od takiej, w której ktoś przygotuje pyszną kolację. Co w takim razie upichcić swojej drugiej połówce? Poznaj jego przepisy kucharza na risotto z gorgonzolą i gruszką, linguine z pomidorami i twarogiem, holenderskiego naleśnika i croissanty z cukinią i mozzarellą.
Risotto z gorgonzolą i gruszką
Risotto z gorgonzolą i gruszką
Risotto z gorgonzolą i gruszką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Risotto z gorgonzolą i gruszką - przepis na 2 porcje

Składniki:

  • ½ gruszki,
    • łyżka miodu,
      • 150 ml białego wytrawnego wina,
        • czerwona cebula,
          • 2 ząbki czosnku,
            • 2–3 plasterki świeżej papryczki chili,
              • 180 g ryżu,
                • 200–250 ml bulionu warzywnego,,
                  • 50 g gorgonzoli typu dolce,
                    • 80–100 g parmezanu,
                      • 8–10 listków mięty,
                        • 2 łyżki masła,
                          • 1–2 łyżki oliwy,
                            • sól (do smaku),
                              • pieprz (do smaku).

                                Sposób przygotowania:

                                Pokrój gruszkę w plastry i podsmaż na łyżce masła. Dodaj miód i wlej na patelnię 50 ml wina. Redukuj, aż alkohol całkowicie wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Ten proces powinien zająć około 2 minut. Pokrojone w bardzo drobną kostkę cebulę, chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj do nich ryż i smaż około minuty. Wlewaj pozostałe wino powoli (najlepiej podzielone na 3 porcje po około 30 ml każda), aż ryż wchłonie cały płyn.

                                Następnie porcjami dodawaj do ryżu ciepły bulion. Risotto cały czas gotuj na wolnym ogniu, często mieszając. Mieszanie sprawia, że risotto nabiera kremowej konsystencji. Gotuj do stopnia al dente. Dodaj gorgonzolę, około 50 g parmezanu oraz łyżkę masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

                                Po przygotowaniu pozostaw risotto na patelni na około 5 minut. Następnie wyłóż risotto na talerz. Na jednej połowie ułóż podsmażoną gruszkę z sosem. Drugą połowę obsyp startym parmezanem. Udekoruj listkami mięty.

                                Linguine z pomidorami i twarogiem - przepis na dwie porcje

                                Składniki:

                                • 180 g makaronu linguine,
                                  • ząbek czosnku,
                                    • puszka pomidorów,
                                      • 200 g twarogu wędzonego lub naturalnego,
                                        • pęczek natki pietruszki,
                                          • kubek wody spod makaronu,
                                            • łyżka oliwy,
                                              • łyżeczka soli,
                                                • łyżeczka pieprzu parmezan.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. W tym czasie skrapiamy patelnię oliwą i podsmażamy na niej grubo pokrojony czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy całość około 10 minut na małym ogniu bez przykrywki. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron i w razie potrzeby dolewamy wodę. Całość mieszamy. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy twaróg i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, dolewając wodę spod makaronu, aż do osiągnięcia idealnej kremowej konsystencji. Układamy makaron na talerzu i ścieramy na górę parmezan - dużo parmezanu.

                                                  Holenderski naleśnik
                                                  Holenderski naleśnik
                                                  Holenderski naleśnik
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Holenderski naleśnik - przepis na jedną lub dwie porcje

                                                  Składniki:

                                                  • 4 jajka,
                                                    • 175 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
                                                      • łyżeczka esencji waniliowej,
                                                        • ¼ łyżeczki cynamonu,
                                                          • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                            • 100 g mąki pszennej,
                                                              • ½ łyżeczki soli,
                                                                • 20 g masła,
                                                                  • 2 łyżki mascarpone,
                                                                    • 4–5 łyżek konfitury z pomarańczy (może to być dowolna konfitura, którą lubicie),
                                                                      • mięta (do podania),
                                                                        • cukier puder (do podania).

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i włóż do niego naczynie żaroodporne (lub patelnię, jeśli ma odczepianą rączkę) na około 8 minut. Po wyjęciu naczynie musi być gorące. W międzyczasie umieść w blenderze jajka, mleko, wanilię, cynamon, cukier, mąkę i sól. Całość zblenduj. Wyjmij gorące naczynie i rozpuść w nim masło. Krem z blendera przelej do naczynia i ponownie włóż je do piekarnika na 10–12 min, aż naleśnik wyrośnie (piecz w temperaturze 220 st. C). Następnie wymieszaj mascarpone z konfiturą i wyłóż na gotowy naleśnik. Całość udekoruj miętą i posyp cukrem pudrem.

                                                                          Croissanty z cukinią i mozzarellą
                                                                          Croissanty z cukinią i mozzarellą
                                                                          Croissanty z cukinią i mozzarellą
                                                                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                          Croissanty z cukinią i mozzarellą - przepis

                                                                          Składniki na 2 porcje:

                                                                          • 2 croissanty,
                                                                            • ⅔ świeżej czerwonej papryki,
                                                                              • ½ średniej cukinii,
                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                  • 12–16 oliwek,
                                                                                    • 2 kulki mozzarelli,
                                                                                      • pomidor,
                                                                                        • 2 garście rukoli,
                                                                                          • 12–16 listków bazylii,
                                                                                            • skórka z 1 cytryny,
                                                                                              • sok z 1 cytryny,
                                                                                                • 2 łyżki oliwy.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Przekrój croissanty na pół i delikatnie podsmaż wszystkie połówki na rozgrzanej patelni z oliwą. Pokrój paprykę, cukinię i czosnek w plastry, a oliwki przekrój na pół. Warzywa podsmaż na oliwie, aż staną się miękkie. Pokrój mozzarellę i pomidora w plastry. Na dolne połówki croissantów ułóż po kolei rukolę, bazylię, mozzarellę, pomidora i podsmażone warzywa. Wierzch posyp skórką i polej sokiem z cytryny. Całość przykryj górnymi połówkami croissantów.

                                                                                                  Volodymyr Testardi
                                                                                                  Volodymyr Testardi
                                                                                                  Volodymyr Testardi
                                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Volodymyr Testardi

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana