Parmigiana z ricottą i tuńczykiem - przepis
Składniki na 2 porcje:
- bakłażan,
- 200 g ricotty,
- puszka tuńczyka,
- puszka pomidorów pelati,
- ząbek czosnku,
- skórka z limonki,
- 10-15 listków bazylii,
- 3-4 gałązek oregano,
- 4-6 łyżek startego parmezanu + do podania,
- 3-4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażana w plastry około 0,5 cm, dopraw solą i podsmaż na oliwie do miękkości. Pokrój czosnek i podsmaż na oliwie, a następnie dodaj pomidory. Gotuj sos okolo 10 min, dopraw do smaku i dodaj bazylię. W tym czasie w misce wymieszaj ricottę, tuńczyka, skórkę z limonki, posiekaną bazylie sół i pieprz. Na plaster bakłażana wyłóż łyżkę masy z ricotty i zwiń w rulon. Wyłóż większą ilość sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim rulony z bakłażana. Posmaruj pozostałym sosem i posyp parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp parmezanem i udekoruj oregano i bazylią, skrop oliwą. Smacznego.
Fritatta z batatem i burratą - przepis
Składniki na 2 porcje:
- 400 g batatów,
- czerwona cebula,
- 4 jajka,
- 50 g parmezanu + do podania,
- buratta,
- 2 łyżki oliwy,
- 10-12 listków świeżego oregano lub bazylii,
- ząbek czosnku,
- limonka do podania,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Bataty pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm i podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie do chrupkości. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zmniejsz ogień i smaż aż cebula zmięknie. Wbij jajka do miski, dodaj parmezan sól, pieprz i wymieszaj. Do miski dodaj podsmażonego batata z cebulą, wymieszaj. Składniki wylej na rozgrzaną patelnie.
Po 30 sekundach zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż frittatę około 3-4 minut. Przełóż frittatę na drugą stronę za pomocą pokrywki lub talerza i smaż jeszcze około 0,5 -1 minuty. Przełóż frittatę na talerz, wyłóż na nią rozerwaną burattę. Polej oliwą i udekoruj oregano lub bazylią. Podawaj z limonką. Smacznego!
Puree z batata z mango, fetą i boczniakami - przepis
Składniki:
- połówka batata,
- ¼ mango,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 50 ml mleka kokosowego,
- 50-70 g boczniaków,
- 2 cm pora,
- 50 g fety,
- garść migdałów,
- 10-12 listków kolendry,
- łyżeczka sosu sojowego,
- ½ łyżeczki skórki z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- łyżka syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
Pokrój batata w kostkę, dodaj czosnek, chili, oliwę, sól i pieprz. Piecz w 180°C przez około 20 min. Podsmaż boczniaki na oliwie, dodaj sos sojowy i sól i pieprz Wrzuć do blendera pieczony batat z czosnkiem, mango i mlekiem kokosowym. Zblenduj do konsystencji puree.
Wyłóż na dno talerza puree, dodaj smażone boczniaki, fetę, migdały, kolendrę, skórkę z cytryny, polej syropem klonowym i oliwą.
Glazurowane tofu z nori i awokado - przepis
Składniki:
- kostka tofu około 200-250 g,
- awokado,
- pół listka nori,
- garść pistacji,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki chili,
- pół ząbka czosnku,
- sok z połowy limonki,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 10 listków mięty,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozgnieć w misce awokado, dodaj drobno pokrojone chili, czosnek, oliwę, skórkę z połowy limonki, sok z polowy limonki, sól i pieprz. Przekrojony na pół tofu pokrój na 10 równych plasterków. Połowę listka nori pokrój nożyczkami na 10 pasków. Przyklej paseczki do tofu z dwóch stron. Obtaczaj tofu w skrobi ziemniaczanej. Podsmaż tofu na oleju do chrupkości z dwóch stron, posól, dodaj miód, wymieszaj i zdejmij z ognia. Posmaruj talerz guacamole wyłóż na nie tofu, posyp posiekanymi pistacjami, udekoruj listkami mięty. Smacznego.
Łosoś w parmezanie i pistacjach z sałatką z pieczonych warzyw - przepis
Składniki:
- 150-200 g łososia,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- garść pistacji,
- ⅕ brokuła,
- pół pomarańczy,
- szalotka,
- 4-5 rzodkiewek,
- 6-8 listków bazylii,
- liść radicchio,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sok z polowy cytryny,
- 1 cm imbiru,
- pół ząbka czosnku,
- sos sojowy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Przekrój szalotkę na 4 części, rzodkiewkę wzdłuż na pół. Oddziel od brokuła 4-5 łodyżek. Wysyp na talerz parmezan i pokruszone pistacje, obtaczaj łososia z obu stron. Włóż warzywa i łososia na patelnie, wybierz opcje „smażenie steka”, włącz timer na 8 min. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, pokrój w paseczki imbir, czosnek. Po 5 minutach pieczenia przełóż łososia na drugą stronę. Przełóż rybę na talerz, a warzywa pozostaw jeszcze na 2 minuty w frytkownicy.
Do miski dodaj pomarańcze, imbir, czosnek warzywa, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, rozerwany list radicchio, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę wyłóż na talerz z łososiem. Smacznego.
Zobacz także:
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Volodymyr Testardi
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/ Dzień Dobry TVN online