Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składni na sałatkę z truskawkami i kurczakiem:
- około 250 g truskawek
 - mix sałat
 - 2 pojedyncze filety z kurczaka
 - 100 g sera feta
 - 2 łyżki oliwy extra vergine
 - 6 łyżek octu balsamicznego
 - 1 łyżka miodu
 - 1/2 cytryny
 
Sposób przygotowania sałatki z truskawkami i kurczakiem:
- Sałatę rozkładamy na półmiski. Następnie filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego.
 - Mieszamy i odkładamy na około 15 minut.
 - Potem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i stawiamy patelnię na ogień.
 - Wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy) i kładziemy na patelni.
 - Smażymy przez 2,5 minuty, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie przez kolejne 2,5 minuty.
 - Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
 - Na patelnię po kurczaku wlewamy sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
 - Mieszamy, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zlewamy do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
 - Na końcu wyjmujemy z piekarnika filety z kurczaka i czekamy ok. 1-2 minuty przed pokrojeniem.
 - Na sałacie układamy połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Warto podawać z sosem balsamicznym.
 
Chłodnik truskawkowy z awokado
Składniki na chłodnik truskawkowy z awokado:
- 1 kg truskawek
 - 3 ogórki
 - dojrzałe awokado
 - 5 łodyg selera naciowego
 - czerwona cebula
 - kilka listków mięty
 - sok z cytryny
 - kubek jogurtu naturalnego
 
Jak przygotować chłodnik truskawkowy z awokado:
- Truskawki obieramy z szypułek.
 - Ogórki i awokado obieramy, kroimy.
 - Seler naciowy myjemy i kroimy.
 - Truskawki miksujemy z warzywami na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem.
 - Wstawiamy na 40 minut do lodówki.
 - Czerwoną cebulę obieramy, siekamy.
 - Na końcu siekamy miętę, mieszamy z cebulą i skrapiamy sokiem z cytryny.
 - Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypujemy cebulą z miętą.
 
Klasyczne i najprostsze danie z truskawek, czyli makaron z truskawkami i śmietaną
Składniki na makaron z truskawkami i śmietaną:
- świeże truskawki
 - makaron świderki lub tagliatelle
 - śmietana 12% lub jogurt grecki
 - cukier
 - listki mięty
 
Sposób przygotowania makaronu z truskawkami i śmietaną:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
 - Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek, następnie kroimy na małe części i rozgniatamy widelcem.
 - Miksujemy je ze śmietaną i cukrem do smaku.
 - Mieszamy z makaronem.
 - Wierzch dekorujemy paroma listkami świeżej mięty.
 - Opcjonalnie można dodać również borówki, maliny i kawałki brzoskwini.
 
Łosoś zapiekany z truskawkami
Składniki na łososia zapiekanego z truskawkami:
- 400 g fileta z łososia
 - 50 g żółtego sera
 - 200 g truskawek
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania łososia zapiekanego z truskawkami:
- Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 części.
 - Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i lekko obsmażamy na patelni.
 - Układamy rybę na natłuszczonej blasze piekarnika.
 - Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i posypujemy startym na wiórki serem.
 - Zapiekamy, aż ser się stopi.
 - Podajemy z podpieczoną bagietką.
 
Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym
Składniki na szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:
- 150 g truskawek
 - pęczek zielonych szparagów
 - 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
 - garść listków mięty
 - 100-120 ml oliwy
 - miód do smaku
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki prażonych płatków migdałów
 
Jak przygotować szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:
- W pierwszej kolejności z truskawek usuwamy szypułki.
 - Owoce miksujemy z oliwą i 1/4 łyżeczki soli na jednolity, kremowy sos.
 - Przyprawiamy do smaku miodem i świeżo mielonym pieprzem (dressing powinien być kwaskowo-słodki, lekko pikantny od dobrej wytrawnej oliwy).
 - Szparagi czyścimy. Łamiemy łodygę tak, by odłamały się zdrewniałe końce.
 - Szparagi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu hartujemy w lodowatej wodzie.
 - Suszymy, kroimy na kawałki, rozkładamy na talerzach.
 - Z awokado usuwamy skórkę, kroimy na plasterki.
 - Układamy obok szparagów, skrapiamy dressingiem truskawkowym, posypujemy miętą i płatkami migdałów.
 
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Składniki na sałatkę ze szpinaku i truskawek:
- 100 g migdałów
 - 350 g szpinaku
 - 400 g truskawek
 - sos sałatkowy
 - koper włoski
 - sok z połowy cytryny
 - sok z pomarańczy
 - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - 1 łyżeczka musztardy
 - Pieprz
 
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku i truskawek:
- Prażymy migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
 - Kroimy w kostkę truskawki.
 - Do salaterki wkładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
 - Bulwę kopru włoskiego kroimy w plastry.
 - Przygotowujemy sos sałatkowy według przepisu na opakowaniu.
 - Marynujemy w sosie koper włoski.
 - Następnie robimy sos do sałatki: mieszamy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
 - Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę dekorujemy kawałkiem truskawki przed podaniem.
 
Ruszył wytęskniony sezon na truskawki. Dlaczego warto je jeść? Zobacz wideo:
Zobacz też:
- Martyna Wojciechowska usłyszała, że nie może mieć dzieci. "Nauczyłam się żyć z tą myślą" Ciąża ją zaskoczyła
 - Rockowy styl Beaty Kozidrak. Poprzez ubrania gwiazda podkreśla swoją osobowość
 - Magda Lamparska wspomina swoje stylizacje z czerwonego dywanu. "To nie tylko ubrania, a przede wszystkim podkreślenie charakteru"
 
Autor: Sabina Zięba
Źródło: Kwestia Smaku, Magazyn "Kuchnia", Garneczki.pl, Przepisy.pl
podziel się: