Kacza noga, zupa cebulowa, kopytka i sernik, czyli przepisy Patryka Galewskiego na wspólne "garowanie"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjne potrawy
Tradycyjne potrawy
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotowuje dania, które warto przyrządzić wspólnie. Jest zaangażowany w projekt PaKa, w którym uczy nie tylko gotowania, ale też wartości, uczciwości oraz smaku do kuchni i życia. Poznaj jego przepisy na kaczą nogę, zupę cebulową, kopytka oraz sernik.
Kacza noga
Kacza noga
Kacza noga
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gotowana w tłuszczu kacza noga - przepis

Składniki:

  • 4 kacze uda,
    • 1 kg kaczego tłuszczu (rozpuszczony),
      • 6 gałązek tymianku,
        • 4 ząbki czosnku,
          • pomarańcza (przekrojona na ćwiartki ze skórą),
            • sól, pieprz do smaku.

              Składniki na kapustę czerwoną:

              • ¼ głowy kapusty (pokrojona w małe paski) (250g),
                • 6 suszonych śliwek (pokrojonych w paski),
                  • czerwona cebula (pokrojona w piórka),
                    • szklanka zimnej wody,
                      • 200 ml wywaru drobiowego,
                        • duża łyżka kaczego tłuszczu,
                          • łyżka gryczanego miodu,
                            • łyżka octu balsamicznego,
                              • gałązka tymianku (posiekane listki),
                                • jabłko (pokrojone w paski),
                                  • sól, pieprz, kardamon mielony do smaku.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kacze nogi obficie traktujemy solą oraz pieprzem. Po upływie pewnego czasu nogi wraz z resztą dodatków umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 4 godziny w temperaturze 90 stopni bez przykrycia.

                                    Zabieramy się za czerwoną kapustę. Na rozgrzany kaczy tłuszcz wrzucamy cebulę, jabłko, śliwki i chwilkę podsmażamy. Po chwili dodajemy kapustę i zalewamy wywarem, czekamy, aż odparuje alkohol i dodajemy szklankę wody. Gotujemy do miękkości kapusty (w razie konieczności dolewać wody). Na końcu dodajemy ocet, miód oraz przyprawy. Gdy pieczenie naszych kaczych nóg dobiegło końca, ostrożnie przekładamy je na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), i ponownie pieczemy zwiększają temperaturę do 180 stopni. Pieczemy do chwili uzyskania pięknej chrupiącej rudej skórki.

                                    Zupa cebulowa - przepis

                                    Składniki na 8 porcji:

                                    • 2 litry wywarudrobiowego,
                                      • 8 cebul pokrojonych w piórka,
                                        • 200 ml białego wytrawnego wina - opcjonalnie,
                                          • 2 ząbki czosnku,
                                            • 2 marchewki pokrojone w drobne paski,
                                              • 4 ziemniaki pokrojone w drobne paski,
                                                • 2 pietruszki pokrojone w drobne paski,
                                                  • ¼ część selera pokrojona w drobne paski,
                                                    • 4 pręciki goździka,
                                                      • łyżka syropu klonowego,
                                                        • 2 łyżki masła,
                                                          • oliwa z oliwek do smażenia,
                                                            • 8 gałązek tymianku (posiekane listki),
                                                              • sól, pieprz, cynamon mielony, kardamon mielony do smaku.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Zupa cebulowa w moim stanowisku najlepiej smakuje, gdy podczas jej kosztowania czujemy kawałki cebuli. W tym wypadku bardzo ważna jest technika krojenia cebuli, aby cebula utrzymała swoją strukturę, musimy kroić ją w piórka, wykonując takie cięcie kroimy wzdłuż włókien, dzięki temu nie zostają one nienaruszone. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do pięknego rudego koloru, gdy cebula jest ruda, zalewamy białym winem i dusimy aż odparuje, następnie dodajemy masło tymianek, goździki i dusimy około godziny (cebula musi wyglądać jak bursztynowe piórka).

                                                                Cebula za nami, więc ruszamy w dalszą podróż z cebulową fantazją! W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i kolejno wrzucamy pokrojone warzywa, następnie zalewamy drobiowym wywarem. Gdy warzywa są już gotowe, dodajemy bursztynową cebulę, czosnek i kilka chwil gotujemy.

                                                                Sernik
                                                                Sernik
                                                                Sernik
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Sernik z skórką pomarańczową - przepis

                                                                Składniki na okrągłą formę 26 cm:

                                                                • 500 g tłustego twarogu,
                                                                  • 250 g ricotta,
                                                                    • 100 g koziego sera,
                                                                      • ½ kostki masła,
                                                                        • 8 żółtek,
                                                                          • 3 białka,
                                                                            • szklanka cukru,
                                                                              • laska wanilii,
                                                                                • 300 ml śmietany 30-36%,
                                                                                  • sparzona pomarańcza (starta skórka, wyciśnięty sok),
                                                                                    • sparzona cytryna (starta skórka, wyciśnięty sok),
                                                                                      • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
                                                                                        • łyżeczka soli.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i łyżeczką ścieramy nasiona, tak przygotowaną laskę umieszczamy w garnku i całość stawiamy na mały ogień (śmietana nie może się zagotować). Śmietanę odstawiany na bok i studzimy. Czas, aby ustawić piekarnik na 170 stopni. Twaróg, kozi ser oraz ricottę mielimy dwukrotnie na bardzo małych oczkach, tak aby sery połączyły się w jednolitą masę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy miękkie masło, stale aktywie ucierając. Małymi porcjami dozujemy masę zmielonych serów do masy maślano-jajecznej. Do serowej masy dodajemy cytrynę, pomarańcze, sól oraz skrobię kukurydzianą. Mieszamy, aż całość będzie jednolita. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej ręką). Blachę dokładnie wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód, jak i boki. Serniki wkładamy na drugą od dołu półkę i pieczemy 60 minut.

                                                                                          Kopytka z twarogiem z sosem maślanym z gryczanym miodem i kwaśną śmietaną - przepis

                                                                                          Składniki na kopytka na 4 porcje:

                                                                                          • 2 kostki tłustego twarogu 500 g,
                                                                                            • 5 ugotowanych ziemniaków,
                                                                                              • mała szklanka mąki pszennej,
                                                                                                • 2 jajka,
                                                                                                  • 2 żółtka,
                                                                                                    • szczypta soli,
                                                                                                      • mąka pszenna do podsypania,
                                                                                                        • łyżka masła klarowanego.

                                                                                                          Składniki na sos maślany z gryczanym miodem:

                                                                                                          • 3 łyżki zimnego masła,
                                                                                                            • ½ małej szklani mleka,
                                                                                                              • łyżka miody gryczanego,
                                                                                                                • ½ sparzonej cytryny (skórka, oraz wyciśnięty sok),
                                                                                                                  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Ugotowane ziemniaki przed mieleniem muszą być zimne, inaczej kopytka będą mocno zbite i klejące. Gdy mamy pewność, że ziemniaki są zimne, mielimy je na małych oczkach maszynki wraz z jedną kostką twarogu, następnie dodajemy roztrzepane uprzednio jaja oraz mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dodajemy drugą kostkę twarogu, lecz tym razem starannie go kruszymy (niech niewielkie kawałki są wyczuwalne w środku), teraz nie pozostaje nam nic innego jak formowanie kopytek.

                                                                                                                    Na blacie rozsypujemy mąkę i formujemy kopytka (forma dowolna). Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody. Ugotowane kopytka (bez wody) wrzucamy na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem i podsmażamy na rudy kolor, ostrożnie zalewamy mlekiem i czekamy, aż się zagotuje, następnie zestawiamy z gazu i dodajemy zimne masło, szybko mieszając. W ten sposób powstanie złocisty subtelny sos. Kopytka podajemy z kwaśną śmietaną!

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana