Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis

Sernik na talerzyku
Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
Źródło: Arx0nt/Getty Images
Przez żołądek do serca? Z tą dewizą w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował fenomenalne przepisy z okazji Dnia Chłopaka. Sprawdź, jak zrobić sernik pieczony w kąpieli wodnej.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej - przepis krok po kroku

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
    • 50 g orzechów włoskich
      • 100 g masła
        • 2 łyżki stołowe kakao

          Składniki na masę serową:

          • 1 l śmietany 30 %
            • 150 g białego cukru
              • 200 g białej czekolady
                • 720 g serka twarogowego
                  • 7 jajek
                    • 2 laski wanilii

                      Składniki na sos malinowy:

                      • Mrożone maliny - 250 g
                        • Cukier - 150 g
                          • Miód - 50 ml
                            • Sok z cytryny - 2 łyżki

                              Sposób przygotowania sernika pieczonego w kąpieli wodnej

                              1. Herbatniki miksujemy razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy. 
                                1. W metalowym rondelku podgrzej śmietanę razem z wanilią, cukrem i białą czekoladą, cały czas mieszając. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą zdejmij z ognia i dodaj serek twarogowy i całe jajka. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszaj. Wlej do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko aby zatrzymać grudki i kawałki wanilii.
                                  1. Naczynie z masą wstaw na głęboką blachę do pieczenia, zalej wodą i wstaw do piekarnika na 1,5h do temp. 140 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnik i odstaw na 12h do lodówki.
                                    1. Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno być luźne co jest bardzo ważne ponieważ później dzięki temu jest ono kremowe.
                                      1. Maliny wsyp do małego rondelka, zasyp cukrem i zagotuj. Następnie zmiksuj w robocie kuchennym dodając na koniec miód i sok z cytryny. Gotowy sosem polej porcję sernika. 

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana