Kolorowe pomidory w zalewie octowej - przepis
Zalewa octowa
- woda x 300ml
- cukier biały 200g
- ocet winny jasny 100ml
- nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
- koperek x 1 mały pęczek
- ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
- liść laurowy x 3 szt.
- kolorowe pomidorki x 1 kg
Sposób przygotowania:
- Zgotuj wodę z cukrem i octem.
- Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
- Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Kolorowe pomidory z cebulą i goździkami - przepis
Zalewa octowa z goździkami
- woda x 300ml
- cukier biały 200g
- ocet winny jasny 100ml
- goździki x 1 duża łyżka
- nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
- koperek x 1 mały pęczek
- ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
- liść laurowy x 3 szt.
- cebula biała x 0,3 kg
- kolorowe pomidorki x 1 kg
Sposób przygotowania:
- Zgotuj wodę z cukrem, octem i goździkami.
- Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
- Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Żółte buraki w zalewie z anyżem i chili - przepis
Zalewa octowa z anyżem
- woda x 300ml
- cukier biały 200g
- ocet winny jasny 100ml
- anyż x 1 duża łyżka
- nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
- koperek x 1 mały pęczek
- ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
- liść laurowy x 3 szt.
- chili czerwone x 0,3 kg
- żółte buraki x 1 kg
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem, octem i anyżem.
- Żółte buraki dokładnie umyj, obierz i potnij na mniejsze części. Włóż je do słoika dodając plastry czerwonego chili, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
- Kawałki dyni zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Papryka marynowana w zalewie z tradycyjnymi przyprawami - przepis
Zalewa octowa
- woda x 300ml
- cukier biały 200g
- ocet winny jasny 100ml
- koperek x 1 mały pęczek
- ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
- liść laurowy x 3 szt.
- cebula biała x 0,3 kg
- papryczki małe słodkie x 1 kg
- chrzan świeże x 0,1 kg
- nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
Sposób przygotowania:
- Zgotuj wodę z cukrem i octem.
- Papryczki dokładnie umyj i włóż do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i chrzan.
- Papryczki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą - przepis
Zalewa octowa
- woda x 300ml
- cukier biały 200g
- ocet winny jasny 100ml
- czosnek w łupinach x 10 ząbków
- nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
- koperek x 1 mały pęczek
- ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
- liść laurowy x 3 szt.
- cebula biała x 0,3 kg
- ogórki gruntowe x 1 kg
Sposób przygotowania:
- Zgotuj wodę z cukrem, octem i czosnkiem.
- Ogórki gruntowe dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
- Ogórki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Sos pomidorowy w słoiku do makaronu z bazylią - przepis
- pomidory gruntowe x 2 kg
- olej x 1 duża łyżka
- cebula biała x 3 szt.
- czosnek obrany x 10 ząbków
- bazylia świeża x 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju z cebulką i czosnkiem. Następnie zmniejsz płomień, dodaj przyprawy i duś tak długo, aż sos zgęstnieje.
- Sos zmiksuj robotem kuchennym i dodając na koniec liście bazylii przeleje do słoików. Następnie słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Zobacz także:
- Domowe przetwory z pomidorów - 3 proste przepisy
- Domowe przetwory – kiszonki, marynaty, dżemy. Przepisy i wskazówki
- Tyndalizacja, czyli jak skutecznie pasteryzować przetwory mięsne i nie tylko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: