Przetwory warzywne: pomidory w zalewie octowej, żółte buraki w zalewie, papryka marynowana, ogórki z pikantną papryką i sos pomidorowy w słoiku - przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Jesień w kuchni to czas na przetwory! W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przetwory warzywne na różne, ciekawe i pyszne sposoby. Sprawdź przepisy na kolorowe pomidory w zalewie octowej, pomidory z cebulą i goździkami, żółte buraki w zalewie z anyżem i chili, paprykę marynowaną w zalewie, ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą oraz sos pomidorowy z bazylią w słoiku.

Kolorowe pomidory w zalewie octowej - przepis

Zalewa octowa

  • woda x 300ml
  • cukier biały 200g
  • ocet winny jasny 100ml
  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
  • koperek x 1 mały pęczek
  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
  • liść laurowy x 3 szt.
  • kolorowe pomidorki x 1 kg

Sposób przygotowania:

  1. Zgotuj wodę z cukrem i octem.
  2. Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Kolorowe pomidory z cebulą i goździkami - przepis

Zalewa octowa z goździkami

  • woda x 300ml
  • cukier biały 200g
  • ocet winny jasny 100ml
  • goździki x 1 duża łyżka
  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
  • koperek x 1 mały pęczek
  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
  • liść laurowy x 3 szt.
  • cebula biała x 0,3 kg
  • kolorowe pomidorki x 1 kg

Sposób przygotowania:

  1. Zgotuj wodę z cukrem, octem i goździkami.
  2. Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Żółte buraki w zalewie z anyżem i chili - przepis

Zalewa octowa z anyżem

  • woda x 300ml
  • cukier biały 200g
  • ocet winny jasny 100ml
  • anyż x 1 duża łyżka
  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
  • koperek x 1 mały pęczek
  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
  • liść laurowy x 3 szt.
  • chili czerwone x 0,3 kg
  • żółte buraki x 1 kg

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, octem i anyżem.
  2. Żółte buraki dokładnie umyj, obierz i potnij na mniejsze części. Włóż je do słoika dodając plastry czerwonego chili, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Kawałki dyni zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Papryka marynowana w zalewie z tradycyjnymi przyprawami - przepis

Zalewa octowa

  • woda x 300ml
  • cukier biały 200g
  • ocet winny jasny 100ml
  • koperek x 1 mały pęczek
  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
  • liść laurowy x 3 szt.
  • cebula biała x 0,3 kg
  • papryczki małe słodkie x 1 kg
  • chrzan świeże x 0,1 kg
  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Zgotuj wodę z cukrem i octem.
  2. Papryczki dokładnie umyj i włóż do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i chrzan.
  3. Papryczki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą - przepis

Zalewa octowa

  • woda x 300ml
  • cukier biały 200g
  • ocet winny jasny 100ml
  • czosnek w łupinach x 10 ząbków
  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
  • koperek x 1 mały pęczek
  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
  • liść laurowy x 3 szt.
  • cebula biała x 0,3 kg
  • ogórki gruntowe x 1 kg

Sposób przygotowania:

  1. Zgotuj wodę z cukrem, octem i czosnkiem.
  2. Ogórki gruntowe dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Ogórki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Sos pomidorowy w słoiku do makaronu z bazylią - przepis

  • pomidory gruntowe x 2 kg
  • olej x 1 duża łyżka
  • cebula biała x 3 szt.
  • czosnek obrany x 10 ząbków
  • bazylia świeża x 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  • Pomidory umyj, potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju z cebulką i czosnkiem. Następnie zmniejsz płomień, dodaj przyprawy i duś tak długo, aż sos zgęstnieje.
  • Sos zmiksuj robotem kuchennym i dodając na koniec liście bazylii przeleje do słoików. Następnie słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  • Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości