Domowy keczup pomidorowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory - 2 kg,
- cebula - 1 duża,
- czosnek - 3 ząbki,
- ocet jabłkowy - 100 ml,
- musztarda sarepska - 15 g,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- ziele angielskie,
- sól - 1 łyżeczka,
- cukier - 125 g,
- opcjonalnie: łyżeczka ostrej papryki.
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Czosnek i cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
- Warzywa przełożyć na patelnię z nieprzystającą powłoką. Dodać przyprawy i całość dusić na małym ogniu przez około 15-30 minut, aż pomidory i cebula zmiękną.
- Kiedy masa będzie jednolita, ostudzić i przetrzeć przez sitko, tak, aby nie było w niej pestek.
- Jeżeli masa jest półpłynna, przełożyć z powrotem na patelnię i prażyć, aż zgęstnieje.
- Całość przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i zapasteryzować.
Domowe pomidory malinowe "z puszki" - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory malinowe - 3 kg,
- sól gruboziarnista - 3 łyżki,
- słoiki 0,5 l - 6.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i sparzyć. Pokroić na 4 części.
- Słoiki sparzyć. Przekładać do nich pomidory, można je ciasno upchać, ponieważ podczas pasteryzacji zmniejszą swoją objętość.
- Przed zakręceniem słoików wsypać do każdego po pół łyżki gruboziarnistej soli.
- Słoiki zakręcić. Przestawić do dużego garnka z zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
- Tak przygotowane pomidory nadają się do spaghetti, sosów pomidorowych i innych. Przetrzymywać je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidorki koktajlowe - 0,8kg,
- słoiki 0,5l - 2,
- świeże liście bazylii - 10,
- czosnek - 2 ząbki,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- ocet spirytusowy 10% - 1,5 szklanki,
- cukier - 1 szklanka,
- sól - łyżka,
- woda - 1,5 szklanki
Sposób przygotowania
- Wodę z octem, cukrem i solą zagotować do połączenia składników.
- Pomidorki dokładnie umyć i pozbyć się szypułek.
- Do wyparzonych słoików podzielić równo pomidorki i do każdego dodać 5 liści bazylii i po łyżce oliwy z oliwek.
- Pomidorki zalać chłodną zalewą.
- Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować naczynia z warzywami przez około 15-20 minut.
- Pomidorki w zalewie są gotowe do jedzenia po 5 dniach leżakowania.
Zobacz także:
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora
- Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
- Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
- Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: