Jeśli szukasz keczupu doskonałego, warto spróbować zrobić go samodzielnie. W tym celu wystarczy zaopatrzyć w jak najlepsze jakościowo, dojrzałe pomidory i kilka dodatków. Sprawdź prosty przepis na domowy keczup.
Dojrzałe w słońcu pomidory, długi czas gotowania i stopniowe doprawianie to najważniejsze zasady przygotowania idealnego, domowego keczupu. Ze względu na dostęp do dobrych pomidorów, najlepiej jest robić go latem. Jeśli na koniec dodatkowo zostanie poddany jednej z domowych metod pasteryzacji, będzie można cieszyć się jego smakiem znacznie dłużej, niż tylko kilka dni po ugotowaniu.
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Domowy keczup - przepis
Składniki:
Ich ilość jest zależna od tego, ile zapasu keczupu chcemy zrobić. Na 100 g zwykle zużyć trzeba 300 g pomidorów.
- 2 kg pomidorów
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki musztardy lub 2 rogniecionych nasion gorczycy
- 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 4 łyżeczki cukru lub innego słodziku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- opcjonalnie: maliny (2 garści) i cynamon
Domowy keczup - sposób przygotowania
- Pomidory naciąć krzyżykiem w jednym miejscu i sparzyć wrzątkiem. Po kilku minutach obieranie ze skórki nie powinno być trudne.
- Cebulę i czosnek pokroić drobno w kosteczkę.
- Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć zielone, twarde elementy. Następnie pokroić na mniejsze kawałki – ich kształt nie ma znaczenia.
- Pomidory wrzucić do garnka, skropić oliwą, włączyć palnik, podduszać, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać cebulę, czosnek i przepołowioną papryczkę chili bez pestek.
- Gdy powstanie gęsta pulpa, zdjąć garnek z palnika, całość chwilę przestudzić.
- Pulpę przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć wszelkie ewentualne nasiona.
- Ponownie gotować, dodać ocet winny, musztardę, słodzik i oliwę. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wedle uznania.
- Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, bez przykrycia, często mieszając.
- Gotować dalej przez około 40 minut, do nawet godziny, pod przykryciem, dodając opcjonalnie przetarte przez sito maliny i cynamon.
- Ketchup będzie gotowy, gdy będzie odpowiednio gęsty, a jego smak uznamy za „ten”.
Zobacz także:
- Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów
- Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego
- Domowe sposoby na suszone pomidory - jak suszyć i co z nich robić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: