Domowy keczup doskonały - prosty przepis

Domowy keczup doskonały
Domowy keczup doskonały - prosty przepis
Źródło: Oksana Osypenko/Getty Images

Jeśli szukasz keczupu doskonałego, warto spróbować zrobić go samodzielnie. W tym celu wystarczy zaopatrzyć w jak najlepsze jakościowo, dojrzałe pomidory i kilka dodatków. Sprawdź prosty przepis na domowy keczup.

Dojrzałe w słońcu pomidory, długi czas gotowania i stopniowe doprawianie to najważniejsze zasady przygotowania idealnego, domowego keczupu. Ze względu na dostęp do dobrych pomidorów, najlepiej jest robić go latem. Jeśli na koniec dodatkowo zostanie poddany jednej z domowych metod pasteryzacji, będzie można cieszyć się jego smakiem znacznie dłużej, niż tylko kilka dni po ugotowaniu.

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Domowy keczup - przepis

Składniki:

Ich ilość jest zależna od tego, ile zapasu keczupu chcemy zrobić. Na 100 g zwykle zużyć trzeba 300 g pomidorów.

  • 2 kg pomidorów
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżeczki musztardy lub 2 rogniecionych nasion gorczycy
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 4 łyżeczki cukru lub innego słodziku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: maliny (2 garści) i cynamon

Domowy keczup - sposób przygotowania

  1. Pomidory naciąć krzyżykiem w jednym miejscu i sparzyć wrzątkiem. Po kilku minutach obieranie ze skórki nie powinno być trudne.
  2. Cebulę i czosnek pokroić drobno w kosteczkę.
  3. Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć zielone, twarde elementy. Następnie pokroić na mniejsze kawałki – ich kształt nie ma znaczenia.
  4. Pomidory wrzucić do garnka, skropić oliwą, włączyć palnik, podduszać, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać cebulę, czosnek i przepołowioną papryczkę chili bez pestek.
  5. Gdy powstanie gęsta pulpa, zdjąć garnek z palnika, całość chwilę przestudzić.
  6. Pulpę przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć wszelkie ewentualne nasiona.
  7. Ponownie gotować, dodać ocet winny, musztardę, słodzik i oliwę. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wedle uznania.
  8. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, bez przykrycia, często mieszając.
  9. Gotować dalej przez około 40 minut, do nawet godziny, pod przykryciem, dodając opcjonalnie przetarte przez sito maliny i cynamon.
  10. Ketchup będzie gotowy, gdy będzie odpowiednio gęsty, a jego smak uznamy za „ten”.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości