Tradycyjny śląski obiad i deser według przepisów "Pana Babci"

Tradycyjny śląski obiad i deser według przepisów "Pana Babci"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śląska kuchnia wraca do łask
Śląska kuchnia wraca do łask
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy jest coś bardziej śląskiego niż rodzinny obiad pachnący rosołem, roladą z ogórkiem i boczkiem, modrą kapustą i miękkimi kluskami? Poznaj przepisy królujące na śląskich stołach, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Michał Froehlich.

Michał jest znany z internetu jako autor profilu "Antyki". Stał się jednym z najbardziej autentycznych głosów śląskiej kuchni w sieci. Planuje zmienić nazwę swojego kanału na "Pan Babcia", gdyż tak zaczęli go nazywać widzowie, zachwyceni jego ciepłem, poczuciem humoru i gwarą, która przenosi ich do kuchni babci sprzed lat.

Nasz gość przyrządził rolady wieprzowe, modrą kapustę, kluski śląskie, rosół i szpajzę. Przepisy poniżej.

Rolady wieprzowe

Składniki:

  • około 1 kg łopatki lub szynkówki,
  • 3–4 cebule,
  • 2–3 ogórki konserwowe,
  • 40 dkg boczku wędzonego,
  • 4 łyżki musztardy,
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy (np. ziele angielskie, liść laurowy),
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

Farsz: boczek, cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać dwie łyżki musztardy i wymieszać.

Mięso pokroić na kawałki, roztrzaskać, włożyć farsz i owinąć nitką. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucić pozwijane rolady. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dorzucić ziele angielskie i listek laurowy. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Po upieczeniu odcedzić tłuszcz przez sitko i zagęścić mąką.

Modra kapusta

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 10 dkg boczku,
  • 1–2 jabłka,
  • 1–2 cebule,
  • ocet (do smaku),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości, następnie zaoctować. Podczas gotowania kapusty, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a jabłka zetrzeć na tarce. Do odcedzonej kapusty dodać resztę składników i przyprawić do smaku.

Rolada wieprzowa z kluskami śląskimi i modro kapusta
Rolada wieprzowa z kluskami śląskimi i modro kapusta
Rolada wieprzowa z kluskami śląskimi i modro kapusta
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Kluski śląskie

Składniki:

  • około 1-2 kg ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • łyżeczka masła,
  • 1-2 jajka.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć do miski przez praskę. Później podzielić na cztery części, jedną z nich wyciągnąć, wsypać mąkę ziemniaczaną, a potem dodać łyżeczkę masła i wbić jajka. Zagnieść ciasto i uformować kluski. Wrzucić je do wrzącej wody i gotować parę minut.

Rosół

Rosół
Rosół
Rosół
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • korpus z kurczaka lub kaczki,
  • 2 kawałki kości szpikowych wołowych,
  • porcja rosołowa z kaczki,
  • 3–4 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 100 g żołądków z indyka,
  • 100 g serc z indyka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • makaron.

Przygotowanie:

Do garnka wrzucić korpus, wołowinę, kaczkę oraz obraną włoszczyznę. Zalać wodą i postawić na małym ogniu. Po dwudziestu minutach wrzucić ulubione przyprawy i gotować około dwóch godzin. W tym czasie ugotować podroby w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Rosół przecedzić, marchewkę i podroby pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. W międzyczasie ugotować makaron do miękkości. Do talerza wrzucić makaron, podroby, marchew i pietruszkę, a całość zalać bulionem.

Szpajza

Szpajza
Szpajza
Szpajza
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1/2 l śmietany kremówki 36%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • cukier puder,
  • 3 opakowania różnych smaków galaretek.

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na sztywno, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ubitych jajek z cukrem dodać sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, rozlać na talerze deserowe, a po zastygnięciu pokroić w kostkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości