Porady Darii Ładochy do poniższych przepisów
- Do klusków śląskich im gorętszych ziemniaków użyjemy, tym bardziej sprężyste będą kluski, łatwiej unikniemy też grudek.
- Morele dodane do kapusty sprawią, że będzie miała słodki smak.
- Zrazy najlepiej przygotować z mięsa wołowe zrazowego (o takie prosić w mięsnym) warto jeszcze rozbić je na jak najcieńsze plastry, zrazy będą wtedy kruche.
- Do sosu z boczniaków warto dodać papryki wędzonej, będzie miał głębszy, a’la mięsny aromat.
- Musztardę w zrazach można zastąpić pesto.
Kluski śląskie - przepis Darii Ładochy
Składniki:
- 800 g mącznych ziemniaków
- ¼ powierzchni mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
- czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Ugotowane w soli ziemniaki przeciśnij przez praskę, włóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie podziel ziemniaki na 4 części i wyłóż jedną czwarta i odstaw na bok. Tam wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
- Dodaj czarnuszkę.
- Zrób wałek i odetnij końcówki.
- Zrób wgłębienie na środku i gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Sos z boczniaków - przepis
Składniki:
- 500 g boczniaków pociętych na mniejsze kawałki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
Ciapkapusta - przepis
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek
- 10 suszonych moreli namoczonych w wodzie
- 3 łyżki orzechów laskowych pokruszonych na mniejsze kawałki
Sposób przygotowania:
- Kapustę ugotuj z kminkiem do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę na maśle.
- Następnie dodaj boczek. Wytapiaj tłuszcz.
- Następnie dodaj suszone morele pokrojone na kawałki, majeranek oraz pieprz. Duś razem z boczkiem i dodaj do kapusty.
- Na koniec posyp orzechami laskowymi
Zrazy zawijane w sosie własnym - przepis
Składniki:
- 8 PLASTRÓW wołowiny zrazowej (PLASTRY)
- kilka cienkich plastrów boczku
- 3 łyżki czerwonego pesto
- mąka pszenna do oprószenia zrazów
- nitka do obtoczenia zrazów
- przypraw: sól, pieprz, liść laurowy
- masło klarowane do smażenia
- 1 duża kulka mozzarelli
- szczypta oregano
- 10 suszonych pomidorów w oleju
Sposób przygotowania:
- Plastry wołowiny potłucz tłuczkiem, posyp oregano i wysmaruj pesto czerwonym.
- Dodaj plastry boczku i pokrojoną mozzarellę oraz suszone pomidory. Zwiń zrazy i obtocz nitką.
- Obsmażaj na maśle, dodaj przyprawy, dodaj wodę i duś, aż będą miękkie.
- Podawaj z kluskami, kapustą i sosem z boczniaków.
Apfelmus z żurawiną i lodami - przepis
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki żurawiny suszonej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- opakowanie lodów śmietankowych
- gorzka czekolada
- płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Jabłka obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze kawałki i duś na maśle z dodatkiem żurawiny i cynamonu. Gdy jabłka się rozpadną, dodaj miodu. Podawaj z lodami waniliowymi, gorzką czekoladą i migdałami.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: