Dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Przepisy Darii Ładochy na kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy i apfelmus z żurawiną i lodami

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia śląska, ale z twistem
Kuchnia śląska, ale z twistem
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, niekiedy w nieco innym wydaniu. Daria Ładocha przygotowała dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Jak zrobić kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy zawijane i apfelmus z żurawiną i lodami?

Porady Darii Ładochy do poniższych przepisów

  • Do klusków śląskich im gorętszych ziemniaków użyjemy, tym bardziej sprężyste będą kluski, łatwiej unikniemy też grudek.
  • Morele dodane do kapusty sprawią, że będzie miała słodki smak.
  • Zrazy najlepiej przygotować z mięsa wołowe zrazowego (o takie prosić w mięsnym) warto jeszcze rozbić je na jak najcieńsze plastry, zrazy będą wtedy kruche.
  • Do sosu z boczniaków warto dodać papryki wędzonej, będzie miał głębszy, a’la mięsny aromat.
  • Musztardę w zrazach można zastąpić pesto.

Kluski śląskie - przepis Darii Ładochy

Kluski śląskie Darii Ładochy
Kluski śląskie Darii Ładochy
Kluski śląskie Darii Ładochy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 800 g mącznych ziemniaków
  • ¼ powierzchni mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane w soli ziemniaki przeciśnij przez praskę, włóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Następnie podziel ziemniaki na 4 części i wyłóż jedną czwarta i odstaw na bok. Tam wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
  3. Dodaj czarnuszkę.
  4. Zrób wałek i odetnij końcówki.
  5. Zrób wgłębienie na środku i gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

Sos z boczniaków - przepis

Składniki:

  • 500 g boczniaków pociętych na mniejsze kawałki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Ciapkapusta - przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek
  • 10 suszonych moreli namoczonych w wodzie
  • 3 łyżki orzechów laskowych pokruszonych na mniejsze kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę ugotuj z kminkiem do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę na maśle.
  2. Następnie dodaj boczek. Wytapiaj tłuszcz.
  3. Następnie dodaj suszone morele pokrojone na kawałki, majeranek oraz pieprz. Duś razem z boczkiem i dodaj do kapusty.
  4. Na koniec posyp orzechami laskowymi

Zrazy zawijane w sosie własnym - przepis

Zrazy zawijane w sosie własnym
Zrazy zawijane w sosie własnym
Zrazy zawijane w sosie własnym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 8 PLASTRÓW wołowiny zrazowej (PLASTRY)
  • kilka cienkich plastrów boczku
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • mąka pszenna do oprószenia zrazów
  • nitka do obtoczenia zrazów
  • przypraw: sól, pieprz, liść laurowy
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • szczypta oregano
  • 10 suszonych pomidorów w oleju

Sposób przygotowania:

  1. Plastry wołowiny potłucz tłuczkiem, posyp oregano i wysmaruj pesto czerwonym.
  2. Dodaj plastry boczku i pokrojoną mozzarellę oraz suszone pomidory. Zwiń zrazy i obtocz nitką.
  3. Obsmażaj na maśle, dodaj przyprawy, dodaj wodę i duś, aż będą miękkie.
  4. Podawaj z kluskami, kapustą i sosem z boczniaków.

Apfelmus z żurawiną i lodami - przepis

Apfelmus z żurawiną i lodami
Apfelmus z żurawiną i lodami
Apfelmus z żurawiną i lodami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie lodów śmietankowych
  • gorzka czekolada
  • płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Jabłka obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze kawałki i duś na maśle z dodatkiem żurawiny i cynamonu. Gdy jabłka się rozpadną, dodaj miodu. Podawaj z lodami waniliowymi, gorzką czekoladą i migdałami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości