"W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme

Sandomierskie przysmaki Gosi
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", do którego zaprosiliśmy naszych prowadzących, a także widzów. Co pysznego przygotuje Gosia Ohme? Sprawdź przepisy na zarzucajkę, tartę na dwa sposoby i sernik z przepiśnika babci.

Zarzucajka - przepis

Zarzucajka
Zarzucajka - przepis
Zarzucajka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • żeberko wędzone
    • 0,5 kg kapusty kiszonej
      • średnia marchew
        • pietruszka
          • sól
            • pieprz
              • liść laurowy
                • ziele angielskie
                  • 0,5 kg ziemniaków
                    • duża cebula
                      • 200 g słoniny

                        Przygotowanie:

                        Do garnka wrzucamy żeberko i zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy przyprawy, każdy pod swój smak i gotujemy. Kapustę płuczemy i siekamy. Marchew pietruszkę i cebulę obieramy. Kroimy słoninę w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienia. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy z naszą okrasą. Na sam koniec dodajemy kapustę i smażymy do momentu, kiedy będzie złota i poczujemy jej zapach. Do naszego żeberka wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do momentu, kiedy będą lekko twarde. Dodajemy wtedy nasze przesmażone składniki i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i możemy zajadać.

                        Tarta na dwa sposoby - przepisy

                        Składniki:

                        Ciasto do tarty:

                        • 250 g mąki
                          • 2 żółtka
                            • masło
                              • szczypta soli
                                • łyżka śmietany

                                  Przygotowanie:

                                  Najpierw wsypujemy do miski mąkę, formujemy wewnątrz dołek, dodajemy dwa żółtka, łyżkę śmietany, szczyptę soli oraz pokrojone nożem na mniejsze kawałki zimne masło. Następnie wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około godzinę.

                                  Po godzinie ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia i wrzucamy dwie garście fasoli, aby ciasto nie „wstało”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

                                  Farsz na tartę z porami - przepis

                                  Tarta Gosi Ohme
                                  Tarta Gosi Ohme
                                  Tarta Gosi Ohme
                                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                  Składniki:

                                  • 3 pory
                                    • oliwa
                                      • czosnek
                                        • 3 jajka
                                          • 200 g śmietany 30%
                                            • jogurt naturalny
                                              • opakowanie sera mozzarella
                                                • gorgonzola
                                                  • achois
                                                    • gruszka
                                                      • chipsy cebulowe

                                                        Przygotowanie:

                                                        Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:

                                                        1. warstwa: pory na oliwie z czosnkiem

                                                        2. warstwa: masa jajeczna: 3 jajka, 200 g śmietany 30%, jogurt naturalny, opakowanie ser mozzarella

                                                        3. warstwa: gorgonzola, anchois, gruszka

                                                        4. warstwa: chipsy cebulowe rozgniecione

                                                        Farsz na tartę ze szpinakiem - przepis

                                                        Tarta Gosi Ohme
                                                        Tarta Gosi Ohme
                                                        Tarta Gosi Ohme
                                                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                        Składniki:

                                                        • cebulka karmelizowana
                                                          • sok malinowy
                                                            • 2 opakowania szpinaku w liściach
                                                              • 4 jajka
                                                                • słodka śmietanka
                                                                  • gałka muszkatołowa
                                                                    • 200 g śmietany 30%
                                                                      • jogurt naturalny
                                                                        • opakowanie sera mozzarella
                                                                          • kozi ser
                                                                            • pomidorki koktajlowe
                                                                              • pomidory suszone
                                                                                • chipsy cebulowe

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:

                                                                                  1. warstwa: cebulka karmelizowana na soku malinowym, liście szpinaku z jajkiem, słodką śmietanką (1/3 szklanki), gałka muszkatołowa

                                                                                  2. warstwa: masa jajeczna zrobiona jak w wyżej

                                                                                  3. warstwa: rolada z sera koziego, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone

                                                                                  4. warstwa: chipsy cebulowe

                                                                                  Sernik z przepiśnika babci - przepis Gosi Ohme

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 1 kg sera twarogowego
                                                                                    • 6 jajek
                                                                                      • 14 dkg masła
                                                                                        • szklanka cukru
                                                                                          • jeden cukier wanilinowy
                                                                                            • 4 gotowane ziemniaki
                                                                                              • bakalie: skórka z pomarańczy, rodzynki, skórka z cytryny

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Masło rozpuszczamy na gorącej patelni. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy i 4 gotowane ziemniaki. Dodajemy rodzynki wcześniej rozmoczone oraz skórkę z pomarańczy. Bijemy pianę z 6 białek. Delikatnie łączymy wszystko ze sobą. Pieczemy w 180 st. C przez około 60 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową, by się nie spiekła. Ważne! Sernikowi dajemy odpocząć i wyjmujemy go dopiero po czasie.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Izabela Dorf

                                                                                                Źródło: Karol Gil/Gosia Ohme

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:
                                                                                                Prowadzący:

                                                                                                Pozostałe wiadomości