"W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?

Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w naszej kuchni wyjątkowy gość. Swoje popisowe dania przygotuje sama Ewa Drzyzga. Jesteście ciekawi, jakie smaki królują w jej domu? W ramach akcji "W marcu jak w garncu" nasi prowadzący podzielą się na ekranie wyjątkowymi recepturami. To jednak nie wszystko. Ewa upiecze dziś rogaliki drożdżowe z przepisu pani Kasi, widzki programu Dzień Dobry TVN.

Przepis naszej widzki: rogaliki drożdżowe pani Katarzyny Polaszek

Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przepis ma ponad 30 lat. Jest to przepisz mojej babci, który odwzorowywała zawsze moja mama, a teraz ja. Babcia uwielbiała gotować i piec. Chodziła na takie spotkania z paniami, które gotowały wspólnie, wymieniały się przepisami. Te rogaliki są smaczne, sprawdzone i robimy je od lat. 

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
    • 250 g masła,
      • 50 g drożdży,
        • 2 łyżki cukru,
          • ¼ szklanki mleka,
            • 1 jajko,
              • 1/5 łyżeczki zapachu rumowego.

                Sposób przygotowania:

                Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozrobione w garnuszku drożdże, cukier, mleko i łyżeczkę mąki - poczekaj, aż wyrośnie. Jajko roztrzep i dodaj do drożdży. Wsyp do mąki trochę soli i wlej zapach rumowy, następnie wymieszaj wszystko w misce z mąką. Masło rozpuść i wlej przestudzone do ciasta. Wyrób ciasto i zawiń folią spożywczą (szczelnie). Włóż do zimnej wody, aż wyrośnie (poczekaj, aż wypłynie na powierzchnię). Wyjmij ciasto z wody i podziel na 4 kawałki, każdy z nich rozwałkuj i podziel na trójkąty. Dodaj trochę marmolady na środek z szerszej strony. Zawiń jak rogalik. Piecz z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 20 minut.  

                Lukier do rogali: W garnuszku utrzyj trochę wody, cukier puder, zapach rumowy. Polej mieszanką gorące rogale.

                Rada Ewy: Do ciasta na rogaliki warto dodać szczyptę soli.

                Zacierka z kwaśnym mlekiem według przepisu Ewy Drzyzgi

                Zacierka z kwaśnym mlekiem
                Zacierka z kwaśnym mlekiem
                Zacierka z kwaśnym mlekiem
                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                Składniki:

                • 1 żółtko,
                  • 2 łyżki mąki,
                    • szklanka kwaśnego lub słodkiego mleka,
                      • szczypta soli.

                        Sposób przygotowania:

                        Na głęboki talerz wsyp mąkę i dodaj żółtko. Palcami uformuj zacierki ( mini-kluseczki). Całość przecedź przez sitko, tak żeby pozbyć się nadmiaru mąki i żeby na sitku zostały same zacierki.

                        Jeśli chcesz je podać z kwaśnym mlekiem, wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zagotuj. Poczekaj 2-3 minuty odcedź. Przełóż na talerz i zalej kwaśnym mlekiem.

                        Jeśli chcesz zrobić zupę mleczną, wrzuć je na gotujące się mleko. Dodaj szczyptę soli. Gotuj przez 2,3 minuty. Podawaj od razu na talerzu.

                        Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN: Krupnik

                        Składniki:

                        • 50 dag szponderka albo nogi z kurczaka ( mogą być też skrzydełka albo miks mięs),
                          • 2 marchewki,
                            • 1 pietruszka,
                              • 1/3 pora,
                                • ½ selera,
                                  • 1 cebula,
                                    • 4 ziemniaki,
                                      • 5 ziaren ziela angielskiego,
                                        • pieprz ziarnisty,
                                          • 2 listki laurowe,
                                            • ¾ łyżki soli,
                                              • ¾ szklanki kaszy perłowej,
                                                • posiekana natka pietruszki, może też być koperek (do posypania dania na talerzu).

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Z mięsa i soli przygotuj wywar ( 2 l wody). Zajmie ci to mniej więcej godzinę. Dodaj pokrojone ( w dowolną formę ) warzywa i przepłukaną zimną wodą kaszę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez mniej więcej 30 min.

                                                  Posiekaną natkę pietruszki i koperku dodaj do krupniku, kiedy będzie już na talerzu.

                                                  Kogel mogel Ewy Drzyzgi

                                                  Składniki:

                                                  • 2 żółtka,
                                                    • 4 łyżeczki cukru,
                                                      • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżka kakao

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Całe jajka sparz wrzątkiem ( 10-15 sek). Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy rózgi kuchennej. Powstałą kremową masę przełóż do pucharka. Jeśli masz ochotę na czekoladowy kogel-mogel do ukręconej masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

                                                        Przepisy Ewy Drzyzgi: ciasto z białek

                                                        Składniki:

                                                        • 1 szklanka białek
                                                          • 1 szklanka mąki
                                                            • 1 szklanka maku lub wiórków kokosowych
                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                • ½ szklanki cukru może być trzcinowy
                                                                  • ¾ kostki masła/ margaryny
                                                                    • Szczypta soli
                                                                      • Wąska forma do ciasta, papier do pieczenia, patyczek drewniany ( wykałaczka)

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Rozpuść masło na małej mocy palnika, odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni ( góra-dół)

                                                                        W misce wymieszaj sypkie produkty: mąkę, mak ( lub wiórki kokosowe), proszek do pieczenia.

                                                                        Ubij pianę mikserem ( lub ręcznie) ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywna dodaj stopniowo cukier. Następnie wymieszaj 1/3 piany z sypkimi składnikami i potem stopniowo dodaj pozostałą część cukru. Przełóż powstałą masę do wyłożonej papierem formy i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń patyczek jest suchy.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Reporter: Katarzyna Poleszek, Ewa Drzyzga

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:
                                                                        Prowadzący:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana