W Polsce szpinak sprzedawany w postaci świeżej lub mrożonej. Zarówno pierwszą jak i druga wersję łączy jedno – szybkie przygotowywanie. Świeży szpinak z jajkiem urozmaici każdą potrawę, nadając jej ciekawego smaku.
Jak przyrządzić szpinak z jajkiem i makaronem?
Podstawą dania jest makaron, pszenny lub żytni. Najlepiej sprawdzą się świderki, jednak dozwolony jest każdy inny rodzaj. To idealny przepis na przepyszną kolację, jednak szpinak z jajkiem sprawdzi się także do obiadu .
Porcja dla dwóch osób.
Składniki:
· 4 garści makaronu,
· 5 kostek mrożonego szpinaku,
· 2 jajka,
· pól cebuli,
· łyżka oliwy,
· sól.
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, dodając do wody szczyptę soli oraz łyżkę oliwy, aby uniknąć jego sklejania.
2. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i odstawiamy na bok.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 5 kostek mrożonego szpinaku i pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę.
4. Kiedy cała wilgoć odparuje, a cebula ładnie się zeszkli, dodajemy dwa jajka i intensywnie mieszamy.
5. Całość łączymy z makaronem, doprawiamy solą do smaku i gotowe.
Szpinak z jajkiem na twardo
Szpinak z jajkiem gotowanym to idealny dodatek zarówno do dań drobiowych, jak i wieprzowych.
Porcja dla dwóch osób.
Składniki:
· 500 gramów świeżych liści bądź mrożonego brykietu,
· 6 dużych jajek.
Sposób przygotowania :
1. Jeśli wybierzemy pierwszą opcję, liście dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Gdy liście ostygną, kroimy je na bardzo małe kawałki.
2. Następnie wrzucamy świeży szpinak na rozgrzaną patelnię z oliwą (tak samo postępujemy z zamrożonym brykietem).
3. Gdy cała wilgoć odparuje, dodajemy szczyptę soli.
4. Jajka gotujemy na twardo, od momentu zawrzenia wody czekamy 8 minut.
5. Po ostygnięciu, należy pokroić 3 jajka i wymieszać ze szpinakiem.
6. Pozostałe 3 kroimy na pół i układamy na wierzchu.
7. Całość wkładamy do płytkiej miski i odkładamy na godzinę do lodówki.
Szpinak z jajkiem i czosnkiem przygotowujemy bardzo podobnie. W momencie kiedy zielenina ląduje na patelni, przeciskamy przez praskę 4 duże ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Dalsza część przepisu jest taka sama jak szpinak z jajkiem na twardo.
Przepis na szpinak z jajkiem i ziemniakami
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
· 700 g ziemniaków,
· 500 gramów świeżych liści bądź mrożonego brykietu,
· 3 duże jajka
Sposób przygotowania:
1. 700 g ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli akurat jest sezon, wybierzmy młode ziemniaki.
2. Liście szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Gdy liście ostygną, kroimy je na bardzo małe kawałki.
3. Następnie wrzucamy świeży szpinak na rozgrzaną patelnię z oliwą (tak samo postępujemy z zamrożonym brykietem).
4. Gdy cała wilgoć odparuje, dodajemy szczyptę soli.
5. Jajka gotujemy na twardo, od momentu zawrzenia wody czekamy 8 minut.
6. Po ostygnięciu, należy pokroić 3 jajka i wymieszać ze szpinakiem.
7. Układamy kilka gorących sztuk ziemniaków na talerzu i przykrywamy je pierzynką ze szpinaku.
Do ziemniaków pasuje zarówno wersja z czosnkiem, jak i bez niego.
Możemy również przygotować szpinak z jajkiem sadzonym i ziemniakami według powyższego przepisu.
Przepis na szpinak z jajkiem i czosnkiem
Porcja dla 2 osób
Składnik i:
· 250 gramów świeżych liści,
· 1 łyżka mąki
· ¾ szklanki mleka,
· jajko,
· 2 ząbki czosnku,
· olej,
· sól
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie myjemy i wrzucamy do gorącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez 5 minut, następnie wyciągamy do ostygnięcia.
2. Odciskamy nadmiar wody i drobno siekamy.
3. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie talarki i smażymy na oliwie około 2 minut.
4. Do czosnku wrzucamy posiekany szpinak i dokładnie mieszamy.
5. Po kilku chwilach dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, a następnie 3/4 szklanki mleka.
6. Całość smażymy na małym ogniu około 6 minut, cały czas mieszając.
7. Dodajemy szczyptę soli, następnie wbijamy jajko i energicznie mieszamy całość, po 3 – 4 minutach potrawa jest gotowa.
Szpinak z jajkiem i śmietaną
Przepis na szpinak z jajkiem i śmietaną jest bardzo prosty i z pewnością urozmaici tradycyjne dania główne.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
· 500 g mrożonego szpinaku,
· 3 duże jajka,
· 2 łyżki śmietany 18%,
· dwie łyżki masła,
· 3 duże ząbki czosnku,
· sól.
Sposób przygotowania:
1. Trzy duże ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą. Smażymy kilka minut, uważając aby za bardzo się nie przyrumienił.
2. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy do momentu, aż cała woda się zredukuje.
3. Następnie dodajemy dwie łyżki masła, wbijamy jajka i intensywnie mieszamy.
4. Kiedy białko i żółtko ładnie się zetnie, dodajemy dwie łyżki 18% śmietany i całość dokładnie mieszamy.
5. Doprawiamy solą według uznania.
Jeśli chcemy przyrządzić bardziej dietetyczny szpinak z jajkiem, zamiast śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości cukrów oraz tłuszczu. W ten sposób znacznie zmniejszymy kaloryczność potrawy.
Jak przyrządzić szpinak z jajkiem i suszonymi pomidorami?
Porcja dla 4 osób
Składniki:
· 500 g mrożonego szpinaku (brykiet)
· 4 duże jajka,
· 6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,
· łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
· sól.
Sposób przygotowania:
1. Jedno opakowanie mrożonego brykietu wrzucamy na patelnię.
2. Czekamy, aż woda w większości odparuje i dodajemy 4 duże jajka. Całość dokładnie mieszamy.
3. Wyciągamy 6 suszonych pomidorów z oliwy i kroimy na drobne kawałki, dorzucając do szpinaku.
4. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę soli.
5. Na sam koniec polewamy szpinak łyżką oliwy z suszonych pomidorów.
Mrożony szpinak z jajkiem stanowi pyszny dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie typowo mięsnych potraw, takich jak kotlety czy sznycle. Prosty przepis wymaga użycia łatwo dostępnych składników. Szpinak z jajkiem na patelni przygotowuje się błyskawicznie, dlatego warto samodzielnie przetestować recepturę.
Zobacz film: Ciasto szpinakowe
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+