Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata

Justyna Kowal i Basia Dobrzyńska w kuchni Dzień Dobry TVN
Sernik – dobro
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polski sernik zajął drugie miejsce w plebiscycie na najlepsze ciasta świata. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Kowal i Basia Dobrzyńska przygotowały trzy warianty tego wspaniałego polskiego specjału. Sprawdź, jak przygotować sernik tradycyjny, nowojorski i kokosowe serniczki. 

Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu, zmielonego,
  • 220 g cukru,
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 6 jaj L (białka i żółtka osobno),
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g skórki pomarańczowej,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 100 ml rumu,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 30 ml ekstraktu z wanilii lub ziarna z jednej laski,
  • cukier puder do posypania.
Sernik
Sernik
Sernik
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jak przygotować tradycyjny sernik:

  1. Rodzynki zalać rumem kilka godzin przed pieczeniem sernika.
  2. W misie miksera utrzeć masło do puszystości.
  3. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem aż potroją objętość i zmienią kolor na jasny.
  4. Do utartego masła dolewać stopniowo żółtka, połączyć.
  5. Dodawać partiami twaróg na przemian ze skrobią, połączyć ze sobą.
  6. Dodać odsączone rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą, ekstrakt lub ziarna z wanilii, połączyć ze sobą.
  7. Dodać ubitą na sztywno pianę, połączyć ręcznie.
  8. Wyłożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu, przez około godzinę.
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sernik nowojorski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g ciastek,
  • 1000 g serka philadelphia,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 4 jajka,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • sok z jednej cytryny,
  • 400 g białej czekolady,
  • 200 g śmietanki 30%
  • świeże truskawki,
  • świeże porzeczki,
  • świeże maliny,
  • świeże borówki.

Jak przygotować sernik nowojorski:

  1. Spód: należy zblendowac ciastka i dodać rozpuszczone masło. Całość wyłożyć do tortownicy i schłodzić.
  2. Masa: do misy miksera włożyć serki, jajka, śmietanę, cukier puder, dodać wanilię i sok z cytryny, zmieszać i wylać na schłodzony spód. Piec w kąpieli wodnej przez około 80 minut. Schłodzić kilka godzin. Na schłodzony sernik wylać rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką, ułożyć owoce. Ponownie schłodzić.
Serniczki kokosowe
Serniczki kokosowe
Serniczki kokosowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Serniczki kokosowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 gramów serka philadelphia,
  • 140 g ksylitolu lub erytrytolu,
  • 320 ml mleczka kokosowego z puszki,
  • 290 ml śmietany 18% kwaśnej,
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jogurt grecki 300 g,
  • świeże maliny.

Jak przygotować serniczki kokosowe:

  1. Zmiksować wszystkie składniki w misie miksera, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę rozlać do kubeczków. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 35 minut. Schłodzić, udekorować jogurtem i malinami. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości