Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu, zmielonego,
- 220 g cukru,
- 180 g masła w temperaturze pokojowej,
- 6 jaj L (białka i żółtka osobno),
- 100 g rodzynek,
- 100 g skórki pomarańczowej,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 100 ml rumu,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 30 ml ekstraktu z wanilii lub ziarna z jednej laski,
- cukier puder do posypania.
Jak przygotować tradycyjny sernik:
- Rodzynki zalać rumem kilka godzin przed pieczeniem sernika.
- W misie miksera utrzeć masło do puszystości.
- W osobnej misce ubić żółtka z cukrem aż potroją objętość i zmienią kolor na jasny.
- Do utartego masła dolewać stopniowo żółtka, połączyć.
- Dodawać partiami twaróg na przemian ze skrobią, połączyć ze sobą.
- Dodać odsączone rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą, ekstrakt lub ziarna z wanilii, połączyć ze sobą.
- Dodać ubitą na sztywno pianę, połączyć ręcznie.
- Wyłożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu, przez około godzinę.
Sernik nowojorski - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g ciastek,
- 1000 g serka philadelphia,
- 200 g śmietany 18%,
- 4 jajka,
- 5 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- laska wanilii,
- sok z jednej cytryny,
- 400 g białej czekolady,
- 200 g śmietanki 30%
- świeże truskawki,
- świeże porzeczki,
- świeże maliny,
- świeże borówki.
Jak przygotować sernik nowojorski:
- Spód: należy zblendowac ciastka i dodać rozpuszczone masło. Całość wyłożyć do tortownicy i schłodzić.
- Masa: do misy miksera włożyć serki, jajka, śmietanę, cukier puder, dodać wanilię i sok z cytryny, zmieszać i wylać na schłodzony spód. Piec w kąpieli wodnej przez około 80 minut. Schłodzić kilka godzin. Na schłodzony sernik wylać rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką, ułożyć owoce. Ponownie schłodzić.
Serniczki kokosowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 gramów serka philadelphia,
- 140 g ksylitolu lub erytrytolu,
- 320 ml mleczka kokosowego z puszki,
- 290 ml śmietany 18% kwaśnej,
- 60 g wiórków kokosowych,
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- jogurt grecki 300 g,
- świeże maliny.
Jak przygotować serniczki kokosowe:
- Zmiksować wszystkie składniki w misie miksera, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę rozlać do kubeczków. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 35 minut. Schłodzić, udekorować jogurtem i malinami.
Zobacz także:
- Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis
- Skyrnik, czyli przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru
- Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Justyna Kowal i Basia Dobrzyńska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: