Sernik Migliaccio, czyli karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego

Sernik Migliaccio
Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował swoje karnawałowe specjały. Sprawdź jego przepis na sernik Migliaccio.

Sernik Migliaccio - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g ricotty,
  • 200 g kaszki z semoliny,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody,
  • opakowanie cukru z wanilią,
  • cytryna,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. W garnku gotuję mleko z wodą, masłem, szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, dodaję stopniowo kaszkę i energicznie mieszam.
  2. Całość gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie odstawiam do ostygnięcia.
  3. W tym czasie miksuję jajka z cukrem na puszysta masę. Dodaje stopniowo ser i miksuję na jednolitą konsystencję.
  4. Gdy kaszka wystygnie, dodaję po łyżce cały czas miksując, aż dodam całość i uzyskam jednolitą konsystencję.
  5. Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę około 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
  6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości