Sernik Migliaccio - przepis krok po kroku
Składniki:
- 350 g ricotty,
- 200 g kaszki z semoliny,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 500 ml mleka,
- 500 ml wody,
- opakowanie cukru z wanilią,
- cytryna,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- W garnku gotuję mleko z wodą, masłem, szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, dodaję stopniowo kaszkę i energicznie mieszam.
- Całość gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie odstawiam do ostygnięcia.
- W tym czasie miksuję jajka z cukrem na puszysta masę. Dodaje stopniowo ser i miksuję na jednolitą konsystencję.
- Gdy kaszka wystygnie, dodaję po łyżce cały czas miksując, aż dodam całość i uzyskam jednolitą konsystencję.
- Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę około 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis
- Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: