Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Międzynarodowy Dzień Sernika - skąd wziął się sernik?
30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Międzynarodowy, ponieważ jada się go w wielu miejscach na świecie, a jego tradycje sięgają do początków cywilizacji europejskiej. Do Polski sprowadził go król Jan III Sobieski. Podobno sernik jadali już w starożytności olimpijscy atleci.
Historia sernika sięga aż do starożytnych czasów. Grecki filozof Aegimus napisał nawet książkę o sztuce wypiekania go i była to jedna z pierwszych kulinarnych książek na świecie. W tamtym czasie był to niezwykle cenny wypiek. Tylko zwycięzcy igrzysk mogli spróbować tego rarytasu. Również starożytni Rzymianie znali tę potrawę.
Pierwszy znany przepis na sernik pochodzi od prawnuka Marka Porcjusza Katona i brzmiał on: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.
Co ciekawe sernik może być przygotowywany z różnych mlecznych produktów. W Polsce robi się go z twarogu, ale również z jogurtu. Z kolei we Włoszech z ricotty, w Grecji z fety lub mizithry. W Stanach Zjednoczonych robi się go z serka kremowego.
O czym pamiętać przygotowując sernik
Przygotowując sernik warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim bardzo ważny jest wybór sera do tego ciasta. Tradycyjnie używa się dobrze przemielonego twarogu, który powinien mieć wysoką zawartość tłuszczu, ale niską zawartość serwatki. Najlepiej więc wybierać odmiany tłuste niż półtłuste. Przed mieleniem powinno się mocno go odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
Do twarogu powinno dodawać się masła - to ono zapewnia jedwabistą konsystencję. Najlepiej, kiedy jest wysokiej jakości i jest wykonane z mleka krowiego. Do serników na zimno często zamiast masła dodaje się tłustą śmietankę, np. 30-36%. Dzięki temu całość nadal jest idealnie gładka.
Kolejną ważną kwestią w wykonaniu tego ciasta jest czas pieczenia. Aby sernik wyszedł pyszny i nie opadł, a do tego był idealnie wilgotny, należy być cierpliwym. Na kilogram sera czas pieczenia w temperaturze od 150 do 180 stopni Celsjusza to od 60 do 90 minut. Jeśli zależy nam na uzyskaniu idealnie gładkiego sernika lepiej ustawić niższą temperaturę i dłużej piec. Jeśli chcemy, aby był nieco bardziej suchy i spękany - wybieramy wyższą temperaturę i krótszy czas pieczeni.
Ciekawostki o serniku
Sernik jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych ciast. Wykonuje się go niemal w każdym zakątku świata, chociaż składniki do jego przygotowania mogą się różnić. W Polsce tradycyjnie wykorzystuje się mielony twaróg, jednak w innych krajach stosuje się serek philadephia, riccottę czy wysokobiałkowe jogurty.
Ciasto to nie musi być przygotowywane w piekarniku, w Japonii popularnym sposobem przygotowania sernika jest kąpiel wodna.
Na całym świecie istnieje ponad tysiąc przepisów na wykonanie sernika.
Ile kalorii ma sernik?
Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, z jakich produktów został wykonany. Fit serniki wykonywane z lekkich serków i jogurtów, np. skyrów, mogą mieć zaledwie 200 kcal na kawałek przysmaku. Z kolei bogate w składniki i produkty wysokotłuszczowe ciasta mogą mieć nawet 600-700 kcal na porcję.
Skąd zatem wiedzieć, ile kalorii ma sernik, który jemy? Możemy zapytać osobę, która go przygotowywała, jakich produktów użyła, aby oszacować jego kaloryczność. Czasem w cukierniach i piekarniach podane są informacje na ten temat. A najprościej jest przygotować samodzielnie ciasto, policzyć gramaturę składników i ich kalorie, zsumować całość i podzielić przez ilość porcji. W ten sposób w miarę dokładnie obliczymy, ile kalorii zjadamy.
Jeśli szukasz pomysłu na odchudzony sernik, wypróbuj nasz sprawdzony przepis: Skyrnik, czyli przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru.
Sprawdź nasze przepisy na serniki i wybierz coś dla siebie:
- Sernik dyniowy według przepisu Ani Starmach
- Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować
- Sernik na zimno z truskawkami z przepisu Piotra Kucharskiego
- Jak zrobić pyszny sernik cytrynowy – na ciepło, czy na zimno?
- Jak zrobić sernik bez sera – z jogurtem greckim czy ze śmietaną?
- Przepisy na puszysty sernik z białą czekoladą
- Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady
- Jak upiec sernik wiedeński bez spodu?
- Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
- Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana
- Sekret idealnego sernika. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik nowojorski Szymona Czerwińskiego
- Legendarny sernik siostry Anieli
- Sernik z borówkami, malinami i czereśniami według przepisu Sebastiana Olmy
Dla wegan i wegetarian polecamy nasze przepisy na tofurnik i sernik z nerkowców.
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images