Sernik dyniowy
Prawdopodobnie najsmaczniejszy i najładniejszy sernik dyniowy to ten z dodatkiem dyni hokkaido. Oczywiście nie znaczy to, że nie można sięgnąć po inną. Przed przystąpieniem do robienia sernika z dyni według Ani Starmach warto wcześniej upiec dynię i zrobić z niej mus według naszego przepisu.
Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przepis na sernik dyniowy według Ani Starmach
Spód:
- 200 g herbatników
 - 100 g masła
 - 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
 - duża szczypta cynamonu
 
Masa serowa:
- 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
 - 450 g mascarpone
 - 450 g puree z upieczonej dyni
 - 250 g drobnego cukru
 - 7 jajek
 - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 0.5 łyżeczki cynamonu
 
Sposób przygotowania:
- Herbatniki zmielić na piasek, połączyć z orzechami i masłem i taką mieszanką wyłożyć spód okrągłej tortownicy (26 cm).
 - Wcześniej przygotowane puree z dyni zmiksować z twarogiem i mascarpone.
 - Dodać jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Należy pamiętać, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik zbyt urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie po upieczeniu.
 - Masę wylać na ciasteczkowy spód, piec około godziny w 180 stopniach.
 - Po upieczeniu ostudzić w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
 - Przed podaniem udekorować podgrzaną masą kajmakową i orzechami lub innymi, wybranymi dodatkami.
 
Zobacz także:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
 - Pyszny sernik z jogurtów naturalnych
 - Jak upiec sernik wiedeński bez spodu?
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images
podziel się: