Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 8 jaj,
- 10 ml aromatu waniliowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- opakowanie biszkoptów,
- 200 g borówek,
- 200 g malin,
- 200 g czereśni,
- 2 limonki,
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%,
- cukier puder,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania sernika pieczonego z borówkami, malinami i czereśniami
W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając aromat waniliowy. W drugiej misce dokładnie wymieszaj twaróg sernikowy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie obie masy połącz i dokładnie wymieszaj dodając na koniec roztopione masło.
Na spodzie naczynia do pieczenia ułóż biszkopty i zasyp je warstwą borówek, wlej całą masę sernikową i dokładnie rozprowadź. Na wierzch masy sernikowej ułóż świeże maliny i czereśnie, na koniec zetrzyj skórkę z limonki.
Sernik wstaw do pieczenia na 30 minut do temp 185 st. C, a następnie podnieś pieczenie o 5 stopni i zostaw jeszcze na 30 minut. Po upieczeniu odłóż sernik na blaszkę aby ostygł i dopiero potem pokrój go na małe kawałki dodając do niego kwaśną śmietanę i cukier puder.
Zobacz także:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata
- Sernik Migliaccio, czyli karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News