Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami na zwieńczenie lata

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na zakończenie lata. wypróbuj jego przepis na sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami.

Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 8 jaj,
  • 10 ml aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • opakowanie biszkoptów,
  • 200 g borówek,
  • 200 g malin,
  • 200 g czereśni,
  • 2 limonki,
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • cukier puder,
  • mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania sernika pieczonego z borówkami, malinami i czereśniami

W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając aromat waniliowy. W drugiej misce dokładnie wymieszaj twaróg sernikowy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie obie masy połącz i dokładnie wymieszaj dodając na koniec roztopione masło.

Na spodzie naczynia do pieczenia ułóż biszkopty i zasyp je warstwą borówek, wlej całą masę sernikową i dokładnie rozprowadź. Na wierzch masy sernikowej ułóż świeże maliny i czereśnie, na koniec zetrzyj skórkę z limonki.

Sernik wstaw do pieczenia na 30 minut do temp 185 st. C, a następnie podnieś pieczenie o 5 stopni i zostaw jeszcze na 30 minut. Po upieczeniu odłóż sernik na blaszkę aby ostygł i dopiero potem pokrój go na małe kawałki dodając do niego kwaśną śmietanę i cukier puder.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości