Pulpeciki drobiowe z warzywami - idealna propozycja na pyszny obiad

Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Sebastian Olma przygotował pyszne pulpeciki drobiowe z warzywami i szpinakiem w sosie pomidorowym. To świetna propozycja na obiad, która przypadnie do gustu nawet niejadkom. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Pulpeciki drobiowe z warzywami i szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis

Składniki:

  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego,
    • sól do smaku,
      • łyżka słodkiej papryki,
        • łyżka przyprawy curry,
          • 4 jajka,
            • 200 g mąki pszennej (zależy jaka będzie konsystencja mięsa),
              • 5 liści laurowych,
                • 5 kulek ziela angielskiego,
                  • 3 cebule białe,
                    • 3 cebule czerwone,
                      • 5 ząbków czosnku,
                        • brokuł,
                          • 100 g groszku cukrowego,
                            • 1 l sosu pomidorowego,
                              • 500 g młodych liści szpinaku.

                                Sposób przygotowania drobiowych puplecików z warzywami i szpinakiem w sosie pomidorowym

                                Mielone mięso drobiowe przełóż do miski, dopraw solą, słodką papryką, przyprawa curry, dodaj jajko i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj tak aby konsystencja była zwarta, następnie uformuj równe okrągłe pulpeciki.

                                Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. Dodaj pulpeciki lekko wcześniej obtoczone w mące i gotuj aż wypłyną na powierzchnie.

                                Na patelni podduś pokrojoną cebulę, czosnek, brokuł i groszek cukrowy. Po chwili smażenia dodaj sos pomidorowy i świeże liście szpinaku.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Sebastian Olma

                                Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana