Pulpeciki drobiowe z warzywami i szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
- 1 kg drobiowego mięsa mielonego,
- sól do smaku,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka przyprawy curry,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej (zależy jaka będzie konsystencja mięsa),
- 5 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 cebule białe,
- 3 cebule czerwone,
- 5 ząbków czosnku,
- brokuł,
- 100 g groszku cukrowego,
- 1 l sosu pomidorowego,
- 500 g młodych liści szpinaku.
Sposób przygotowania drobiowych puplecików z warzywami i szpinakiem w sosie pomidorowym
Mielone mięso drobiowe przełóż do miski, dopraw solą, słodką papryką, przyprawa curry, dodaj jajko i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj tak aby konsystencja była zwarta, następnie uformuj równe okrągłe pulpeciki.
Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. Dodaj pulpeciki lekko wcześniej obtoczone w mące i gotuj aż wypłyną na powierzchnie.
Na patelni podduś pokrojoną cebulę, czosnek, brokuł i groszek cukrowy. Po chwili smażenia dodaj sos pomidorowy i świeże liście szpinaku.
Zobacz także:
- Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
- Pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami. Proste i pyszne!
- Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - danie w sam raz na obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News
podziel się: