Pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami. Proste i pyszne!

Suszone pomidory to cudowny dodatek do niejednego dania. Jak wykorzystać je w kuchni? Wypróujcie przepisy Piotra Kucharskiego na: faszerowaną focaccię z suszonymi pomidorami i oliwkami, makaron z suszonymi pomidorami z chilli, pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami, aromatyzowaną oliwę suszonymi pomidorami i chilli oraz aromatyzowany ocet winny suszonymi pomidorami z chilli.

Faszerowana focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

600 g mąki pszennej

380 ml wody

20 g oliwy z oliwek

20 g świeżych drożdży

Szczypta cukru

1 łyżeczka soli

1 opakowanie suszonych pomidorów z oliwkami Kamis

Farsz

500 g mrożonych liści szpinaku

50 g szynki dojrzewającej

100 g fety

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie.

Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę.

Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy.

Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W czasie wyrastania ciasta, przesmażyć szpinak, przyprawić go sola i pieprzem.

Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kwadraty podobnej wielkości.

Jeden ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia.

Na nim ułożyć szpinak, porwać na kawałki i poukładać szynkę i pokruszyć fetę.

Całość przyprawić suszonymi pomidorami z oliwkami.

Wszystko przykryć drugim plackiem.

Skleić brzegi ciasta.

Wierzch skropić oliwą z oliwek i posypać suszonymi pomidorami z oliwkami.

Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.

Makaron z suszonymi pomidorami z chilli

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

150 ml oliwy z oliwek

1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis

2 garście rukoli

Sól i pieprz

Bułka tarta

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Oliwę z opakowaniem suszonych pomidorów z chilli podgrzewać na niskiej temperaturze aż oliwa nabierze aromatu.

W tym czasie też przyprażyć bułkę tartą na złoto-brązowy kolor.

Do z aromatyzowanej oliwy dodać ugotowany makaron i przesmażyć przez chwilę.

Pod koniec dorzucić rukolę,

Podgrzać przez chwilę i podawać.

Posypać bułką tartą.

Pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami

Składniki:

500 g mięsa z piersi indyka

1 opakowanie suszonych pomidorów z oliwkami Kamis

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku

Bułka tarta

Sól i pieprz

1 cebula

1 czerwona papryka

300 g ugotowanej fasoli piękny Jaś

3 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Mięso z indyka posiekać nożem jak na tatara.

Wymieszać z połową opakowania przyprawy.

Dodać jajko i namoczoną bułkę w mleku.

Przyprawić sola i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Dodać bułkę tartą aby można było formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Na dużej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.

Dodać pulpeciki i obsmażyć je z każdej strony.

Dodać fasolę i wszystko dusić około 30 minut.

W trakcie przyprawić solą, pieprzem i resztą suszonych pomidorów z oliwkami.

Aromatyzowana oliwa suszonymi pomidorami i chilli

Składniki:

1 mała butelka oliwy z oliwek

1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis

Przygotowanie:

Opakowanie przyprawy wsypać do oliwy, wymieszać.

Zamknąć i odstawić na kilka dni aby nabrała aromatu.

Aromatyzowany ocet winny suszonymi pomidorami z chilli

Składniki:

1 butelka jasnego octu winnego

1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis

Przygotowanie:

Opakowanie przyprawy wsypać do octu, wymieszać.

Zamknąć i odstawić na kilka dni aby nabrał aromatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!