Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień dobry TVN gotuje pulpety
Mięsne kuleczki to klasyka "kuchennego" gatunku. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski gotuje dla Was pulpety w trzech odsłonach: w sosie pomidorowym, w stylu azjatyckim oraz ukochane przez wielu szwedzkie klopsiki w kremowym sosie. Dodatkowo przepis na ciabatę oraz surówkę z kapusty. Gotowanie czas start!

Pulpety w pomidorowym

Składniki:

  • 1 bułka
  • około 70 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera Pecorino
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowej łopatki
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 puszki krojonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Bułkę porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na chwilę aż nasiąknie. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać aż się połączą. Z masy mokrymi rękami formować kuleczki rozmiaru piłeczki do ping-ponga. Rozgrzać duża patelnię, nalać oliwę żeby przykryła całą powierzchnię patelni. Nałożyć porcję kulek na całą patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron, kuleczki przełożyć do miski i powtórzyć czynność z pozostałymi kuleczkami.

Po usmażeniu na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę na sos. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać do sosu klopsiki i razem jeszcze chwilę poddusić.

Pulpeciki można podawać z makaronem lub w ciabacie, posypane dodatkową porcją posiekanej pietruszki i tartego sera Pecorino.

Ciabatta

  • 400 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 15 g soli
  • 20 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać wodę z drożdżami. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 6 minut. Pod koniec do ciasta wtłoczyć oliwę z oliwek. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Po 40 minutach naciągnąć boki ciasta do środka. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzy razy.

Kawałek papieru do pieczenia dokładnie obsypać mąką i wylać na niego połowę ciasta. Trzymając za boki papieru zwinąć ciasto w rulonik tak aby obtoczyło się w mące. Razem z papierem delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Wstawić ciabatty i piec około 30 minut.

Pulpeciki w azjatyckim stylu

  • 500 g mielonej wieprzowej łopatki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 70 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • pęczek posiekanej dymki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 ostra papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek posiekanego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 5 łyżek sosu sojowego

Do podania:

  • ugotowany brązowy ryż
  • pęczek dymki
  • sezam

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić masę przez chwilę. Następnie mokrymi rękami uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

W tym czasie w rondlu wymieszać wszystkie składniki na sos i gotować około 30 minut, często mieszając. Upieczone kulki wrzucić do sosu i poddusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Pulpeciki z sosem podawać na ryżu, posypane dymką i sezamem.

Szwedzkie pulpeciki w kremowym sosie

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • olej

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, mlekiem, posiekanym czosnkiem i podduszoną cebulką. Dokładnie wyrobić i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i partiami usmażyć kulki.

Sos:

Na tą samą patelnię włożyć masło i gdy się rozpuści, dodać mąkę i przesmażyć ja przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dodać część bulionu i dokładnie wymieszać. Gdy masa zgęstnieje podlać resztą bulionu i mlekiem. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i musztardą.

Pulpeciki przełożyć do sosu i gotować kilka minut aż się podgrzeją i dogotują. Podawać z pieczonymi batatami i surówką z czerwonej kapusty.

Cztery bataty naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm, skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 40-50 minut.

Surówka z kapusty

  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Nasiona gorczycy podgrzać na patelni aż zaczną strzelać, przełożyć do miski. Dodać ocet, sól, cukier, pieprz i olej, wymieszać. Kapustę poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wydusić kapustę by straciła jędrność.

Smacznego!!

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN 

Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!

Zobacz również inne przepisy Piotra Kucharskiego:

Nie ma jak u babci… Piotra Kucharskiego. Poznaj przepisy na zupę buraczkową, pampuchy i skubańca

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego

Autor: Paweł Jaskulski

podziel się:

Pozostałe wiadomości