Przepisy kulinarne

Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego

Grzyby boczniaki są nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe, bo kryją w sobie sporo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej grzybom tym przypisuje się też właściwości lecznicze. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kilka dań bazujących na tych grzybach. 

  • Boczniaki – grzyby jadalne, smaczne i... zdrowe!
  • Przepis na boczniaki – grzyb zamiast mięsa
  • Boczniaki – jak przyrządzić?

Ponoć grzyby boczniaki mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu czy cukru. Do tego zawierają przeciwutleniacze. Sięganie po nie w trakcie komponowania naszego menu ma zatem swoje uzasadnienie. Jak przygotować boczniaki?

Zobacz też: Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy >>>

Boczniaki – grzyby jadalne, smaczne i... zdrowe!

Grzyby boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, więc de facto są to pasożyty. Zazwyczaj tworzą grupy i można je spotkać dosłownie wszędzie, bo nie tylko występują w lasach czy parkach, ale rosną też np. na drzewach ogrodowych. Wyjątkową odmianą jest boczniak królewski , czyli najszlachetniejsza odmiana tego grzyba. Do tego nietypowa, bo rośnie pojedynczo. Wyglądem przypomina on nieco prawdziwka, a w dotyku pieczarkę. Do tego jest bardzo mięsisty i cechuje go wyjątkowy smak. Świetnie nadaje się do dań kuchni włoskiej. Warto wiedzieć, że boczniaki mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Mówi się o nich, że wykazują nawet moc uleczania, bo poprawiają odporność organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają starzeniu się komórek, a nawet mają działanie antynowotworowe (dzięki zawartości ergotioneiny – silnego przeciwutleniacza). Polecane są osobom w stanach przemęczenia, cierpiącym na anemię i tym będącym na diecie, bo świetnie oczyszczają jelita ze złogów i przeciwdziałają zaparciom. Nie dziwi więc fakt, że tak często w przepisach kulinarnych zachęca się do tego, by wykorzystać boczniaki. Wartości odżywcze jakie w nich znajdziemy to przede wszystkim dobrze przyswajalne białko. Do tego są one istną bombą witaminowo-mineralną. W ich składzie jest magnez, sód, cynk, fosfor, selen, żelazo wapń, a także witamina C i witaminy z grupy B. No i oczywiście są niskokaloryczne! Słowem – nic tylko korzystać pełnymi garściami! Ważna uwaga: b oczniaki w ciąży są zakazane. Podobnie zresztą, jak spożywanie innych grzybów w tym okresie. Borowiki dla dzieci także nie są rekomendowane jako propozycja w menu.

Zobacz też: W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw >>>

Przepis na boczniaki – grzyb zamiast mięsa

Bardzo wiele osób sięgających w kuchni boczniaki chwali sobie fakt, że można je wykorzystać jako zamiennik mięsa. Boczniaki w panierce, takiej jak na tradycyjne schabowe, smakują naprawdę wybornie i przypominają nieco smakiem cielęcinę. Co więcej, grzyb ten świetnie sprawdza się jako alternatywa do popularnych flaczków. Boczniaki smażone i pokrojone w cienkie paseczki można więc dodać do tej słynnej zupy wzbogacając i nieco „podkręcając” jej wyjątkowy smak. Jak zrobić boczniaki do burgerów? Nic prostszego! Grzyby wystarczy umyć, obtoczyć w jajku i panierce z bułki tartej, sezamu, słonecznika, usmażyć, po czym należy zdjąć boczniaki z patelni. Najlepiej smakują boczniaki smażone na maśle. Potem pozostaje nam tylko dodać ulubioną sałatę, warzywa i sos i gotowe! Jak jeszcze można przyrządzić boczniaki? Boczniaki z makaronem tworzą zawsze doskonały duet, więc można je komponować np. wraz z pieczonymi lub duszonymi warzywami i podawać wraz ze startym parmezanem i w towarzystwie sosu. Szczególnie polecane są boczniaki w sosie śmietanowym.

Zobacz też: Kaczka w trzech odsłonach. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Boczniaki – jak przyrządzić?

Przepisy na wykorzystanie boczniaków można mnożyć. Wachlarz zastosowania jest naprawdę szeroki, a zapału do pracy fanom kucharzenia na pewno doda fakt, że grzyby boczniaki nawet po ugotowaniu nie tracą swych cennych składników. Można więc je marynować, smażyć czy suszyć. Czy boczniaki można mrozić? Okazuje się, że tak, więc możemy się nimi cieszyć cały rok! Świetnie nadają się do zup i sosów, ale także do sałatek. Pomysły na boczniaki można wymieniać w nieskończoność. Przyrządzając boczniaki z grilla warto pamiętać o tym, aby nie poddawać ich wysokiej temperaturze zbyt długo (wystarczy po 5 minut z każdej strony). Mają być miękkie, o lekko brązowym odcieniu. Tak przygotowane będą dla wegetarian świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych kiełbasek, boczków czy szaszłyków. Dla pozostałych smakoszy boczniaki marynowane sprawdzą się podczas grillowania, stanowiąc świetny dodatek do mięs. Grzyby te idealnie zdadzą także swój egzamin jako dodatek do farszu. Młode boczniaki z piekarnika smakują wyśmienicie. Okazy starsze jednak, które nie nadają się do smażenia czy przygotowywania na grillu, bo są zbyt łykowate, wystarczy obgotować, zmielić i dodać jako nadzienie do pierogów, zapiekanek, naleśników czy omletów. Boczniaki w śmietanie to prosty sposób na wzbogacenie zwykłego dania. Pasują bowiem do kopytek czy klusek śląskich. Borowiki w cieście naleśnikowym zaś przyrządzimy maczając je w przygotowanej masie tuż przed położeniem na rozgrzanej patelni. Smażymy je na złocisty kolor.

Polenta z boczniakami

Składniki:

  • 1 solidna szczypta soli
  • 0,5 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwy
  • Gulasz z boczniaków:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki masła
  • 500 g boczniaków
  • 300 ml soku jabłkowego tłoczonego na zimno
  • 2-3 liście jarmużu
  • tymianek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować z solą dwie szklanki wody. Na gotującą się wodę dodawać powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Jeśli wchłonie zbyt dużo wody podlać. Dolać oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszać.

W trakcie gdy gotuje się polenta przygotować gulasz grzybowy.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić je wszystkie na maśle z oliwą. Dodać boczniaki pokrojone w paski i jarmuż porwany na małe kawałki, i tymianek. Podsmażyć całość, następnie podlewać sokiem jabłkowym żeby powstał sos. Doprawić solą i pieprzem.

Gulasz podawać z polentą.

Wegetariańska grochówka z boczniakami

Składniki:

Wywar:

  • kawałek selera, marchewki, korzenia pietruszki, pora, 1 cebula
  • listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu

Zupa:

  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 g ugotowanego grochu
  • 300 g boczniaków
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wywar

Warzywa wyłożyć na blaszkę, skropić olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10-15 minut. Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 litrami wody i gotować.

Zupa:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut. W tym czasie pokroić boczniaki w paski i przesmażyć na osobnej patelni i dodać do garnka z warzywami. Zalać wywarem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać groch i gotować przez około 40 minut.

Zupę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.

Makaron z boczniakami królewskimi

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 boczniaki królewskie
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • masło
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 300 g mrożonego groszku
  • 200 ml kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Boczniaki pokroić na 2 cm kawałki i ponacinać w kratkę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z obu stron. Dodać łyżkę masła, rozgnieciony czosnek i śwież tymianek. Polewać każdy kawałek zaromatyzowanym tłuszczem przez kilka minut. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać posiekane pozostałe ząbki czosnku. Przesmażyć przez chwilę, dodać groszek i poddusić przez 5 minut. Zalać śmietaną i zagotować. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać makaron i pogotować przez kilka minut aż makaron pokryje się sosem. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną pietruszką i ułożyć na wierzchu podsmażone boczniaki.

Boczniaki królewskie z ryżem

składniki:

  • ryż pełnoziarnisty
  • marynata:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 oleju sezamowego

Grzyby:

  • 4 boczniaki królewskie
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 1 pęczek dymki
  • biały i czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Czosnek i imbir posiekać i podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać sos sojowy i cukier. Pogotować przez chwilę aż zgęstnieje.

W tym czasie przekroić grzyby wzdłuż i naciąć w kratkę, umieścić przekrojoną częścią w marynacie, zostawić na 30 minut do zamarynowania.

Następnie rozgrzać patelnię z olejem do smażenia i usmażyć grzyby z obu stron po kilka minut. Pod koniec wylać marynatę na patelnię i zredukować. Grzyby podać na ryżu, polane sosem, posypane posiekaną dymką i podprażonym sezamem.

Zobacz film: Grzyby w kuchni, źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
49
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0