Grzyby boczniaki są nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe, bo kryją w sobie sporo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej grzybom tym przypisuje się też właściwości lecznicze.

  • Boczniaki – grzyby jadalne, smaczne i... zdrowe!
  • Przepis na boczniaki – grzyb zamiast mięsa
  • Boczniaki – jak przyrządzić?


Ponoć grzyby boczniaki mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu czy cukru. Do tego zawierają przeciwutleniacze. Sięganie po nie w trakcie komponowania naszego menu ma zatem swoje uzasadnienie. Jak przygotować boczniaki?

Boczniaki – grzyby jadalne, smaczne i... zdrowe!

Grzyby boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, więc de facto są to pasożyty. Zazwyczaj tworzą grupy i można je spotkać dosłownie wszędzie, bo nie tylko występują w lasach czy parkach, ale rosną też np. na drzewach ogrodowych. Wyjątkową odmianą jest boczniak królewski , czyli najszlachetniejsza odmiana tego grzyba. Do tego nietypowa, bo rośnie pojedynczo. Wyglądem przypomina on nieco prawdziwka, a w dotyku pieczarkę. Do tego jest bardzo mięsisty i cechuje go wyjątkowy smak. Świetnie nadaje się do dań kuchni włoskiej. Warto wiedzieć, że boczniaki mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Mówi się o nich, że wykazują nawet moc uleczania, bo poprawiają odporność organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają starzeniu się komórek, a nawet mają działanie antynowotworowe (dzięki zawartości ergotioneiny – silnego przeciwutleniacza). Polecane są osobom w stanach przemęczenia, cierpiącym na anemię i tym będącym na diecie, bo świetnie oczyszczają jelita ze złogów i przeciwdziałają zaparciom. Nie dziwi więc fakt, że tak często w przepisach kulinarnych zachęca się do tego, by wykorzystać boczniaki. Wartości odżywcze jakie w nich znajdziemy to przede wszystkim dobrze przyswajalne białko. Do tego są one istną bombą witaminowo-mineralną. W ich składzie jest magnez, sód, cynk, fosfor, selen, żelazo wapń, a także witamina C i witaminy z grupy B. No i oczywiście są niskokaloryczne! Słowem – nic tylko korzystać pełnymi garściami! Ważna uwaga: b oczniaki w ciąży są zakazane. Podobnie zresztą, jak spożywanie innych grzybów w tym okresie. Borowiki dla dzieci także nie są rekomendowane jako propozycja w menu.

Przepis na boczniaki – grzyb zamiast mięsa

Bardzo wiele osób sięgających w kuchni boczniaki chwali sobie fakt, że można je wykorzystać jako zamiennik mięsa. Boczniaki w panierce, takiej jak na tradycyjne schabowe, smakują naprawdę wybornie i przypominają nieco smakiem cielęcinę. Co więcej, grzyb ten świetnie sprawdza się jako alternatywa do popularnych flaczków. Boczniaki smażone i pokrojone w cienkie paseczki można więc dodać do tej słynnej zupy wzbogacając i nieco „podkręcając” jej wyjątkowy smak. Jak zrobić boczniaki do burgerów? Nic prostszego! Grzyby wystarczy umyć, obtoczyć w jajku i panierce z bułki tartej, sezamu, słonecznika, usmażyć, po czym należy zdjąć boczniaki z patelni. Najlepiej smakują boczniaki smażone na maśle. Potem pozostaje nam tylko dodać ulubioną sałatę, warzywa i sos i gotowe! Jak jeszcze można przyrządzić boczniaki? Boczniaki z makaronem tworzą zawsze doskonały duet, więc można je komponować np. wraz z pieczonymi lub duszonymi warzywami i podawać wraz ze startym parmezanem i w towarzystwie sosu. Szczególnie polecane są boczniaki w sosie śmietanowym .

Boczniaki – jak przyrządzić?

Przepisy na wykorzystanie boczniaków można mnożyć. Wachlarz zastosowania jest naprawdę szeroki, a zapału do pracy fanom kucharzenia na pewno doda fakt, że grzyby boczniaki nawet po ugotowaniu nie tracą swych cennych składników. Można więc je marynować, smażyć czy suszyć. Czy boczniaki można mrozić? Okazuje się, że tak, więc możemy się nimi cieszyć cały rok! Świetnie nadają się do zup i sosów, ale także do sałatek. Pomysły na boczniaki można wymieniać w nieskończoność. Przyrządzając boczniaki z grilla warto pamiętać o tym, aby nie poddawać ich wysokiej temperaturze zbyt długo (wystarczy po 5 minut z każdej strony). Mają być miękkie, o lekko brązowym odcieniu. Tak przygotowane będą dla wegetarian świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych kiełbasek, boczków czy szaszłyków. Dla pozostałych smakoszy boczniaki marynowane sprawdzą się podczas grillowania, stanowiąc świetny dodatek do mięs. Grzyby te idealnie zdadzą także swój egzamin jako dodatek do farszu. Młode boczniaki z piekarnika smakują wyśmienicie. Okazy starsze jednak, które nie nadają się do smażenia czy przygotowywania na grillu, bo są zbyt łykowate, wystarczy obgotować, zmielić i dodać jako nadzienie do pierogów, zapiekanek, naleśników czy omletów. Boczniaki w śmietanie to prosty sposób na wzbogacenie zwykłego dania. Pasują bowiem do kopytek czy klusek śląskich. Borowiki w cieście naleśnikowym zaś przyrządzimy maczając je w przygotowanej masie tuż przed położeniem na rozgrzanej patelni. Smażymy je na złocisty kolor.

Zobacz film: Grzyby w kuchni, źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
49
6