Charlie:
Burger z portobello i kozim serem (4 porcje)
Składniki:
4 bułki do burgera
4 główki grzybów portobello
1 rolada sera koziego
2 czerwone cebule w plastrach
1 bakłażan
2 czerwone papryki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Główki grzybów posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Do środka każdej główki włożyć plaster koziego sera. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i posmarować oliwą. Resztę warzyw przekroić na pół, posmarować oliwą, przyprawić i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 7 min przed końcem dodać do piekarnika grzyby z serem. Bułki przekroić i włożyć do środka upieczony kapelusz portobello, dodać warzywa i posypać natką pietruszki.
Risotto, grzyby shiitake z dorszem
Składniki:
2 ½ litra bulionu jarzynowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
60 g masła
300 g świeżych małych grzybów shiitake
400 g ryżu
400 g polędwiczki z dorsza
300 ml szampana
100 g tartego parmezanu
posiekana natka pietruszki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażyć na maśle pokrojone szalotki. Po 3-4 minutach dodać czosnek. Po kolejnych 3-4 minutach dodać ryż i smażyć do momentu zredukowania płynu w garnku. Dodać szampana i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo dolewać wywar i gotować mieszając cały czas. Gdy ryż zaabsorbuje cały wywar, dolać kolejną porcję. Powtarzać do momentu, gdy ryż będzie al dente. Na samym końcu dodać parmezan. Shiitake podsmażyć na gorącej patelni z masłem około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni smażyć polędwiczki z dorsza około 4-5 minut. Doprawić solą. Do risotto dodać usmażone shiitake oraz dorsza. Podawać udekorowane pietruszką.
Składniki:
½ kg grzybów maitake
50 g kaszy manny
1 mała cebula
1 mała czerstwa bułka
2 jajka
½ szklanki passaty pomidorowej
100 ml białego wina
¼ kostki masła
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Grzyby umyć i ugotować. Następnie zmielić z namoczoną bułką i podsmażoną na maśle cebulą. Do masy dodać kaszę mannę, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i zostawić w lodówce na ½ godziny. Po tym czasie uformować z masy owalne klopsy i obsmażyć z obu stron na maśle. Przełożyć do rondla i zalać passatą wymieszaną wcześniej z winem. Dusić ok. 15 minut.
Natalia:
Składniki:
1 filet z indyka
2 ząbki czosnku
10 szt. węgierek (albo innych słodkich fioletowych śliwek)
Świeży rozmaryn i tymianek
Paczka płatków migdałowych
2 szalotki
20 szt. boczniaka cytrynowego
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sól, Pieprz
Przygotowanie:
Filety z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Odstawiamy do marynowania. Wyciągamy pestki ze śliwek i kroimy na ćwiartki. Czyścimy grzybki. Prażymy migdały na suchej patelni. Szalotkę kroimy w kosteczkę. Czosnek w małe plasterki. Smażymy na oliwie. Dodajemy grzyby i świeże zioła i podlewamy winem. Dodajemy usmażonego indyka i śliwki. Czekamy aż owoce puszczą sok. Ocieramy skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wykładamy dania w na talerz i posypujemy płatkami migdałów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN