Kaczka w trzech odsłonach. Przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski zaproponował nam dziś trzy przepisy na dania z kaczką: zupa z kaczki ala ramen, brioszki z szarpaną kaczką i filety z kaczki z cykoria i gruszkami.

Zupa z kaczki ala ramen

Składniki:

Wywar:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 300 g szpondra wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • kawałek imbiru
  • trawa cytrynowa

Przyprawy:

  • 1 gwiazda anyżu
  • kawałek cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu

Dodatki:

  • 6 pieczarek
  • 1 paczka pszennego makaronu chińskiego
  • 1 pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 1 kapusta bok choi
  • 1 papryczka chilli
  • sezam
  • glony nori
  • pieprz, sól, sos sojowy, cytryna

Zobacz też: Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem >>>

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Porcję rosołową z kaczki podzielić na kawałki i razem ze szpondrem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na tą samą blaszkę wrzucić pokrojone na kawałki warzywa i wstawić do do piekarnika na 20 minut. Przyprawy zawinąc w kawałek gazy i dorzucić do gotującego mięsa. Podpieczone warzywa dodać do mięsa i gotować kilka godzin. Odcedzić i doprawi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.

Jajka ugotować na miękko, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, kapustę pokroić na kawałki i podsmażyć, sezam podprażyć na patelni, papryczkę i dymkę posiekać w plasterki.

Wszystkie dodatki ułożyć w miseczkach i zalać wywarem.

Brioszki z szarpaną kaczką

Składniki:

  • Bułki hamburgerowe

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 3 łyżka cukru
  • 270 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 450-500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • białko
  • sezam

Kaczka i dodatki

  • 2 nóżki z kaczki
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 granat
  • pęczek dymki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zobacz też: Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami! >>>

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto można włożyć do lodówki na 3-4 godziny będzie łatwiej formować z niego bułki) Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.

W trakcie wyrastania ciasta, przyprawić nóżki solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron zaczynając od ziemnego rondelka aby się wytopił tłuszcz. Następnie dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aż mięso będzie odchodzić od kości.

Kapustę poszatkować, wymieszać z pestkami granatu i posiekaną dymką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawić na 30 minut aby kapustę delikatnie skruszała.

Bułki przekroić, nałożyć surówkę i mięso z kaczki.

Filety z kaczki z cykoria i gruszkami

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • sól i pieprz, cynamon
  • 2 gruszki
  • 4 cykorie
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 goździki
  • 50 g zimnego masła
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>

Filety naciąć od strony skóry w kratkę. Przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Położyć na zimnej patelni od strony skóry i zacząć smażyć żeby wytopiło się dużo tłuszczu. Następnie obrócić i usmażyć z drugiej strony. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę i usmażyć na tej samej patelni. Przełożyć na tą samą blaszkę co kaczka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140ºC na 15 minut. Na ta samą patelnię ułożyć przekrojone wzdłuż cykorię i obsmażyć. Następnie podlać sokiem pomarańczowym, dodać goździki i tymianek. Dusić na wolnym ogniu aż cykoria będzie miękka. Wyjąc ją i przełożyć na blaszkę w piekarniku a sok zredukować do konsystencji sosu. Przyprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło. Wymieszać aż sos się zagęści.

Filety wyjąć z piekarnika i odstawić na 3-4 minuty żeby odpoczęły. Przekroić na połowę i ułożyć an talerzu. Obok ułożyć gruszkę i cykorie. Całość polać sosem.

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości