Zupa z kaczki ala ramen
Składniki:
Wywar:
- 1 porcja rosołowa z kaczki
- 300 g szpondra wołowego
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 główka czosnku
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- kawałek imbiru
- trawa cytrynowa
Przyprawy:
- 1 gwiazda anyżu
- kawałek cynamonu
- 3-4 goździki
- 3-4 ziela angielskie
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu
Dodatki:
- 6 pieczarek
- 1 paczka pszennego makaronu chińskiego
- 1 pęczek dymki
- 4 jajka
- 1 kapusta bok choi
- 1 papryczka chilli
- sezam
- glony nori
- pieprz, sól, sos sojowy, cytryna
Zobacz też: Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem >>>
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Porcję rosołową z kaczki podzielić na kawałki i razem ze szpondrem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na tą samą blaszkę wrzucić pokrojone na kawałki warzywa i wstawić do do piekarnika na 20 minut. Przyprawy zawinąc w kawałek gazy i dorzucić do gotującego mięsa. Podpieczone warzywa dodać do mięsa i gotować kilka godzin. Odcedzić i doprawi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Jajka ugotować na miękko, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, kapustę pokroić na kawałki i podsmażyć, sezam podprażyć na patelni, papryczkę i dymkę posiekać w plasterki.
Wszystkie dodatki ułożyć w miseczkach i zalać wywarem.
Brioszki z szarpaną kaczką
Składniki:
- Bułki hamburgerowe
Składniki:
- 10 g drożdży
- 3 łyżka cukru
- 270 ml mleka
- 3 żółtka
- 450-500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła
- białko
- sezam
Kaczka i dodatki
- 2 nóżki z kaczki
- ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 granat
- pęczek dymki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zobacz też: Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami! >>>
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto można włożyć do lodówki na 3-4 godziny będzie łatwiej formować z niego bułki) Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.
W trakcie wyrastania ciasta, przyprawić nóżki solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron zaczynając od ziemnego rondelka aby się wytopił tłuszcz. Następnie dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aż mięso będzie odchodzić od kości.
Kapustę poszatkować, wymieszać z pestkami granatu i posiekaną dymką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawić na 30 minut aby kapustę delikatnie skruszała.
Bułki przekroić, nałożyć surówkę i mięso z kaczki.
Filety z kaczki z cykoria i gruszkami
Składniki:
- 2 filety z kaczki
- sól i pieprz, cynamon
- 2 gruszki
- 4 cykorie
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 3 goździki
- 50 g zimnego masła
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>
Filety naciąć od strony skóry w kratkę. Przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Położyć na zimnej patelni od strony skóry i zacząć smażyć żeby wytopiło się dużo tłuszczu. Następnie obrócić i usmażyć z drugiej strony. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę i usmażyć na tej samej patelni. Przełożyć na tą samą blaszkę co kaczka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140ºC na 15 minut. Na ta samą patelnię ułożyć przekrojone wzdłuż cykorię i obsmażyć. Następnie podlać sokiem pomarańczowym, dodać goździki i tymianek. Dusić na wolnym ogniu aż cykoria będzie miękka. Wyjąc ją i przełożyć na blaszkę w piekarniku a sok zredukować do konsystencji sosu. Przyprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło. Wymieszać aż sos się zagęści.
Filety wyjąć z piekarnika i odstawić na 3-4 minuty żeby odpoczęły. Przekroić na połowę i ułożyć an talerzu. Obok ułożyć gruszkę i cykorie. Całość polać sosem.
Autor: Bernadetta Jeleń