Gofry z guacamole, parówką z boczkiem, szałwią i jajkiem sadzonym
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
Ciasto na gofry:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja (z wolnego wybiegu)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanki mleka
- szczypta soli
Guacamole:
- 2 awokado
- 1 szalotka
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel tabasco
- sól
- pieprz
Pesto:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek oregano
- 1 łyżka tymianku
- ½ szklanki oliwy
- 20 g parmezanu
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu (lejącego)
- kilka kropel tabasco
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 6 parówek Tarczyński Naturalnie
- 10 plastrów boczku wędzonego na surowo
- 20 listków szałwii
- 6 jajek (z wolnego wybiegu)
- 10 liści musztardowca
- 5 liści sałaty masłowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pesto umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników.
Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę.
Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Parówki owijam boczkiem, pomiędzy boczek zawijam plastry szałwii. Rozgrzewam oliwę na patelni i na wolnym ogniu obsmażam parówki. Na drugiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła wybijam jajka i smażę aż do ścięcia białek, pozostawiając płynne żółtka. Oprószam solą i pieprzem.
Na gofry wykładam guacamole, sałatę, parę liści musztardowca, parówki, polewam pesto, wykładam jajo, oprószam solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Hot dog Chicago
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 5 bułek do hot dogów
- 5 parówek Tarczyński Naturalnie
- 5 plastrów boczku wędzonego na surowo
- kilka liści musztardowca
- 2 pomidory malinowe
- 4 ogórki małosolne
- 1 młoda biała cebula
- rzodkiewki marynowane
- sól selerowa
Relish z ogórka:
- 1 długi ogórek
- 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 szczypta brązowego cukru
- sól
- pieprz
Karmelizowana szalotka:
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- + pesto z gofrów
Przygotowanie:
Relish z ogórka:
Z ogórka wykrawam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę. Dodaję szczypiorek, doprawiam octem, cukrem brązowym, solą i pieprzem.
Karmelizowana szalotka:
Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam na patelnie szalotkę, smażę do momentu aż zrobi się złota. Na koniec zalewam sokiem z cytryny i brązowym cukrem. Karmelizuję i przekładam na ręcz-nik papierowy.
Bułki wkładam na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni (termoobieg). Parówki owijam boczkiem i obsmażam na rozgrzanej patelni z oliwą. Bułki kroję wzdłuż (nie rozkrajając do końca). Bułki smaruję pesto, wykładam parówkę z boczkiem, pomidory pokrojone w ósemki, ogórki mało-solne pokrojone w ćwiartki, cebulę świeżą pokrojoną w kostkę, relish, polewam musztardą, posypuję karmelizowaną szalotką, solą selerową i świeżym szczypiorkiem.
Leczo z guacamole i chipsem z suchej krakowskiej
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 6 pieczarek portobello
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 2 cukinie
- 4 pomidory malinowe
- 7 parówek Tarczyński Naturalnie
- 3 gałązki tymianku
Guacamole:
- 2 awokado
- 1 szalotka
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel tabasco
- sól
- pieprz
- 6 plastrów suchej krakowskiej
Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażę 3 minuty i dodaję pokrojone w ćwiartki pieczarki, papryki pokrojone w kostkę i smażę 5 minut. Z cukinii wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pomidory miksuję i zalewam warzywa na patelni. Redukuję płyn i na koniec dokładam parówki pokrojone w krążki. Doprawiam solą, pieprzem i listkami tymianku.
Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i przez 8-10 minut piekę plastry suchej krakowskiej.
Do miseczek wykładam leczo, na wierzch guacamole i chipsy z krakowskiej.
Autorką powyższych przepisów jest Natalia Jakubowska (www.rajpodniebienia.pl).
Zobacz też:
- Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!
- Jak zrobić swojski smalec? Przepis na smalec ze skwarkami. Właściwości smalcu
- Śniadanie po królewsku czy jak przygotować jaja Benedykta? Najlepszy i sprawdzony przepis
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje