Przepisy kulinarne

Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali zawodnicy futboliści Panthers Wrocław, którzy wczoraj wieczorem rozegrali bardzo ważny mecz. W finale Ligi Futbolu Amerykańskiego zdobyli pierwsze miejsce! Jakie emocje panowały wczoraj tuż po zakończonym meczu? W naszej kuchni przygotowali pyszne i pożywne śniadania. Smacznego!

Gofry z guacamole, parówką z boczkiem, szałwią i jajkiem sadzonym

Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto na gofry:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja (z wolnego wybiegu)
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanki mleka
  • szczypta soli

Guacamole:

  • 2 awokado
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel tabasco
  • sól
  • pieprz

Pesto:

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • ½ szklanki oliwy
  • 20 g parmezanu
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu (lejącego)
  • kilka kropel tabasco
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 6 parówek Tarczyński Naturalnie
  • 10 plastrów boczku wędzonego na surowo
  • 20 listków szałwii
  • 6 jajek (z wolnego wybiegu)
  • 10 liści musztardowca
  • 5 liści sałaty masłowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pesto umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję, doprawiam solą i pieprzem.

Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników.

Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę.

Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Parówki owijam boczkiem, pomiędzy boczek zawijam plastry szałwii. Rozgrzewam oliwę na patelni i na wolnym ogniu obsmażam parówki. Na drugiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła wybijam jajka i smażę aż do ścięcia białek, pozostawiając płynne żółtka. Oprószam solą i pieprzem.

Na gofry wykładam guacamole, sałatę, parę liści musztardowca, parówki, polewam pesto, wykładam jajo, oprószam solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Hot dog Chicago

Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 5 bułek do hot dogów
  • 5 parówek Tarczyński Naturalnie
  • 5 plastrów boczku wędzonego na surowo
  • kilka liści musztardowca
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 młoda biała cebula
  • rzodkiewki marynowane
  • sól selerowa

Relish z ogórka:

  • 1 długi ogórek
  • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Karmelizowana szalotka:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • + pesto z gofrów

Przygotowanie:

Relish z ogórka:

Z ogórka wykrawam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę. Dodaję szczypiorek, doprawiam octem, cukrem brązowym, solą i pieprzem.

Karmelizowana szalotka:

Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam na patelnie szalotkę, smażę do momentu aż zrobi się złota. Na koniec zalewam sokiem z cytryny i brązowym cukrem. Karmelizuję i przekładam na ręcz-nik papierowy.

Bułki wkładam na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni (termoobieg). Parówki owijam boczkiem i obsmażam na rozgrzanej patelni z oliwą. Bułki kroję wzdłuż (nie rozkrajając do końca). Bułki smaruję pesto, wykładam parówkę z boczkiem, pomidory pokrojone w ósemki, ogórki mało-solne pokrojone w ćwiartki, cebulę świeżą pokrojoną w kostkę, relish, polewam musztardą, posypuję karmelizowaną szalotką, solą selerową i świeżym szczypiorkiem.

Leczo z guacamole i chipsem z suchej krakowskiej

Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 pieczarek portobello
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory malinowe
  • 7 parówek Tarczyński Naturalnie
  • 3 gałązki tymianku

Guacamole:

  • 2 awokado
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel tabasco
  • sól
  • pieprz
  • 6 plastrów suchej krakowskiej

Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażę 3 minuty i dodaję pokrojone w ćwiartki pieczarki, papryki pokrojone w kostkę i smażę 5 minut. Z cukinii wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pomidory miksuję i zalewam warzywa na patelni. Redukuję płyn i na koniec dokładam parówki pokrojone w krążki. Doprawiam solą, pieprzem i listkami tymianku.

Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i przez 8-10 minut piekę plastry suchej krakowskiej.

Do miseczek wykładam leczo, na wierzch guacamole i chipsy z krakowskiej.


Autorką powyższych przepisów jest Natalia Jakubowska (www.rajpodniebienia.pl).


    Zobacz też:



    Artykuł sponsorowany
    Co sądzisz o tym artykule?
    91
    7
    Wybrane dla Ciebie
    Komentarze
    0