Śniadanie po królewsku czy jak przygotować jaja Benedykta? Najlepszy i sprawdzony przepis

Jaja po benedyktyńsku
Fot. DronG / Getty Images
Jaja Benedykta to smaczna, zdrowa i prosta potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Najciekawszy jest przepis podstawowy, ale kiedy już się znudzi, można pokusić się o wariacje na jego temat.
  • Jaja Benedykta – co to takiego?
    • Jajka Benedykta z sosem holenderskim – przepis podstawowy
      • Jajka Benedykta – przygotowanie

        Zobacz też: Zrób kebab w domu! Składniki i przepis

        Jaja Benedykta z sosem holenderskim na leniwe sobotnie śniadanie? Jak przygotować tę słynną potrawę? Jakich składników potrzeba, by przyrządzić to danie?

        Jaja Benedykta – co to takiego?

        Jajka Benedykta są przygotowywane w koszulce i podawane na grzance z podsmażonym boczkiem i sosem holenderskim. Dodatkowo podaje się je ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Pochodzenie tej potrawy nie jest dokładnie znane i istnieje kilka historii związanych z okolicznościami, w jakich pojawiła się po raz pierwszy. Choć nazwa może się kojarzyć z klasztornym przysmakiem, to najprawdopodobniej ta kombinacja po raz pierwszy została podana pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku i jest związana z postacią Lamuela Benedicta, brokera z Wall Street. 

        W innej wersji jajka Benedykta zaserwowano pani LeGrand Benedict, która nie mogła wybrać niczego z karty nowojorskiej restauracji Delmonico. Kolejna historia jest związana z rodziną amerykańskiego komodora E. C. Benedicta. Niezależnie od tego, kto, kiedy i gdzie wpadł na genialny pomysł połączenia wszystkich składników, jego wyobraźnię do dzisiaj doceniają ludzie na całym świecie. Jak przygotować jajka Benedykta?

        Zobacz film: Jajka - zdrowe czy nie? Źródło: Dzień Dobry TVN

        Jajka Benedykta z sosem holenderskim – przepis podstawowy

        Na oryginalne jaja Benedykta składają się grzanki z angielskich muffinów, sos holenderski, grillowany boczek i oczywiście jajka w koszulce. Dla najlepszego efektu wszystkie składniki warto przygotować samodzielnie. Owszem, jest to opcja czasochłonna, ale warto spróbować. Na pewno takie jaja nie są dobrym pomysłem na zabiegany poranek, ale na wykwintny sobotni czy niedzielny brunch będą pasowały jak ulał.

        Składniki (na 2 porcje):

        • 2 angielskie muffinki,
          • 4 jajka w koszulkach,
            • 4 plastry grillowanego boczku,
              • 4 porcje sosu holenderskiego.

                Angielskie muffinki

                To świetna alternatywa dla pieczywa. Przygotowane w domu smakują wyśmienicie. Można zrobić większą ilość i oprócz użycia do przepisu na jajka Benedykta przygotować je w wersji na słodko z masłem i domową konfiturą.

                Składniki na angielskie muffinki (na około 16 porcji):

                • 500 g mąki pszennej,
                  • 1 szklanka mleka,
                    • 1 opakowanie drożdży instant,
                      • 50 g masła,
                        • 1 jajko,
                          • 1 łyżeczka cukru,
                            • 1 łyżeczka soli,
                              • garść kaszki kukurydzianej.

                                Przygotowanie:

                                1. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie wrzące. Do mleka dodaj drożdże oraz cukier i pozostaw na kilka minut.

                                2. Mąkę przesiej przez sitko do miski i dodaj sól. Usyp z mąki kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlej zaczyn z drożdży oraz miękkie masło i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.

                                3. Po tym czasie przełóż ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta placki.

                                4. Posyp patelnię kaszką kukurydzianą i rozgrzej.

                                5. Smaż muffinki około 5 minut z każdej strony, powinny być lekko zrumienione. Można je dodatkowo podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

                                6. Muffinki najlepiej smakują na ciepło i właśnie w takiej postaci należy ich użyć do przygotowania jajek Benedykta. Warto podpiec je w tosterze, piekarniku lub na patelni.

                                Sos holenderski

                                To istotny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do szparagów czy dań z jajek. Wiele osób przygotowuje także kanapki z jego dodatkiem.

                                Składniki na sos holenderski (na około 4 porcje):

                                • 100 g masła,
                                  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze,
                                    • sok z ½ cytryny,
                                      • szczypta soli,
                                        • szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Jajka sparz wrzątkiem i osusz. Oddziel żółtka od białek.

                                          2. Rozpuść masło w małym garnku lub rondelku.

                                          3. Żółtka połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ucieraj na gładko za pomocą miksera lub blendera.

                                          4. Stopniowo dodawaj roztopione masło, nie przerywając ucierania żółtek, aż sos będzie gęsty i konsystencją zbliżony do majonezu.

                                          Jajka w koszulkach

                                          To ciekawa forma przygotowania jajek, idealna dla osób, którym znudziły się jajka sadzone czy gotowane na twardo lub miękko. Do ich przygotowania potrzeba wprawy i cierpliwości, jednak bez jajek w koszulkach przepis na jaja Benedykta po prostu się nie uda.

                                          Składniki (na 2 porcje):

                                          • 4 jajka,
                                            • 2 łyżki octu,
                                              • 3 litry wody.

                                                Przygotowanie:

                                                1. W dużym garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotuj wodę z dodatkiem octu. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień.

                                                2. Rozbij jajko i wlej do gotującej się wody. Jeśli to zbyt trudne, możesz pomóc sobie czerpakiem. Gotuj jajko około 5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową.

                                                3. Powtórz to z pozostałymi jajkami.

                                                Jajka Benedykta – przygotowanie

                                                Muffinki przekrój na pół i podpiecz w tosterze. Posmaruj je sosem holenderskim. Na każdej części połóż kawałek boczku i jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości