Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya

Rey na zbiorach żurawiny
Żurawina jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz C, a także witamin z grupy B. Dostarcza też spore ilości błonnika, karotenu i minerałów. Jest też świetnym dodatkiem do wielu dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował: ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną, sos cumberland, grillowane oscypki z żurawiną i indyka z żurawinami i kurkami! Smacznego.

Ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną

Zobacz też: Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 0,5 limonki lub cytryny
  • Puree z orzechów laskowych (miksowane orzechy laskowe z odrobiną wody)
  • Żurawina
  • wiórki kokosowe
  • Kawałki ulubionej czekolady

Przygotowanie

Pokrój jabłko w plastry o grubości około 5 mm i usuń środek z każdego plastra, aby usunąć rdzeń i nasiona. Skrop sokiem z limonki lub z cytryny.

Smaruj plastry puree z orzechów laskowych po jednej stronie. Posyp kokosem, a następnie żurawiną i dodać kawałki czekoladowe. Gotowe do podania!

Sos Cumberland:

  • Dżem lub galaretka z żurawiny 4 łyżki
  • chrzan tarty 2 łyżki
  • czerwone porto 2 lub 3 łyżki
  • sok z pół pomarańczy
  • skórka otarta z pół pomarańczy
  • Opcjonalnie: musztarda Dijon 1 łyżeczka

Wszystkie składniki wymieszać. Sos jest gotowy. Nadaje się do drobiu, wędlin (szczególnie dziczyzny), zimnych mięs.

Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>

Grillowany oscypek z żurawiną:

  • Oscypki (duże, małe)
  • Dżem z żurawiny
  • Opcjonalnie: plastry wędzonego boczku

Przygotowanie: Oscypki grillować na patelni grillowej, (jeśli z boczkiem to owinięty boczkiem), podać z dżemem z żurawin.

Indyk z żurawiną i kurkami:

  • 1 filet z indyka pokrojony w eskalopki (kotlety o grubości około 1 cm/1,5cm)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Świeże kurki (350g)
  • 40g masła + 10g masła
  • 70ml wywaru lub rosołu lub bulionu
  • garść żurawiny
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Mąka pszenna
  • Trochę oleju do smażenia
  • Trochę świeżej nać pietruszki do udekorowania

Zobacz też: Czym jest cheat meal? Podstawowe zasady „oszukanego posiłku” >>>

Przygotowanie:

(Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w trakcie smażenia)

Eskalopki obtoczyć dokładnie w mące. Krótko podsmażyć po dwóch stronach na gorącej patelni z odrobiną oleju.

Kurki równocześnie usmażyć na maśle (40g) na osobnej, dobrze rozgrzanej, patelni aż oddadzą wodę. Dodać posiekany w kosteczkę czosnek dokładnie wymieszać smażyć 30 sekund i zgasić ogień.

Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia, na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać usmażone kurki i żurawinę do cebuli, dodać trochę masła, dokładnie wymieszać i krótko smażyć na średnim ogniu. Dodać wywar i redukować na średnim ogniu przez 2 minuty.

Doprawić solą pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

Położyć całość na eskalopkach w naczyniu żaroodpornym i piec około 15mn, zdjąć z pieca, udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości