Ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną
Zobacz też: Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?
Składniki:
- 1 jabłko
- 0,5 limonki lub cytryny
- Puree z orzechów laskowych (miksowane orzechy laskowe z odrobiną wody)
- Żurawina
- wiórki kokosowe
- Kawałki ulubionej czekolady
Przygotowanie
Pokrój jabłko w plastry o grubości około 5 mm i usuń środek z każdego plastra, aby usunąć rdzeń i nasiona. Skrop sokiem z limonki lub z cytryny.
Smaruj plastry puree z orzechów laskowych po jednej stronie. Posyp kokosem, a następnie żurawiną i dodać kawałki czekoladowe. Gotowe do podania!
Sos Cumberland:
- Dżem lub galaretka z żurawiny 4 łyżki
- chrzan tarty 2 łyżki
- czerwone porto 2 lub 3 łyżki
- sok z pół pomarańczy
- skórka otarta z pół pomarańczy
- Opcjonalnie: musztarda Dijon 1 łyżeczka
Wszystkie składniki wymieszać. Sos jest gotowy. Nadaje się do drobiu, wędlin (szczególnie dziczyzny), zimnych mięs.
Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>
Grillowany oscypek z żurawiną:
- Oscypki (duże, małe)
- Dżem z żurawiny
- Opcjonalnie: plastry wędzonego boczku
Przygotowanie: Oscypki grillować na patelni grillowej, (jeśli z boczkiem to owinięty boczkiem), podać z dżemem z żurawin.
Indyk z żurawiną i kurkami:
- 1 filet z indyka pokrojony w eskalopki (kotlety o grubości około 1 cm/1,5cm)
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Świeże kurki (350g)
- 40g masła + 10g masła
- 70ml wywaru lub rosołu lub bulionu
- garść żurawiny
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka
- Mąka pszenna
- Trochę oleju do smażenia
- Trochę świeżej nać pietruszki do udekorowania
Zobacz też: Czym jest cheat meal? Podstawowe zasady „oszukanego posiłku” >>>
Przygotowanie:
(Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w trakcie smażenia)
Eskalopki obtoczyć dokładnie w mące. Krótko podsmażyć po dwóch stronach na gorącej patelni z odrobiną oleju.
Kurki równocześnie usmażyć na maśle (40g) na osobnej, dobrze rozgrzanej, patelni aż oddadzą wodę. Dodać posiekany w kosteczkę czosnek dokładnie wymieszać smażyć 30 sekund i zgasić ogień.
Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia, na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać usmażone kurki i żurawinę do cebuli, dodać trochę masła, dokładnie wymieszać i krótko smażyć na średnim ogniu. Dodać wywar i redukować na średnim ogniu przez 2 minuty.
Doprawić solą pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Położyć całość na eskalopkach w naczyniu żaroodpornym i piec około 15mn, zdjąć z pieca, udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.