Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki w mundurkach niektórym mogą kojarzyć się przede wszystkim z ogniskami. Jednak można je przygotować również jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do innych potraw, np. mięsa lub sałatek. Można też piec je lub gotować – wszystko zależy od naszych upodobań. Bardzo popularne są obecnie pieczone ziemniaki w piekarniku – w mundurkach smakują jeszcze lepiej.

Ziemniaki są bogatym źródłem potasu, soli mineralnych oraz różnych witamin. Te w mundurkach łatwo się przygotowuje, a jednocześnie są potrawą pyszną i bardzo tanią. Najpewniej pokochają ją osoby, które nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni. Prezentujemy kilka przepisów, dzięki którym odnajdziesz idealną dla siebie wersję pieczonych ziemniaków w mundurkach.

Więcej:

Ziemniaki w mundurkach pieczone w piekarniku

Przepisów na pieczone ziemniaki w mundurkach jest całkiem sporo. My zaprezentujemy przepis bardzo prosty – taki, który idealnie będzie się nadawał również dla początkujących kucharzy.

Ziemniaki pieczone w mundurkach z tymiankiem

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól morska,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku lub 2 gałązki suszonego,
  • 3 łyżki oleju z oliwek.

Jak zrobić ziemniaki w mundurkach? Na początku nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie umyj ziemniaki przy pomocy szczotki, nie obierając z nich skórki. Większe ziemniaki przekrój na pół. Wrzuć warzywa do garnka, zalej je zimną wodą, wsyp sól i poczekaj, aż woda się zagotuje. Następnie odcedź ziemniaki i ułóż na blaszce. Rozgnieć je tłuczkiem na kawałki. Posyp solą, dodaj trochę papryki, tymianku i polej warzywa oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika na około 25 min.

Ziemniaki w mundurkach pieczone z serem

Pora na receptury dla nieco bardziej zaawansowanych. Przedstawiamy przepis na ziemniaki w mundurkach z serem i pieczarkami.

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g sera żółtego lub parmezanu,
  • 300 g pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

Zanim zaczniesz robić pieczone ziemniaki w mundurkach z serem , przykryj blachę papierem do pieczenia. Umyj ziemniaki, pokrój je na pół, a następnie wyłóż na blasze. Delikatnie polej je olejem. Pieczarki pokrój w plasterki i rozłóż na ziemniakach. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser i równomiernie posyp na ziemniaki. Następnie drobno pokrój chilli oraz natkę pietruszki i posyp nimi pieczarki. Piecz przez 170 minut., następnie wyjmij pieczone ziemniaki w mundurkach z piekarnika .

Ziemniaki gotowane w mundurkach

Gotowanie ziemniaków w mundurkach nie musi być trudne. Mimo że wiele osób obawia się wkładania tych warzyw do wody w skórce, nie jest to wcale skomplikowane, a efekt może okazać się zaskakujący. Jak ugotować ziemniaki w mundurkach? Wystarczy, że będziesz kierować się wskazówkami z poniższego przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków w skórce,
  • 2 łyżki masła,
  • sól morska,
  • starta skórka z połówki cytryny,
  • 5 łyżek śmietanki 30%,
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • pół ząbka drobno pokrojonego czosnku,
  • czarny pieprz.

Ziemniaki umyj przy pomocy szczoteczki, a następnie włóż pod bieżącą wodę. Większe warzywa pokrój, mniejsze pozostaw w całości. Następnie zagotuj dużą ilość wody i wrzuć warzywa do garnka. Ile gotować ziemniaki w mundurkach? Powinno to zająć około 20-25 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Posól wodę w połowie gotowania. Później odcedź ziemniaki i pozostaw je odkryte, aby mogły odparować. Rozgnieć na kawałki gotowane ziemniaki w mundurkach za pomocą praski. Dodaj do nich masło, skórkę z cytryny, śmietankę, pietruszkę, czosnek i pieprz. Jeśli lubisz, możesz podawać także ziemniaki w mundurkach z boczkiem .

Warto dodać, że najlepsze odmiany ziemniaka do gotowania w mundurkach to irga, irys oraz sokół.

Zobacz film: Trzy typy ziemniaków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Faszerowane ziemniaki w mundurkach

Istnieje również inny przepis na pieczone ziemniaki w mundurkach – w piekarniku wystarczy wstawić warzywa już nafaszerowane. Jak to dokładnie zrobić?

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki,
  • oliwa lub olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 plastry szynki lub chudego boczku,
  • 100 g żółtego sera,
  • szczypiorek.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku.

Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki umyj, a następnie osusz. Zrób w ziemniaku nacięcia w odstępach co 0,5 cm, jednak nie do samego końca. Natrzyj ziemniaki olejem lub oliwą przy pomocy pędzelka bądź ręcznika papierowego. Do powstałych nacięć możesz również włożyć małe ilości masła. Później posól i popierz całość.

Włóż przygotowane warzywa do brytfanki. Należy je piec przez 45-60 minut, do momentu, aż się zarumienią. Następnie wyjmij pieczone ziemniaczki w mundurkach, włóż w szparki kawałki sera i wstaw na kolejne 5 minut. Wyjmij je, kiedy ser roztopi się. Pokrój w kostkę boczek lub, jeśli wolisz, szynkę, a następnie podsmaż je na patelni. Wymieszaj majonez, jogurt grecki oraz drobno pokrojony czosnek na sos czosnkowy. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, polej je przygotowanym sosem, skwarkami oraz szczypiorkiem. To już wszystko, faszerowane ziemniaczki w mundurkach gotowe. Smacznego!

Autor: Gaba Kopyto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!