Zdrowe odżywianie

Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać?

Ziemniaki, których lepiej nie jeść

Ziemniak często wykorzystywany jest w polskiej kuchni. Czasem bywa jednak groźny dla naszego zdrowia. Na co uważać kupując i przechowując warzywo? W studiu "Dzień Dobry TVN" gościła dietetyk Iwona Sajór, która odpowiedziała na nurtujące pytania. 

Ziemniaki niedojrzałe oraz takie, które długo przechowujemy, mogą już stanowić zagrożenie. Pierwszą  oznaką, że warzywo nie nadaje się do spożycia, są wystające pędy. Wszystko za sprawą substancji zwanej solaniną, która ma za zadanie chronić ziemniaka przed patogenami.

Niestety jej duża kondensacja w ziemniaku może nam zaszkodzić. Oczywiście ziemniak nam to pokaże w sposób bardzo oczywisty, wtedy wypuszcza kiełki. To w tych miejscach koncentracja solaniny jest bardzo duża. 

– tłumaczyła dietetyk.

Jakie konsekwencje zdrowotne może powodować nadmiar solaniny?

Objawy zatrucia mogą objawiać się nudnościami, bólem żołądka, wymiotami. Musimy pamiętać o tym, że na bardziej groźne działania solaniny narażone są dzieci oraz osoby mające problemy, chociażby z niewydolnością wątroby i nerek.

Duży wpływ na jakość ziemniaka ma sposób, w jaki go przechowujemy

 Jak prawidłowo to robić?

Przechowujmy ziemniaki w warunkach dość chłodnych i dość zacienionych, wtedy solaniny jest troszeczkę mniej.

Zobacz też: Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods!

Ziemniaków nie powinniśmy też eksponować na światło, gdyż zaczną robić się zielone. Co zrobić w takim przypadku?

Jeśli ziemniak ma zielony miąższ w środku – wyrzucamy. Jeśli jest to mała powierzchnia, możemy ją odkroić. Najlepiej jeść te ziemniaki, które wyglądają dobrze, czyli są jasne, dojrzałe, bez kiełków.

Ziemniaki po obraniu często mają tendencje do przybierania fioletowej barwy. Dietetyk wyjaśniła, co najlepiej zrobić, aby zapobiec temu zjawisku.

Najlepiej jeśli ziemianki po obraniu włożymy do wody.

Smażenie ziemniaków również nie jest polecane. Podczas wrzucania warzywa na głęboki olej powstaje akrylamid, który nie jest zdrowy dla organizmu ludzkiego.

Warto więc świadomie przechowywać i jeść ziemniaki, aby dostarczały nam tylko pozytywne dla zdrowia składniki.

Zobacz też: 

Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0